Обратна връзка


30 Октомври 2015, Петък


Данък „Обществено хранене“ удря по най-бедните


Предложеният от Петър Москов закон „Обществено здраве“ ще удари най-уязвимите части на населението и ще направи бедните по-бедни. Ще доведе до повишаване на цените на някои храни и намаляване на потреблението с 15-20%. Очакват се и съкращения на над 4300 работни места. Около тези мрачни прогнози се обединиха синдикати, представители на индустрията, браншови организации и експерти на 28 октомври, по време на пресконференция.

Прави се опит да се рекетира хранително-вкусовата промишленост в България, която ежедневно присъства на трапезата на българина, алармира Мариана Кукушева. Тя предупреди, че данък „Москов" ще бъде платен именно от българския народ.
Според последни данни, само сред производителите на храните и напитки, набедени за „вредни“, спрените или поставените под въпрос инвестиции са над 110 млн. лв. за тази и следващата година. Тази цифра се равнява на около 0,11% от прогнозирания БВП за 2015 г. Поради тази причина, индустриалците за пореден път заявиха, че са твърдо против идеята за въвеждане на този данък.

Те подчертаха, че освен създаването на хаос, законопроектът е рецепта за корупция и стумулиране на сива икономика. Все още не е отчетен ефектът върху общата инфлация, който ще бъде породен от тежестта на храните в потребителската кошница, в размер на 46%. В същото време в България домакинските разходи за храна са 1,5 пъти по-високи от средното за ЕС и 3 по-високи отколкото в Германия. Равнищата на цените на храните са около 60% от средните за ЕС, а доходите – са на равнището на 45% от средните за ЕС. Няма как в тази ситуация с новия данък да не бъдат наказани по-малоимотните семейства и да не се влоши техния начин на хранене.

Ружа Загорска


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки