Не е важно кой как гласува, а кой брои


Не е важно кой как гласува, а кой брои
30 Октомври 2015, Петък


Държавата ни се върна 111 г. назад, във времето на Алеко Константинов

Автор: Илияна Христова

Дали настоящите местни избори ще останат в историята на България зависи от две неща. Първо, дали следващите няма да бъдат още по-ужасни и свирепи с баталиите си от тези. Второ, дали ще се роди нов Алеко Константинов, който да ги опише. Ако се появи и сътвори фейлетон, със сигурност ще останат.
Дано се появи, защото местният вот и референдум от есента на 2015 г.  достигнаха връх, в който ужасът затанцува с иронията, невероятното се смеси с действителното. Трагедията в “Арена Армеец”, където жена пометна, ни стига, за да кажем, че такива избори не е имало досега. Наистина. Но не бе само тя. Не забравяте, че този живот го живеем ние.

Бой, бой, много бой

Ако някога кандидати и избиратели са яли бой, то трябва да се знае, че сега го ядоха повече от всякога. Началото бе сложено в доспатското село Змеица, където невиждано стълпотворение от малки, големи и още по-големи избиратели  се “поздравиха” с тупаници.
Два враждуващи кандидат-кметски лагера си устроиха засада на мегдана в нощта преди изборите. Полицията спешно се намеси и установи, че едните визират другите в купуване на гласове, вторите обвиняват първите, но отсече соломоновски накрая, че никакво купуване не е имало.

В партизанската някога Белица също имаше бой. В сряда, три дни след първия тур, мутри нападнаха местния лидер на ГЕРБ Иван Стойчев. Той бе свален, бит и оставен в безпомощно състояниен посред бял ден, в центъра на градчето от младежи, слезли от джип.
Първи на помощ се притече съменникът му Иван (Богданов), който след няколко дни трябваше да е на балотаж срещу Радослав Ревански (ДПС). Тази кървава история не е прецедент за района на Белица.

Седмица преди това бе пребит кметският наместник Мустафа Шайков. А още преди това бяха “поразкрасени” и други от ДПС.
Че боят му е майката, се видя и в Гърмен. Орди на Ахмед Башев и Галип Мисирков се млатиха в с село Горно Дряново. И двамата са бивши кметове, и двамата се кандидатираха сега.
Първият е от ДПС, преди не беше. Вторият в момента не е, ама и той беше преди. Както се видя, боят сплотява толкова “различни” хора.

Полицията нямаше миг покой из цялата страна в деня преди и след вота. В села и паланки недоволни хора вдигаха барикади пред изборните секции (най-често заради изборни туристи), жандармерията отиваше и ги разпръскваше.
В село Семчиново, община Септември, обаче се случи нещо доста идненадващо. И то цели два дни след вота. Местните селяни скочиха и се обявиха срещу току-що избрания си кмет Пламен Темелков. 

Недоволните пратиха писмо до прокуратурата с искане да се проверят доходите на новия управник. Полицията барикадира ромската махала на селото, понеже Темелков живее там. В Семчиново, очевидно, боят е предстоящ.

Кмет, ама не е

Девин дълго ще помни местните избори. Пък и България ще ги помни. Защото там се случи нещо нечувано, прецедент за страната. На балотаж отидоха кандидатът на ГЕРБ Красимир Даскалов и действащият кмет от БСП Цветалин Пенков. Разликата между тях бе 40% на 25%.

Вместо да води битка, действащият кмет обаче се отказа от надпреварата. Къде се е чуло и видяло градоначалник да сдава поста преди балотажа? Е, случи с в Девин.
Но това не бе всичко. На другия ден се отказа и… третият в класирането Здравко Василев (ДПС). И той беше кмет, но до 2011 г. Така се случи невижданото, невероятното – двама кандидати се отказват на втори тур.
ОИК-Девин прати запитване в ЦИК какво да прави, понеже за първи път се сблъсква с такъв казус.

До редакционното приключване на “Десант” не бе ясно дали четвъртия в подреждането ще иде на  балотаж. А той е някакъв човечец, издигнат от  местна коалиция, който има едва 5,6% от първия тур. А и по закон обявяването му за съперник на балотажа трябва да стане до 24 часа след публикуване на резултатите. Които отдавна изтекоха. Нима победата на ГЕРБ в Девин не е подарена?
Отказ имаше и в спомената по-горе Белица. Муса Палев се предаде и няма да воюва в неделя срещу бившите си съпартийци от ДПС.

В Попово също имаше отказан кмет, ама по по-различен начин – превантивно. БСП издигна там Диана Капитанска. Михаил Миков най-официално обяви много преди вота, че тя е номинирана.
Но миг преди старта на предизборната кампания се оказа, че жената, която надлежно се е вписала да живее в Попово, няма регистрация в ГРАО. Името й се загубило “случайно и ненадейно” из списъците на ГРАО.

Сигналите за манипулации преди, по време и след изборния ден бяха стотици. Не може обаче да подминем изобретателността на някои жители на община Павел баня.
Седмица преди вота в кметството на местното село Габарево бяха спипани бюлетини, запечатани в плик. Полицията ги обяви за “образци”, а ние ще го кажем направо  - бюлетини ментета.
Хартийките бяха 278, точно колкото да подменят вота в едно малко село. Общинските власти обясниха обаче, че това не били подготвяни бюлетини за урната, а хартийки, поръчани от някоя от партиите, за да “обучава актива си”.

Какво може да е това обучение (освен правилно попълване  и безаварийно пускане в урната) не се разбра. Не стана ясно и какво правят бюлетините точно в кметството, а не на адреса на съответната партия. Всъщност, имаше обяснение – минал бил куриер, оставил ги, объркал се...
Трябва да признаем, че в община Павел баня са царе на обясненията. Защото в изборния ден в село Осетиново членове на комисията скъсаха бюлетините от кочана много преди да дойдат избирателите. Т.е., за да ги пуснат в урната вместо тях. После обясниха, че го сторили, за да си улеснят работата.

Около 5-6 бяха сигналите и за вот с изчезващо мастило. Но най-голямата вакханалия настана ден след изборите, когато започна публикуването на протоколите в интернет.
Хиляди преференции се изгубиха, видя се, че протоколите са  поправяни масово без подпис и печат, бюлетини изчезваха някак странно. Кой преброи  точно така вота не стана ясно, но пък се разбра, че го брои в полза на ГЕРБ.

И накрая една “добра” новина. Кметът на Нова Загора Николай Грозев, който ръсеше пътищата със захар, спечели трети мандат от раз. Той е издигнат от ГЕРБ, но е подкрепен от ДПС. Та това, в крайна сметка, е една наистина “прекрасна” случка след толкова ужасии в милата ни татковина. Случка емблема.


Минало несвършено

„Сутринта в неделя почнаха да се стичат избирателите към определенсото място и мирно очакваха да се почнат изборните. По едно време откъм Крайната махала се зададе с музика начело една тълпа от пияни чудовища, с кървави от всенощно пиянство очи, предвождана от А. Данкова, Няголовци, Копоевци и подобни тям личности, лишени от граждански и политически права за позорни престъпления.

Тази тълпа от неокачествими страшилища (един мой приятел с крайно зачудвание ми каза: „Аз до днес не съм предполагал, че в нашия Свищов живеят такива страшни хора...“) нахлу в двора с викове, с грозни заплашвания и псувни нахълтаха в избирателната стая, окръжиха бюрото и почнахада изблъскват през вратата и прозорците (два метра височина) избирателите, след като им ръзкъсваха неугодните тям бюлетини...

В 12 ч. 45 м. избирателите отидоха да подадат протести на бюрото, но и там не ги пуснаха. Околийският началник своеволно избра между пет хиляди избиратели двама или трима и под конвой ги допусна да подадат протестите си. А за да упражнят правото си, тези пет хиляди избиратели трябваше да минат през труповете на окръжния управител, околийския началник, приставите и жандармите, а след това пък да имат работа с няколко солдати, на които им били раздадени по двадесет патрона със заповед да стрелят на месо.”

„По изборите в Свищов”,
Алеко Константинов, 1894 г.


Линейка откарва пребитият кандидат за кмет на Белица Иван Стойчев В Белица бой ядоха и депесари. От своите

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
отчаян подръдник на пф.
31.10.2015 06:43:43
0
0
ГОЛЯМА ГРЕШКА БЕШЕ ГДЕТО ВМРО СЕ ОТДЕЛИ НА ИЗЬОРИТЕ ОТ ПФ.СЕГА И ДВЕТЕ ПАРТИИ ЗАГУБИХА И ИМА ПРЕЛСТВИТЕЛИ КАКТО АТАКА СРАМ.СРАМ.ОТ ТОВА МЕ БОЛИ..А ЦВЕТАНОВ Е НАЙ ЕФЕКТИВНИЯ ОРГАНИЗАТОР НА ИЗБОРИТЕ.ДОКАЛ ГО МНОГО ПЪТИ ДОСЕГА..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки