В овощната градина през ноември


В овощната градина през ноември
27 Октомври 2015, Вторник


През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на почти всички овощни култури, с изключение на ореха.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

При климатичните условия на нашата страна засаждането на овошките трябва да приключи до средата на декември, 15-20 дни преди настъпване на големите зимни студове.
Непосредствено преди засаждането дръвчетата се преглеждат внимателно - те трябва да бъдат здрави, да отговарят на определени изисквания; височина над 100-110 см, да имат най-малко 3 скелетни клони, минимум 3 корена с дължина 30-35 см и т.н. При наличие на повреди по кореновата система е задължително отстраняването им до здрава тъкан.

Непосредствено преди засаждане на фиданките се препоръчва опресняване, съкращаване на корените с 1-2 см. След тази операция, с цел предотвратяване засъхване на отрезите и ускоряване зарастването им, корените  на фиданките се потапят в почвена каша, приготвена от 1 част пресен говежди тор и 3 части глина, разредена с вода.
Засаждането на овошките се извършва в предварително изкопани за целта посадъчни ями. Дълбочината на ямките зависи от механичния състав на почвата.  При леки, пропускливи и топли почви те са с размери 50/50/50, а при тежки почви – ямките са с по-голяма дълбочина.

Ако не е извършено предпосадъчно торене на площите, десетина дни преди засаждането на фиданките в изкопаните ями се внася; 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат (за леки и песъчливи почви) и 10-12 кг угнил оборски тор, примесен с почва от повърхностния слой.
При засаждането на овошките кореновата шийка на дръвчетата трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. Запълването на посадъчните ями с почва трябва да става постепенно. След като пръстта покрие корените на дръвчето, е необходимо да се извърши уплътняване на почвата, от периферията към центъра. Веднага след засаждането фиданките се поливат с 10-15 литра вода. В районите с по-силни ветрове дръвчетата се укрепват с колчета, забити на 8-10 см от стъблото и привързани към фиданките с хлабава превръзка. 

През ноември овощните култури се намират в състояние на относителен покой, а голяма част от неприятелите и причинителите на болестите по тях преминават в неактивна форма. В растителните остатъци зимуват много вредители. В овощните градини те са потенциален източник на зараза от редица болести (струпясване по ябълката и крушата, кафяви листни петна по дюлята и крушата, церкоспороза, черно гниене по семковите и др ) и неприятели (ябълковият цветопробивач, плодови оси, бадмов семеяд, черешова муха и др).

Ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напръскат обилно с 5% разтвор карбамид или с 1,5% Фолиарел N. Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.  Желателно е да се третират и окапалите около дърветата  листа.

В края на листопада прасковените, кайсиевите, черешовите и бадемовите насаждения  трябва да се пръскат с 2% бордолезов разтвор за борба със сачмянката  и инфекционната апоплексия.
За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата ствола и дебелите клони на дърветата се намазват с 20% варна каша, към която се прибавя малко глина.
През ноември в овощните насаждения чрез качественото провеждане на дълбоката оран до голяма степен ще бъде ограничено разпространението на икономически важните болести и вредители.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки