Хранителните и лечебните свойства на черния пипер


29 Октомври 2015, Четвъртък


Малките тъмни зрънца са изключително важни за човешкото здраве


Растението, което ражда малките люти ароматни топчета на черния пипер, е вид тропическа лиана. Те се получават от ферментиралите му изсушени недоузрели червени плодчета. От зелените пък след изсушаване или мариноване в саламура или оцет се получава сходната подправка зелен пипер. А когато узрелите плодове се изсушат и обелят, се получава третият вид - бял пипер.

Историята на тази ароматна подправка, използвана широко и в народната медицина от векове, е изключително интересна. Смята се, че за пръв път като храна черният пипер е отгледан в Югозападна Индия. Един от най-известните английски историци и задълбочен изследовател на Римската империя например пише, че пиперът бил „любима съставка на най-скъпите римски ястия“.

Голямото разстояние, от което е докарвана подправката, както и повишаващото се търсене постепенно вдигат цената й дотолкова, че тя става почти равна на тази на златото. Известният енциклопедист Плиний Стари (23 – 79 г. сл. Хр.) пише, че почти „няма година, в която Индия да не изцежда от Римската империя поне петдесет милиона сестерции“ (50 млрд. щатски долара сегашни пари) за доставката на черен пипер.
През Средновековието подправката е била почти напълно забравена в Европа, тъй като малко били тези, които можели да си я позволят. Но високата цена на черния пипер се запазила и това бил един от стимулите, подтикнали португалците да търсят морски път до Индия, което прави през XV век Вашко да Гама.

В наши дни черният пипер заема една четвърт от световната търговия с подправки.
Малките тъмни и грапави зрънца са изключително важни за човешкото здраве, като това се дължи на особения им химичен състав. Главните компоненти в него са горчивият гликозид пиперин, етеричното масло, скорбялата и витамините Е и С.
Тази неочаквано добра комбинация дава възможност с подправката да се лекуват множество болести. Мленият черен пипер при местно приложение въздейства благоприятно на кожни болести, лишеи и т.н.

За лечението на витилиго в стари времена се ползвало следното средство: млян черен пипер се смесва със същото количество соево брашно и брашно от нахут. Към тази смес се добавя кокоша мазнина и всичко се разбърква до получаването на консистенцията на крем. Той се втрива в обезцветените участъци на кожата всяка вечер в продължение на 40 дни.
Приеман вътрешно, черният пипер изчиства белите дробове от влагата в тях. Прашец от него се разбърква с мед (1 с.л. черен пипер на 1 ч.ч. чист мед). Приема се по 1 ч.л. при ангина, кашлица, бронхит.

Същата рецепта дава отличен резултат при забавянето или липсата на месечен цикъл, повишава тонуса на организма и потенцията и действа диуретично.
При полови разстройства прашец от черен пипер се смесва със същото количество захар (за предпочитане кафява). 1/2 ч.л. от сместа се разтваря в чаша прясно мляко и се изпива.
За избавяне от камъни в бъбреците се изважда семката от черна стафида и вместо нея се слага зрънце черен пипер. Яде се по една стафида на седмица.
Освен всичко това черният пипер енергизира нервната система. При оток на мозъка и повишено вътречерепно налягане се дъвчат по 5-10 мин. зрънца черен пипер и стафиди, като слюнката не се поглъща, а се изплюва. Тази процедура се прави всекидневно в продължение на месец.

В 1 ч.ч. зехтин се добавя 1 с. л. млян черен пипер. Сместа се довежда до кипене на слаб огън и се оставя да ври 5-10 минути. Охлажда се и се прецежда. Полученото масло се втрива в отслабнали мускули при паралич, при неврит на лицевия нерв, радикулит, остеохондроза, болки в ставите.
Подправката подобрява храносмилането и укрепва мускулите на стомашно-чревния тракт. Тя подпомага изработването на повече стомашен сок и другите храносмилателни ферменти, поради което дори при преяждане човек не получава тежест в корема.

Противно на общоизвестното, черният пипер е особено полезен за тези, които страдат от гастрит, получен поради повишена киселинност. Той регулира химичния състав на храносмилателните сокове и тушира усещането за парене в стомаха. Освен това с негова помощ стомашно-чревният тракт започва интензивно да се съкращава и организмът по-бързо се изчиства.
При метеоризъм се взема 1 дафинов лист и се стрива на прах заедно с едно зрънце черен пипер. Тази смес се изпива с топъл чай.


Как да се лекуваме с подправката

Рецепта 1 (за лечение на липом): На парче ленен плат се слага 1 ч.л. черен пипер, намокря се обилно със спирт и се налага върху липома за 10-15 мин. Курсът на лечение е 2 седмици, като процедурата се прави 3 пъти дневно.

Рецепта 2 (за лечение на астма): В шише от 700 мл се смесват 200 г мед, пакетче смлян черен пипер и ракия до напълването му. Пие се 3-4 пъти дневно по 1 с.л., като преди употреба се разклаща. След тази терапия астмата напълно изчезва.

Рецепта 3 (при упорита кашлица):  Смесват се мед със счукани черен пипер, ленено семе и индийско орехче. Взима се на всеки час по една кафяна лъжичка.

Рецепта 4 (за лечение на синузит): Счукват се добре 15-20 зърна черен пипер. Поставят се върху продълговато парче многопластова марля, която се намокря обилно със силна (60 и повече градуса) домашна сливова ракия. След това марлята се поставя на челото и се превързва с вълнен шал. Добре е така да престои цяла нощ. На сутринта марлята се маха, но вълненият шал се оставя на челото още няколко часа.
Тази процедура се прави само вечер и е желателно на следващия ден болният да не излиза навън. Повтаря се 5-6 дни. Поради това, че са възможни изгаряния, предварително челото може да се намаже с олио или зехтин. При силно парене марлята може да се махне по-рано, като на челото се остави само шалът.

Рецепта 5 (при простуда и грип): Взема се червено вино и се загрява с добавен в него счукан или смлян черен пипер. Напитката се пие гореща, след което болният трябва да легне и да се завие добре, за да се изпоти.

Рецепта 6 (при бронхопневмония): Парче памучен плат се мокри с първак ракия и се поръсва със счукан черен пипер. Слага се върху гърдите, като отгоре се покрива с хартия (или фолио за свежо съхранение) и се увива с вълнен шал. В никакъв случай обаче да не се слага в областта на сърцето! Стои се така, докато може да се търпи топлината.

Рецепта 7 (при ишиас): Разбива се добре едно яйце и се смесва с 1/2 ч.л. стрит на прах черен пипер. С получената смес се намазва парче памучен плат и се налага на болното място. Превързва се с вълнен шал и така се спи през нощта. На сутринта компресът се сменя. Това се прави, докато болката изчезне.

Рецепта 8 (при зъбобол): Смесват се щипка черен пипер с 1/4 чаена лъжичка обикновена готварска сол. Полученият прашец се държи в устата, където е болката, в продължение на 5-10 мин., след което се изплюва и устата се изплаква с хладка вода. Прилагана всекидневно, тази рецепта предотвратява появата на кариес, отстранява лошия дъх и спира кървенето от венците. Помага и при болки. Полезна е и при повишена чувствителност на зъбите.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки