Възрастовите изменения са неизбежни


Възрастовите изменения са неизбежни
29 Октомври 2015, Четвъртък


Много често чувствам пръстите на ръцете си като изтръпнали.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

На какво може да се дължи това?
Мария Царева,
с. Енина, общ. Казанлък

Оплакванията от изтръпване, мравучкане, изстиване, а може би и болки в пръстите на ръцете се дължат най-вероятно на възрастови (атеросклеротични) изменения в кръвоносните съдове на дланите. Друга възможност (но сравнително по-малка) е популярното заболяване, известно като „болест на Рейно“, което обаче е характерно по принцип за по-млада възраст.

Под атеросклероза, както е известно, разбираме прогресивно задебеляване и своеобразно „израждане“ на стените на артериите, което води до намаление и изчезване на еластичността им. Атеросклерозата е симптом на застаряване. Обикновено се казва, че човек е стар според старостта на неговите артерии. Атеросклерозата в крайниците предизвиква функционални разстройства следствие съпътстващия склерозата спазъм, недоимъчно кръвоснабдяване и т. н.

Проявените оплаквания са от рода на изтръпвания, „мравучкания“, изстудяване на пръстите, отслабване на мускулната сила. Може да има и оплаквания от болки, побледняване. Чувството за изстудяване и изтръпване най-често се проявява през зимните месеци. То може да настъпи дори в затоплени стаи. В крайната фаза е възможно развитие и на гангрена, която по правило е суха.

Болест на Рейно наричаме повтарящи се пристъпни съдови спазми в крайниците (най-често ръцете), които се явяват симетрично, траят късо време или с часове. Срещат се най-често у жени в средна възраст и се причиняват главно от излагане на студ, психична възбуда, понякога и инфекции. Поразява се най-често крайника там, където кръвната циркулация е най-слаба, а именно пръстите на ръцете.

Що се касае до заболяването на нашата читателка, то може да бъде диагностицирано най-точно само след щателен преглед от опитни специалисти – съдови хирурзи. Само те могат да назначат най-добро лечение, което по принцип за жалост е твърде ограничено.
Прилагат се периферни съдоразширители, медикаменти от групата на т. нар. геропротектори, евентуално и хормонотерапия. Върху съдовата стена благоприятно действат и витамин С и Рутин. Препоръчват се и препарати, потискащи синтезата на холестерола. Добре се отразяват и някои балнеотерапевтични и физиотерапевтични процедури през недълъг интервал (еднократно или два пъти в годината).

Храненето трябва да бъде по-скоро вегетарианско и в средно количество. Никотинът се забранява, а алкохол в малки количества, както и кафе, се позволяват.
Списъкът на антисклеротичните лекарства продължава да расте, макар че досега не може да се отбележи особен успех. В това отношение категорично избягвайте съветите на набедени „лечители“ шарлатани, както и широко рекламираните т. нар. „хранителни добавки“.

Борбата с атеросклерозата има по-големи перспективи в областта на профилактиката, която обхваща широк кръг от хигиенни, социално-трудови, битови и диетични мероприятия. Важно място тук заемат физическата работа, физкултурата и спортът. Физическите движения тренират апарата на кръвообращението и са много полезни за предпазване от атеросклероза.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки