Празник на българщината в столицата на Илинойс


Празник на българщината в столицата на Илинойс
Много от присъстващите на фестивала се хванаха на хорото до танцьорите от ансамбъл „Верея“
26 Октомври 2015, Понеделник


Стотици наши сънародници взеха участие в Първия фестивал на българската култура в Америка, състоял се в Чикаго

Автор: Георги Ваташки

Българският творчески дух и традиции доказаха за пореден път, че не могат да бъдат заличени, въпреки отдалечаването във времето и големите разстояния – дори нашите сънародници да се намират  на десетки хиляди километри от родната земя. На 10 октомври в залата на Българската православна църква „Света София“ в предградието Дес Плейнс на Чикаго се проведе Първият фестивал на българската култура в САЩ.

На първото подобно събитие отвъд Океана бяха дискутирани проблемите, състоянието и посоките на развитие на българската култура в чужбина. Представени бяха десетки нашенски културни организации, музикални формации, художници и писатели, които живеят и творят в Страната на неограничените възможности. Участниците и гостите имаха възможност да разгледат и изложби на съвременно българско изкуство както и да си закупят книги от родни автори.

Организатори на празника бяха Църковното настоятелство на БПЦ „Св. София”, Съюзът на българските писатели в САЩ и по света, Сдружението на българските художници зад граница и фолклорният състав „Верея“. Официален гост на фестивала бe Крася Титянова – поетеса, журналистка, автор и редактор на 200 телевизионни филма, носител на 17 международни награди за поезия, както и заместник-председател на Съюза на свободните писатели в България.

Тържеството откри поетесата Снежана Галчева, която живее в Чикаго от 12 години. „Целта на провеждането на фестивала е да се популяризира и даде гласност на българската култура в чужбина в нейната пълнота и цялостност. Той дава възможност на най-известните български културни организации в Чикаго, вестници, училища и индивидуални творци да намерят поле за изява пред сънародниците си. Още по-важно е, че с помощта на фестивала ще се популяризира дейността на българската културна общност зад граница, при това не само в Чикаго и Америка, но в и Родината. Не на последно място форумът дава трибуна на дискусии по важни теми, свързани с българската култура в чужбина“ – изтъкна в словото си Галчева.

Празникът на българщината започна с рецитал на най-добрите стихове на Калина Томова и Добрин Карабонев, изпълнени от самите автори. Техните произведения често са на страниците на българската чикагска преса, наред с първите литературни опити на възпитаниците на дванайсетте български училища в столицата на Илинойс.
Рециталът бе последван от съвместна лекция на Добрин Карабонев и Георги Витанов- Богат за дейността на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. От началото на съществуването на организацията от 2010 г. насам са проведени множество писателски срещи с родни творци, живеещи отвъд Океана, премиери на български книги както и творчески вечери, на които сънародниците ни се запознават с най-новото от родната литература.

Празникът продължи с представянето от поетесата Райна Недялкова на новия алманах „Маскарад”, в който са включени произведения на нашенци от САЩ и Канада. Сборникът е създаден по инициатива на сдружението „Творци без граници” и включва творби на автори, членуващи в него.
„Това е истината за настоящето, близкото и не толкова близко минало, пресъздадена през перото, но и през сърцата на авторите. Книгата представя действителността такава, каквато е била и каквато е – изживяна и изстрадана. Това е любовта към Родината, но и гневът към политическата система“, отбеляза Недялкова.

Писателите Иван Тодоров и Костадин Жеков прочетоха пред публиката избрана част от произведенията, включени в Алманаха.
С бурни аплодисменти сънародниците ни посрещнаха моноспектакъла „Възраждане“ на актьора Иван Ангелов, който показа и сериозния еатрален потенциал в Българското Чикаго.

Първият фестивал на българската култура продължи с прекрасното изпълнение на младата пианистка Ани Гогова, носителка на множество международни награди. Тя е завършила Музикалната консерватория в София и е защитила докторат по музикално изкуство в Мичиганския университет. През 2003 г. нашата сънародничка става най-младия професор в музикалната консерватория на университета „Рузвелт”. Ани поднесе на публиката великолепно изпълнение на творби от класически и съвременни композитори, включени в нейния нов албум, озаглавен „Фантазии, приказки и кошмари”, в който място са намерили пиеси на Бетовен, Шуман, Брамс, Метнер и Шостакович.

В музикалната програма взеха участие и танцова детска група от училищата „Патиланско царство” и „Св. София“ в Чикаго. Особено затрогващо бе изпълнението на 8-годишната Калина на вечната песен „Една българска роза“. Съставът на Георги Танчев пък заинтригува сънародниците ни с джазови версии на български народни песни.
Програмата продължи със съвместен концерт на фолклорната формация „Меден глас“ при университета „Йорк“ в Дес Плейнс, съставена от студенти и аспиранти по музика, както и на Българския хор за народни песни „От извора“. Двете формации са ръководени от професор Ирина Маркова, а гост-участник в концерта бе кавалджията Никола Гайдаров.

Музикалната част на фестивала завърши с представянето на талантливите танцьори от ансамбъл „Верея“. Те впечатлиха нашите сънародници зад Океана с красивите си носии, изработени от самите тях. Членовете на трупата са на възраст между 15 и 25 години и вече трета година популяризират българската култура в Чикаго и цяла Америка. Тяхната програма включваше танци от всички основни етнографски области на България – Северняшка, Родопска, Шопска и Пиринска, с характерните за всяка от тях колоритни костюми и автентична народна музика.
Всеобщи аплодисменти предизвикаха младите таланти от българското училище в Чикаго „Джон Атанасов“, които изпълниха Еленино хоро, тракийска ръченица и право тракийско хоро.

След края на музикалната част на фестивала, главният редактор на интернет портала „Еврочикаго“ Петър Стаматов разказа за организацията на ежегодния конкурс „Избрани откровения“, който е за стихове и разкази, създадени от българи, живеещи в Америка
Стихотворението, което спечели надпреварата за 2015 г., е на Румяна Симова от Бостън и е  озаглавено „Здравей, мамо“. То бе изпълнено в залата от поетесата Калина Томова.
Последното събитие в празника на българския дух в Чикаго бе откриването на новата изложба на творците от Сдружението на българските художници зад граница (СБХГ), която е  под наслов „Хармония и красота“. Живописните платна пренесоха зрителите в най-красивите кътчета на България и Америка.

С голям интерес бе посрещнат и анализът на творческата дейност на българските художници, творящи на американска земя, от майсторката на графиката Сабина Недкова. Тя разказа за Чикагския кръг на нашите сънародници, майстори на четката и длетото, и как благодарение на СБХГ са реализирани 26 изложби на творци с български произход от цялото Източно крайбрежие на САЩ.

Първият фестивал на българската култура в Чикаго завърши с прочувствените думи на доайена на родната емиграция в Илинойс Илия Консулов: „За да не става светът безличен и скучен, вие, които създавате изкуство, не преставайте! Писатели и поети – пишете, художници – рисувайте, музиканти – творете! Вашето изкуство прави света по-светъл, по-добър и дава надежда за бъдещето. Защото с вашето изкуство се рушат граници и рамки, падат ограничения и условности, градят се мостове към духовни светове и най-важното – духът на България остава жив и на десетки хиляди километри от родната земя“.


Част от изложбата на българските художници в Чикаго Малката Калина трогна всички с изпълнението си на „Една българска роза“ На форума имаше рецитал на поетите Калина Томова и Добрин Карабонев

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки