Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
23 Октомври 2015, Петък


Боговете, а вече и земляните, сигурно са полудели


Словенската армия ще пази границата от мигранти

В сряда сутринта словенският парламент е приел закон, даващ на армията повече възможност да помага за охраната на границата с Хърватия, съобщи „Ройтерс“. Заради огромния наплив от мигранти, засилил се към страната след затварянето на границата между Унгария и Хърватия, войската се включи в пазенето на граничните зони още в понеделник. Тогава бяха изпратени 140 войници, които да съдействат на полицията.
От събота насам повече от 20 хиляди бежанци са влезли в Словения, опитвайки се да стигнат до Австрия. Във вторник, словенската полиция използва сила, за да въведе ред на границата с Австрия.

Над 4500 мигранти се струпаха край граничния пункт Шпилфелд и събориха оградата на границата, за да преминат на австрийска територия. По-рано друга многохилядна група нелегално навлезли в Европа чужденци проби полицейския кордон и разбивайки телената ограда в местността Беркасово, нахлу на хърватска земя.
Взимайки под внимание нарастващата извънредна ситуация в страните от Западните Балкани на пътя на миграционния поток, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер насрочи за неделя, 25 октомври, среща на лидерите на ниво държавни глави или правителствените ръководители, на която да се обсъдят бежанските потоци по маршрута през западнобалканския регион.

На форума ще присъстват лидерите на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Поканени са и председателят на Европейския съвет, на люксембургското председателство на Съвета на ЕС и на Върховния комисар на ООН за бежанците.
Междувременно броят на пристигащите в Гърция по море мигранти вече надхвърли половин милион души, като всеки ден той се увеличава с по още няколко хиляди.


Гонят от Сърбия „Трейс груп”

Сръбската компания „Коридоре Сърбие“ ще прекрати договора с българската „Трейс груп“ поради забавянето на строителството на околовръстния път в Димитровград, който е част от източния ръкав от Коридор 10. Това заяви тези дни директорът на „Коридоре Сърбие" Димитар Джурович пред „Танюг” и уточни, че българската фирма е изпълнила само 13 на сто от работата.

„Трейс груп“ е компанията, която у нас печели на килограм обществени поръчки за изграждане и поддръжка на автомагистрали, пътища и градски улици, за строителство на жп инфраструктура, метро, летища и какво ли още не. В последната година дъщерната й „Трейс ПЗП Ниш” АД е подписала договори за изпълнение на текущ ремонт и поддръжка на улици в района на общините Ниш, Пирот и Бабушница на обща стойност над 1 млн. евро.

Поръчката за изграждането на магистрала от околовръстния път около сръбския Димитровград до българската граница „Трейс“ печелят през лятото на миналата година, като крайният срок изтича в края на 2015 г. „Ние имаме коректно отношение към тях и на няколко пъти ги предупредихме, че трябва да започнат работа“ - оплака се Джурович, цитиран от БГНЕС.

Проектът се финансира от сръбското ресорно министерство и Световната банка. Съседите ни са категорични, че ще прекратят договора си с нашата фирма. „Това показва, че сръбското правителство контролира компаниите, с които има договор. Ние също сме констатирали, че по изпълнението на проекта няма напредък", потвърди ситуацията и шефът на мисията на Световната банка в Сърбия Тони Верхейен.


В Русия ще строят върху столицата на Велика България

В началото на октомври Окръжният съд на Краснодар удовлетвори иск на шефа на „Южна транспортна компания" Александър Тодуа, с който се настоява за снемане на забраната за строителство на територията на археологичния музей-резерват „Фанагория" в Таманския полуостров край Черно море – мястото, където се смята, че е била столицата на Кубрат.
Магистратите са отсъдили, че не съществуват документи, потвърждаващи специалния статут на мястото. За това информира вестник The Art Newspaper Russia.

Резерватът „Фанагория" е създаден на 18 април 2014 г. с решение на правителството на Руската федерация. Районът е под защитата на местното законодателство на територията Краснодар и федералните закони за опазване на културното наследство. Според ръководителя на Фанагорската археологическа експедиция проф. Владимир Кузнецов на територията на резервата не бива да преминават дори автомобили, тъй като повърхността е напукана, има ерозия на почвата и много артефакти ще се превърнат в прах. Но тежки камиони на транспортната компания от известно време извършват системни курсове тук, унищожавайки археологическите паметници.

Без да има разрешение за работа от Държавния департамент на опазване на културното наследство на територията Краснодар „Южната транспортна компания" вече е изградила специална железопътна линия и бетонна площадка за обработка на строителни материали в непосредствена близост до древния град.


Астероид ще „навести“ Земята на Хелоуин

Специалисти от НАСА са открили гигантски астероид, който на 31 октомври ще се приближи до Земята с рекордна за небесно тяло скорост, се казва в съобщение на космическата агенция, публикувано в сайта й. Обектът, наименуван 2015 TB145, ще „прелети“ на 449 хиляди километра от нашата планета – това представлява една трета от разстоянието между Земята и Луната.

Радарите на НАСА са засекли астероида преди три седмици с помощта на обсерваторията на Хаваите. Космическото тяло дълго време не е могло да бъде открито заради високата скорост, с която се движи – 126 хиляди км/ч. Учените отбелязват, че сега обектът ще премине край Синята планета на най-близко разстояние за последните 9 години, което открива огромни възможности за изучаването му. Следващият път, когато ще се разкрие подобен шанс, ще е чак през август 2027 г.

Размерите на астероида са внушителни – неговият диаметър е от 280 до 620 м. За сравнение, челябинският метеорит, който разтърси големия руски град през 2013 г., бе само 17 м в диаметър, но ефектът от появата му в земното небе бе потресаващ.
Все пак земляните може да са спокойни – учените не очакват новия „гост“ да донесе края на света. Той ще премине на доста значително разстояние покрай нашата планета, така че с нищо не я заплашва – коментира пред „Комсомолска правда“ директорът на обсерваторията към Иркутския университет Сергей Язев.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
prorok nostradamus i drugi pro
23.10.2015 15:49:07
0
0
ami ako neshto ot asteroida padne i v balgaria kato boshi znamenie to da se molim da padne v gorite daleshe ot naseleni mesta i da ima goleminata naj mnogo na futbolni topki za da ne povredi prirodata .
1
MUNCHO
23.10.2015 13:55:34
0
0
ISTORI4ESKATA KARTA POKAZVA KRATKO I JASNO-4IJA E TAZI TERITORIJA.A PO VAPROSA
ZA IZVARCHENITE DEISTVIJA UNICHTOZAVACHI BALGARSKITE KULTURNI PAMETNIZI VANCHNO
MINISTERSTVO DA IZPRATI PROTESNA NOTA DO RUSIA I OON/UNESKO/.DA SE ZAVEDE SADEBNO DELO SRECHTU KOMPANIJATA IZVARCHITEL.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки