В отговор на вашите въпроси


29 Октомври 2015, Четвъртък


Дъщеря ми страда от анемия. Лекува се, но казва, че лекарствата не й помагат.



Моля да поместите изпитани народни рецепти за лечение на това заболяване.
Петко Божков,
София

За нисък хемоглобин (анемия) се говори, когато стойностите му са под 130 г/л за мъжете и 120 г/л – за жените. Нормалните параметри за двата пола са съответно 130-160 г/л и 120-140 г/л.
В зависимост от характеристиките на анемията, които се установяват от лекар, се подхожда и за нейното лечение.
Медикаментозното се изразява в преливане на кръв и кръвни продукти. Прилага се също така фитотерапия и диетично лечебно хранене.

В рамките на последното е хранителният режим, осигуряващ прием на достатъчно желязо. То се постига с консумацията на субпродукти - дроб, език, бъбреци. По богатство следват фасул, риба, гъби, черни боровинки, телешко и заешко месо, яйца, ябълки и круши, орехи, спанак. Също така полезни са и прасковите, пилешкото месо, тиквата и медът.
Народната медицина предлага няколко билкови рецепти за справяне със заболяването.

Рецепта 1: Половин килограм добре узрели праскови се почистват от костилките и се нарязват на средно големи парчета. Поставя се  в емайлирана тенджера. Посипват се с 1 с.л. кафява захар и се заливат с един литър минерална вода. Варят се на тих огън за 15-20 минути. След като сместа изстине, плодовете се пасират в сока. Добавят се сокът от един лимон и един портокал, като се настъргва кората на лимона. Цялото количество, охладено и подправено с листенца мента, се изпива по малко в рамките на деня.

Рецепта 2: Една ч.л. с връх сухи листа от коприва се запарват за 10 мин., като се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. Прецежда се и след като изстине, се пие – най-добре вместо вода.

Рецепта 3: Изключително полезен е сокът от червено цвекло, а също така и приемането на зеленчука под всякаква друга форма – суров, печен, варен, в супа или салата.
Трябва обаче да се спазват някои правила. Не бива да се почва с големи количества чист сок. Най-добре е той да е смесен например с такъв от моркови и зелена ябълка, като преобладават морковите. Не се пие и току-що приготвеният сок – той трябва да престои 1-2 часа в хладилник, за да се освободи от някои съставки с негативно за здравето въздействие.

Рецепта 4: 150 г настъргани листа от алое вера се заливат с 350 мл домашно червено вино, добавя се и 250 г чист пчелен мед. Сместа трябва да престои 12 дни в стъклен буркан на тъмно и хладно, но не в хладилник. Сокът се прецежда и се налива в тъмни бирени бутилки и се съхранява в хладилник. Пие се по една супена лъжица преди хранене 3 пъти дневно.

Рецепта 5: Килограм зърна от елда и ядките от един килограм орехи се смилат в блендер и се объркват със 700 г мед. Сместа се държи в хладилник и от нея се взема по 1 с.л. 3 пъти дневно преди хранене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки