Българите сигурно са полудели


30 Октомври 2015, Петък


Пак наближи краят на ноември и отново се отпочна трескава подготовка за... Ей, да не си помислихте, че става дума за Деня на народните будители?! Ами!

Автор: Диана Славчева

Не иде реч и за втория тур на местния вот.
Целокупното българско гражданство, та дори и селячество, с маниакално усърдие дълбае тикви и кърпи парцаливи дрехи – ама не защото е бедно и дружно е решило да се вживява в ролята на Елин-Пелиновия Душко Добродушков, и не защото няма какво да тури на гърба си, та намъква дрипи. Просто всякоя възраст, пол и занятие е запретнало ръкави да се приготвя за достойно посрещане на мракобесния маскарад на Хелоуин!

При това всякакви държавни институции у нас стимулират туй малоумно подражателство на западния мир. Няма училище или детска градина, които тази седмица да не са впрегнали възпитаниците си да правят съответните украси за зловещия празник. Някъде даскалите дори задължават дечурлигите да си купят и маскарадни маски и костюми за върколашката тумба-лумба! То е ясно, че това се предприема с благословията на родното образователно министерство, което очевидно е заложило тази суматоха и в учебните програми.

Зомбиращите в момента българския зрител телевизионни шоута и риалита също се надпреварват да изпълнят екрана със страховитите хелоуински превъплъщения на участниците в тях.
Нека надзърнем в енциклопедията за американските обичаи какво пише за този тъй наречен празник: „Всъщност Хелоуин като цяло се отнася за възможността за връзка с духовните сили, много от които заплашват или всяват страх в хората“!

Очевидно българинът неистово има нужда да си вдига адреналина, щом така го влече нещо да го плаши, да го измъчва, да го тормози – да си припомним, че маскираните хелоуински хулиганчета тропат невъзпитано по нощите по хорските врати и страховито рекетират стопаните: „Дай лакомство или ще ти напакостим“!

Те и нашенските кукери са си страшнички и също биват дарявани с ябълки, орехи, яйца и други хранителни продукти, ама им ги дават доброволно – от сърце, така да се каже – защото  играят в дворовете на хората за здраве и плодородие! А не за духовна връзка с някакви привидения и таласъми!

То е ясно, че Хелоуин е езическо тържество. Езически следи се откриват в много от християнските празници и обредност. И в това няма нищо лошо. Но Църквата категорично отхвърля и порицава вещерството и други подобни дяволски работи. Както е речено в Библията: „Нека при тебе не се намира никой, който... си служи с гадателство, който се занимава с магия или който предсказва по поличби, никой магьосник, никой, който прави заклинания или който се допитва до хора, които викат духове“...

Интересна е еволюцията на Хелоуин. Той започва да се чества от келтите в V век пр.Хр. Шест столетия по-късно, когато римляните завладяват келтските земи, възприемат и те спиритическите ритуали на празника, а вече през VII век папа Бонифаций IV разпорежда в края на октомври да се честват Вси светии.

Някои правят паралел между Хелоуин и отбелязването на 2 ноември в много западни страни на Деня на мъртвите. Апропо, горе-долу по това време и у нас се провежда Архангеловата задушница (датата й се мести съобразно това кога в църковния календар се пада Архангеловден), на която се прави панахида за починалите. Но това е нещо съвсем друго и различно от върколашките хелоунски табиети.

През ХІХ в. ирландските емигранти, заедно със заселването си в Америка, пренасят там и обичая с тиквите и ужасяващия маскарад по Хелоуин. Век по-късно той вече е обявен в САЩ за официален празник. А през настоящото двадесет и първо столетие всичко, свързано с него, се превръща в чудовищнаиндустрия, носеща милиарди долари!
В крайна сметка, както изтъква една стара народна мъдрост: „Кой каквото ще да казва, винаги става дума за пари“! 

Ами за това става дума! И за глобализирането на културата ни, което някога един от първите ни будители – Паисий, е наричал „чуждопоклонничество“. От нас зависи дали ще станем родоотстъпници!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки