За първи път - 400 000 невалидни бюлетини


За първи път - 400 000 невалидни бюлетини
Внушителен е „триумфът” на ГЕРБ в махалите на Бургас и Стара Загора. Защо ли?
30 Октомври 2015, Петък


ГЕРБ спечели в невиждан до момента хаос, а и след като обра циганските гласове

Автор: Илияна Христова

ГЕРБ спечели местния вот сред невиждан хаос и огромно съмнение за манипулация. “400 000 са невалидните бюлетини”, съобщиха представители на партиите в предаването “Референдум” на БНТ. Цифрата е огромен скандал, това е вотът с най-много невалидни бюлетини до момента.

На изборите през 2011 г., когато гласувахме едновременно за местна власт и президент, те бяха около 600 000 – към 250 000 за държавен глава и  350 000 за кметове и съветници.
На парламентарния вот през 2014 г., когато отново отбелязвахме  преференции, невалидни бяха 218 000. Тазгодишната цифра е абсолютен рекорд, което поставя под съмнение действителността на вота.

Причината за грешките в гласуването са както преференцията, която все още създава объркване сред голяма част от хората, така и струпването на много видове бюлетини. Разбира се, опитът сочи, че в самите секционни комисии при броенето или попълването на протоколите се извършват машинации – произвеждането на невалидни бюлетини е най-старият и сигурен начин за възпиране на неудобен конкурент.
А на тези избори съмненията за манипулации бяха изключително много. Сигналите за липсващи преференции бяха стотици.

Извършиха се и конкретни закононарушения. Така например общинските избирателни комисии (ОИК) са длъжни в срок до 48 часа след края на изборния ден да обявят резултата. Заради хаоса в “Арена Армеец” в София това не се случи.
Столичната ОИК обяви резултата чак след две денонощия и половина. По закон всяка партия може да обжалва вота в различни населени места. Затова в столицата, където живеят най-много гласоподаватели, резултатът най-вероятно ще бъде обжалван поради неспазването на срока.

Просрочването в София роди и още един прецедент. Преди необявени официално резултати няма как да стартира кампанията за балотажите. А такива имаше в 16 от всичките 24 района на столицата. Кандидатите, естествено, не стояха и агитириха в дните, когато все още няма резултат.
Неуредиците стигнаха пика си в сряда по обед, когато печатниците, които произвеждат бюлетините, поискаха да бъдат отложени всички балотажи. Оказа се, че се е забавила не само столичната ОИК.

Този невиждан по рода си хаос бе използван от ГЕРБ и тя си взе своето. Управляващата партия спечели от раз и убедително кметските места в София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора.
Изключението е Пловдив, където кандидатът на патриотите Славчо Атанасов е на балотаж срещу човека на статуквото Иван Тотев. Съответно и Общинският съвет там е пъстър. В другите големи градове ГЕРБ или спечели мнозинство в общинските съвети, или остана на 2-3 мандата от него, които ще си набави после при пазарлъците.

Но огромната част от българските медии, които, знае се, търчат след победителите, спестиха на избирателите един важен детайл. А той е, че успехът дойде след масов триумф в циганските секции. Нали знаете как се случва това?
Проверка на “Десант” в три произволни протокола в столичния квартал “Факултето” показва, че гласовете за кмет са разпределени между кандидата на ДПС Андрей Георгиев и Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). Другите почти нямат актив там. Подобно е положението и във Варна. Там е играно по схемата “кмет от ГЕРБ, листа на ДПС”. ГЕРБ и ДПС не били в коалиция? Напротив – заедно са.

Една част от ромския вот за съветници във Варна е и в полза на Социалдемократическата партия (Янко Станев, бивш депесар). Това показва защо ДПС и Станев взеха по два мандата, въпреки че не бяха уловени от социолозите. Просто екзитполове не се правят в ромските секции.
Внушителен е и “триумфът” на ГЕРБ в махалите на Бургас и Стара Загора. “Видимите резултати” сред циганския вот направо вадят очите.

Още един детайл остана незабелязан медийно. Правителството натовари двама министри да отговарят за вота персонално – Томислав Дончев и Лиляна Павлова.
Първият е бивш кмет на Габрово, а “Лили” (галеното обръщение на Бойко Борисов) е със сантимент към Стара Загора, където бе водач на парламентарната листа. И на двете места ГЕРБ обра безапелационно вота и за кмет, и за общински съвет. Нима това не навява мисли за срастването между изпълнителната власт и независимата на хартия изборна администрация?

Не може да остане тайна обаче една все по-голяма драма в ДПС. Двойката Местан-Пеевски е в криза, някой “свой” им мъти водата. Листата на ДПС във Велинград, която Делян Пеевски водеше и през 2011 г., смъква процентите от 25 на 12.5.
В знаковия Разград, където движението винаги е силно, подкрепата намалява с 8 пункта. В доста етнически смесени общини има балотажи.

Лютви Местан обясни всичко това с въвеждането на уседналостта. Нима? Защо тогава ДПС отбеляза срив и на парламентарния вот миналата година? Тогава празникът Курбан Байрам въобще не въодушеви избирателите от Турция да се завръщат и гласуват, каквито бяха очакванията. ДПС се принуди да ги извозва организирано с автобуси.
Освен в Пловдив, най-интересни ще са балотажите в Плевен и Хасково.

В северния град кандидатът на Реформаторския блок (РБ) Георг Спартански се изправя срещу гербера Димитър Стойков. В южния Добри Беливанов (ГЕРБ) е напът да “развенчае” дългогодишния кмет Георги Иванов. 
И друг герой от “дрон-репортажите” -  пазарджиклията Тодор Попов, е на втори тур. Оспорвана е борбата и във Видин, където един срещу друг са Огнян Ценков и Росица Кирова (“Единни за промяна”).

БСП се срина тотално и няма кмет на първи тур в нито един областен център. На втори най-големи са шансовете на Денчо Бояджиев (Разград) и Кольо Милев (Сливен). Влиянието на червените в общинските съвети масово се стопи до 5-6 съветници. По-малките общини останаха единствените им крепости.

РБ обяви повсеместен успех в общинските съвети. Влиянието им наистина се разшири. Но това стана заради краха на БСП и “Атака” – спечелиха повече мандати без реално увеличение на гласовете.
АБВ и движението на Татяна Дончева също се обявиха за победители, но това нямаше как да не се случи, тъй като местните избори са първи за тях и всеки глас им носи ръст. С една дума – най-видимото от всичките “видими резултати” на вота е, че ГЕРБ увеличи мощта си, без някой да повярва, че е станало по честен начин.


За премиера няма закони

Поговорката “За милиони няма закони” се сбъдна с всичка сила. За един човек – Бойко Борисов. В изборния ден той направи грубо и нагло нарушение – обяви, че е гласувал за Йорданка Фандъкова. Той стори това не само пред телевизионните камери край тъмната стая, но и в социалните мрежи.
ЦИК обаче не го глоби, защото вътре в комисията се състоя гласуване, при което представителите на ГЕРБ се обявиха “против”.
Безцеремонната проява на премиера, а и още по-безскрупулното затваряне на очите от ЦИК, са огромен скандал, който остана неглижиран сред другите много, много по-големи баталии.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки