Учени възроптаха срещу новия Закон за образованието


30 Октомври 2015, Петък


Специалисти от секция „Педагогика и психология" при Съюза на учените в България изпратиха тези дни декларация до Народното събрание,

Автор: Десант

премиера, президента, просветния министър и други отговорни фактори, в която алармират, че новият Закон за предучилищното и училищното образование създава реални условия за унищожаването му. Те настояват прилагането на нормативния акт да бъде спряно незабавно, тъй като той е незакономерен и несъстоятелен.
Учените протестират, че в нарушение на правата, дадени по Конституция на представителите на обществените организации, авторите на Закона не са се съобразили с тяхното мнение и становище относно съхраняването на традициите в българското образование и с направените от тях препоръки при неговото обсъждане в парламента.

„Налице е научна непрецизност при употребата на фундаменталните понятия – възпитание, образование, обучение. Неоснователно възпитанието се заменя с компетенции. Това по същество променя както концепцията на закона, така и неговото съдържание, но не в положителен аспект“ – се казва в декларацията.
В нея също така се обръща внимание, че в българската образователна система е традиция учебният план и учебните програми за училищното образование да са държавни документи и е задължително да се спазват в българското училище.

Но приетата вече законова постановка създава условия за неравнопоставеност на българските деца, за нарушаване на конституционните права на българските граждани по отношение единната подготовка в средното училище и равен старт за продължаване на образованието. Тя създава условия и за подценяване на базовите учебни предмети – български език, математика, българска история, география и други.

„Всичко това поставя под въпрос и качеството на висшето образование в нашата страна и изискванията на Европейския съюз в областта на образованието“ – изтъкват педагозите.
Те са на мнение, че утвърдената в член 112 „самостоятелна форма на обучение“ е реално условие за утвърждаване на неграмотността, за нерешаване на задължителното 16-годишно обучение, за подценяване ролята и значението на българското училище, за активизиране на различните видове секти, за неспазване на изискването „обучение на български език“ и други.

Специалистите категорично възразяват и срещу финансирането на частните детски градини и училища, тъй като реално те не са равнопоставени и като финансиране, и като начин на организация, и като материална база.
„В частните детски градини и училища се изпращат децата на богати родители, на хората, които имат пари. Социологическите изследвания обаче показват, че 43% от българите живеят под линията на бедността.

Тезата, че „парите следват ученика“ може да се реализира само тогава, когато са създадени еднакви материални условия и за държавните, и за частните училища. Нещо повече – този акт е в противоречие с основния закон в Република България – Конституцията“ – изтъкват още учените. Те се аргументират, че анализът на проблема в европейските страни, според доклад на европейската служба за образование – Eurydice, показва, че половината от държавите в Европейския съюз не субсидират частните училища. Единствена страна, в която местните общини, а не държавата, им дават пари, е Швеция. Но тя е единствената в Европейския съюз, която инвестира най-много в средното образование – 6,1% от брутния вътрешен продукт, докато България инвестира за средно образование 2,9% от БВП, което е сред най-ниските стойности в ЕС.

Педагозите възразяват и срещу утвърждаването на неограничен брой учебници при ограничен брой средства, както и срещу закриването на помощните училища.
Те настояват да се предприемат всички необходими процедури за преразглеждане и преработване на Закона за образованието, като се премахнат клаузите в него, които реално унищожават българското средно образование!


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки