Стая „1313” за Руслан Мъйнов


Стая „1313” за Руслан Мъйнов
26 Октомври 2015, Понеделник


Рей Куни до дупка, за пълни салони

Автор: Веселин Максимов

Който и репертоар на театър извън София да погледнете (че дори и на столичен), неминуемо ще се натъкнете на високия процент на комедиите в месечния график за представленията. Отговорът го знаят и тези, които правят театър, и тези, които го гледат – по-лесно се пълни салонът, а това, няма какво да се лъжем, е страшно важно в днешно време.

Именно това е била идеята и на Борислав Чакринов, шефа на бургаския „Адриана Будевска“, когато е поканил Богдан Петканин да гостува на сцена край морето, а режисьорът от своя страна привлякъл за идеята Руслан Мъйнов. Половината условности да оставим настрана, та да обърнем внимание на другата половина – известният комик не се съгласява току-така да участва в театрални представления заради изключително наситената си програма и безкрайните си телевизионни ангажименти.

Но за приятели, като за приятели. Мъйнов и Петканин се познават още от НАТФИЗ, когато новобранецът в специалност „Режисура“ търсел отчаяно някой от „актьорите“, който да участва в негова контролна продукция. Всички „тежкари“ масово отказвали, докато Руслан Мъйнов (въпреки че бил четвъртокурсник тогава!) се съгласил без много увещания.
И… „Стая 1313“ от Рей Куни. Играна по всички сцени у нас, във всевъзможни варианти и с всякакви заглавия. Този път - на бургаска сцена. Още отначало Чакринов и Петканин обясняват за Рей Куни.

Почти низвергнат от българската театрална критика, защото в началото на 90- те години на миналия век, по време на най-свирепите години на дивия „преход“, всички масово го поставяли, за да оцелеят. (Вижте пак по-горе онова за пълните салони).
Истинските майстори обаче много добре знаят, че комедията е най-трудният жанр. По-сложен за изпълнение и от трагедията, и от драмата. „Тук е страшно важно едно напасване, едно случване на факти – актьорите с режисьора, всеки един с другия, настроението с музиката, играта с настроението…„ – разпалено обяснява Богдан Петканин. Ако всичко това се навърже – публиката ще е доволна. Ако не – сбогом, комедия!

За щастие на сцената край морето това се е случило и белег за това е най-истинският критерий – билетите свършват много бързо. На Руслан Мъйнов партнират Анелия Луцинова, Аглика Бояджиева, Зорница Константинова, Стоян Памуков, Тони Минасян, Николай Стоименов, Асен Лозанов и Димитър Мартинов от бургаската трупа.
Работата е била по ноти и сега остават представленията, където всички заедно ще се забавляват до пълно раздаване. Режисьорът през смях обяснява, че след дългия период, през който работи в Русия, тук си е направо пълна свобода.

В онази страна директорите на театри се сърдели сериозно, ако едно театрално представление трае по-малко от три часа. И без значение дали постановчикът има свое виждане по въпроса, трябва непременно да го напасне с това безусловно изискване.
Което тук Богдан Петканин е погазил напълно умишлено, с една-единствена цел – да се получи стегната и взривна постановка, целяща най-важното – удовлетворението на зрителя.

Шефът на театъра Борислав Чакринов пък, с тънка усмивка на администратор разяснява, че много пъти зали са оставали празни на премиери на произведения от Шекспир например. От Чехов пък – още повече.
Но на пиеса от Рей Куни никой, никъде, никога не е виждал свободни места. И така – Рей Куни до дупка, за пълни салони. Успех на новата постановка на сцената на „Адриана Будевска“ в Бургас!


Руслан Мъйнов е звездата в „Стая 1313“ Борислав Чакринов и Богдан Петканин се надяват на пълни салони

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки