Самотният свят на един дърворезбар от Меляне


Самотният свят на един дърворезбар от Меляне
Художникът дърворезбар Чавдар Антов в ателието си
26 Октомври 2015, Понеделник


Чавдар Антов държи в ателието си портрети на Ботев и Левски

Автор: Камен Колев Снимки: Авторът

Западна Стара планина, в частта й, разположена между връх Копрен (1964 м) и Широка планина на север, по поречието на река Лопушанска Огоста, е магическо място. Гори, долини, потънали в сутрешна мъгла, живописни поляни, бистри реки и потоци. Човек, който търси съвършенството на природата, го намира именно тук.
На фона на тази красота контрастират обезлюдените села с порутени сгради и останали малцина бедни жители. Странни смесени чувства започва да изпитва човек, докато кара бавно колата си от село в село из района.

След няколко часа такова бродене човек започва да усеща лекия сюрреализъм на мястото, като постепенно се отпуска и се оставя на невидимата сила, витаеща наоколо, да го заведе до следващата спирка.
Така започва личната интернет страница на дърворезбаря Чавдар Антов, защото следващата спирка е неговото ателие в село Меляне, община Георги Дамяново.
С прекрачването на прага в двора му попадате в друг свят - изпълнен с любов към старината и истината, с изящество и прахоляк, с дъх на дърво и остротата на безброй сечива. В градината лъщи редица от празни стъклени дамаджани, полегнали върху здравеца, а по-нататък стои инсталация от черешово топче и стари воденични камъни.

Под стряхата виси връзка с безброй ръждясали ключове, на клон са окачени още по-ръждясали фунии за течности, а под прозорците висят китки с мащерка, равнец и риган. И само табелката "Опазването на реда и чистотата е дълг на всеки гражданин" сякаш ви намига, че душата на човека, сътворил всичко това, се смее.

Художникът дърворезбар Чавдар Антов е роден на 14 септември 1966 г. Завършил е Средното специално училище за изящни изкуства"Илия Петров" в София и е автор на няколко самостоятелни изложби с графики. Участвал е във всички изложби на групата на художниците (дървопластика) и на Дружество на художниците "Тенец" - Монтана, един от основателите на националния пленер по дървопластика в с. Бързия, обл. Монтана.
В началото на 90-те години на ХХ в. Чавдар наема за свое ателие гримьорна в читалището в село Меляне, Монтанско. По това време опустялото селско училище било превърнато в детска градина. После затворили и нея и за кратко то работело като шивашки цех, но нещата не потръгнали.

През 2006 г. Чавдар купува сградата на училището за 10 000 лева и я превръща в ателие и галерия. "Ремонтирах го сам, дори копах надолу, за да направя подземно помещение за галерия", разказва дърворезбарят. Оттогава живее и работи тук.
На първия етаж е неговата работилница. Стотици парчета дърво във всякакви форми и цветове, разпръснати между инструменти, дървени лъжици, чертежи, ножове, кратуни, часовници, старинни стъклени бутилки, разказват за многоликата му творческа мисъл.

В центъра на ателието стои голям иконостас, върху който работи в момента. Досега, в екип с други майстори, е направил общо пет иконостаса, а много други е реставрирал. Новият е предназначен за малкия параклис на Чипровския манастир, за там е замислена и една негова икона с ликовете на загиналите чипровски въстаници. Антов е прочут и като добър майстор в резбоването на приклади.

Липата е най-подходящото дърво за иконостаси, пана, за големи обекти, разказва Чавдар.
„С дърво от бяла мура се работи лесно - реже се като масло, не го ядат дървояди. От орех се правят икони, домашни иконостаси, малки мебели, но това дърво е много податливо на дървояди. За да не нападат дървото, трябва да е расло много бавно на южен склон, да е добре изпечено, слънцето да го е гряло дълго. Сега има нови технологии - с микровълни дървото се обработва срещу дървояди, а навремето всичко се е правело на ръка, мажели са дървото с терпентин, восък, олио", обяснява той.

Дългият коридор е изпълнен с икони, стари занаятчийски свитеделства, кръщелни, картини и археологически и исторически артефакти – сечива, предмети от бита на старите българи, монети, керамична посуда от древни времена, бебешки люлки, вили, корита, множество портрети на Васил Левски и Христо Ботев.
Автор на повечето от тях е учителят на художника - графикът Галилей Симеонов (86), дългогодишен преподавател в Художествената академия.

На една от стените са окачени рамкирани свидетелства на майстори по бъчварство. Чавдар Антов знае историята на всяко едно от тях:  "Навремето тук е имало над 40-50 бъчвари. През 30-те години на ХХ век е работела и фабрика за пулпови бурета, предназначени за сирене, маслини. По-късно фабриката е била национализирана и започнала производство на бурета за вино, била е единствената в Северозападна България".
На огромното количество експонати в ателието-галерия би завидял всеки уважаващ себе си музей. По-голямата част от тях са свързани с бита и историята на българина и като ги гледаш, не спираш да се чудиш как този самотно живеещ в село Меляне дърворезбар може да съхрани толкова българския си дух и родолюбие. Идеалист съм и малко съм наивен - събирам стари неща, история, портрети, казва Чавдар Антов. Колекцията си от стари вещи събира в продължение на 19 години.

Имал и сбирка от антични оръжия - брадви, стрели, копия, боздугани. Както и пушки с отрязани цеви, които никога няма да гръмнат. Притежавал и две гърнета с малки монетки - голяма атракция за децата, които идват понякога тук. Повечето от „експонатите“ му са купувани през годините от пазара за антики в Монтана, който вече не съществува.
Чавдар Антов говори за хобито си в минало време, защото в края на септември т.г. при полицейска акция е иззета част от колекцията му със старинни предмети. Униформените дошли по сигнал, че художникът притежава сбирка от старинни предмети, която не е регистрирана.

Никога не съм крил този факт, казва Антов. С „имането“ му била запозната и бившата директорка на историческия музей в Монтана, даже имало идея заедно да описват предметите, но тъй като това се оказало доста трудоемка работа, все я отлагали.
Той държал всичко на показ в ателието си. Направило му впечатление, че полицаите целенасочено прибирали антики от Древен Рим, предметите от Средновековието не пипнали.

Дърворезбарят е решил да се бори в съда и да успее да върне поне част от експонатите, които със сърце и душа е събирал още от края на миналия век. И продължава да крои планове за бъдещето.
Мечтата му е да направи външна етнографска сбирка, която да показва как се използва дървото в отделните занаяти - бъчварство, коларство, дърводелство, все стари занаяти, които малко хора знаят как да бъдат запазени.
"Например бъклиците се правят от слива, люлките - от ясен, чашите и лъжиците - от клен и върба", дава пример Чавдар Антов, и заключава: "От дърворезбата живея. И оцелявам".


Галерията на Чавдар е изпълнена с портрети на Левски Галерията на Чавдар е изпълнена с портрети на Левски Антов от 19 години събира предмети от българския бит, мъниста, керамика, монети - всичко, което разказва историята ни Стотици парчета дърво във всякакви форми и цветове са разпръснати между резбарските инструменти

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки