Европа започва глобална „чистка“ в интернет


Европа започва  глобална „чистка“ в интернет
23 Октомври 2015, Петък


Целта на акцията е да се спре разпространението на идеите на ислямизма в глобалната мрежа


Европейският съюз е сериозно обезпокоен от нарастващата роля на интернет за разпространението на идеите на ислямизма. С оглед борбата с това явление, на 2 декември ЕС ще проведе специален интернет форум, на който ще се обсъдят начините за противодействие на използването от терористи на социалните мрежи за различни цели като търсенето и вербуването на нови бойци най-вече за участието във военни конфликти на територията на Сирия и Иран на страната на групировката „Ислямска държава“ (ИД), предаде тези дни EurActiv.com, позовавайки се на AFP.

За този план съобщи първи в понеделник, 19 октомври, еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. По думите му, във форума ще вземат участие световни провайдъри и правоохранителни органи, занимаващи се с борбата с екстремизма в интернет пространството. 
„Длъжни сме да се противопоставим на тази злоупотреба с интернет и неговата растяща роля в радикализацията, като определим един общ план за действие“ – отбеляза еврокомисарят по време на неотдавнашното заседание на министрите на вътрешните работи в Брюксел.

Той не уточни кои провайдъри конкретно ще вземат участие във форума. Но от EurActiv.com припомнят, че през октомври миналата година вътрешните министри на ЕС се срещнаха в Люксембург с представители на „Гугъл“, „Фейсбук“, „Туитър“ и „Майкрософт“, от които потърсиха подкрепа в борбата с екстремизма в световната мрежа.
„Всички компании, с които разговаряхме, са силно заинтересовани и готови да ни сътрудничат. Заплахата от онлайн радикализация оказва влияние също и на тях“ – посочи Аврамопулос. Той припомни и за специалното подразделение, създадено от Европол с цел да следи материалите с екстремистко съдържание, разпространявани в интернет и да ги отстранява възможно най-бързо.

За създаването на подобна структура бе съобщено още през юли тази година. Тогава се твърдеше, че на първо време тя ще разполага само с 15 сътрудници и ще бъде оглавена от заместник-директора на Европол по оперативната дейност Вил ван Гемерт. В разговор за „Дойче веле“ той призна, че едва ли световната мрежа ще може напълно да се изчисти от терористичното съдържание, но поне може да се издигнат прегради по пътя на пропагандата на джихад. И първата стъпка в тази насока е откриването на такова съдържание. Втората е да се уведоми съответната платформа с молба то да бъде отстранено и да се закрие акаунта на джихадистите. На трето място следва да се направи анализ на съдържанието и да се уведомят властите на съответните страни, за да започнат те при необходимост углавно преследване.

Съгласно оценките на Европол, цитирани през лятото от „Гардиън“, ежедневно в социалните мрежи се публикуват около 100 хиляди съобщения в 45-50 хиляди акаунта, свързани с ИД. Тогава авторитетното издание отбеляза, че новата инициатива е част от реакцията на европейските правителства по повод януарския терористичен акт в редакцията на парижкия сатиричен всекидневник „Шарли ебдо“.

През март американският експертно-аналитичен център „Brookings institution“ публикува отчет за активността на „Ислямска държава“ в „Туитър“. Изследователите са преброили 46 хиляди активни акаунта на поддръжници на ИД. Всеки един от тях се посещава средно от около 1000 потребители. В началото на юни един американски тийнейджър призна в съда, че е организирал в „Туитър“ набирането на средства за „Ислямска държава“ в цифровата валута биткоин, припомня „Дойче веле“.

На 20 октомври Аврамопулос съобщи в интервю за белгийския вестник Le Soir, че Еврокомисията е предложила на водещи световни провайдъри да направят „чистка“ в интернет пространството с цел „отстраняване на материали с терористично съдържание“.
Еврокомисарят е на мнение, че в борбата с бързото разпространение на радикални и терористични убеждения в Европа не е достатъчно само използването на полицейски методи от рода на следене и задържане на бивши бойци. „Необходимо е да се отстрани причината – да се ликвидират способите за радикализация на европейските младежи. Интернетът е най-великото достижение на човечеството. Но днес то се използва като оръжие за разпространението на радикални терористични идеи и ние сме длъжни да намерим средства, за да пресечем тази практика“ – категоричен е Аврамопулос.

От пресслужбата на Европейската комисия също потвърдиха пред медията, че „се водят преговори за блокиране разпространението на терористично съдържание и ЕК се надява да постигне първите практически резултати към началото на 2016 г.“.
Еврокомисар Аврамопулос напълно си дава сметка, че въвеждането на толкова мащабна и всеобемаща цензура в интернет неизбежно ще предизвика въпроси за възможното нарушаване на гражданските свободи на европейците от страна на правозащитните организации.

„Безусловно, тук не става дума за нарушаване на духа на социалната мрежа и създаване на полицейска държава. Напротив! Безопасността на нашите граждани е тяхно основно право. И ние сме длъжни да защитим най-уязвимите за пропагандата на екстремизма сред нас – нашата младеж. Хиляди млади хора от нашите страни вече са се поддали на радикализацията. Мнозина от тях са се завърнали от Ирак и Сирия и са готови да извършат терористични актове в Европа“ – изтъква Аврамопулос.
Европейски експерти по борба с тероризма отбелязват, че интернет и социалните мрежи днес се явяват основното място за вербуване на ислямисти и разпространение на най-радикалните идеи на исляма, базиращи се на салафизма и уахабизма.

Освен това, те наблюдават извънредно висока популярност в средите на младежите на жестоки, а понякога и нечовешки свирепи видеоматериали от зоните на военните конфликти, показващи различни ключови моменти от бойните действия, включително унищожаване на военна техника и загиване на хора, както и кадри с ужасяващи убийства, осъществявани от членове на терористични групировки.

Специалистите подчертават, че подобна пропагандна видеопродукция, често озвучена с весела музика или субтитри с псевдорелигиозно или джихадистко съдържание, се възприема от младите европейци като кино или компютърни игри, но всъщност тя се явява един от основните способи за пропаганда на насилие и религиозен екстремизъм в Европа. При това, работещите чрез интернет безплатни системи за комуникация се използват не само за общуване на участниците в терористичните мрежи в различни страни по света, но и за непосредствена координация на действията при подготовка на нападения.

Както съобщава ТАСС, повече от 90% от дошлите от Сирия и Ирак европейски бойци ислямисти са или мигранти, дошли в Европа през последните 10-15 години от страни от Близкия изток и получили вече гражданство, или пък деца на изселници от този регион, живеещи в бедните квартали на редица европейски градове, населени предимно с мигрантски заселници, които не са намерили своето място в европейското общество.
По данни на координатора на ЕС по борба с тероризма Жил де Кершов, до 10% от всички бойци на терористичната организация „Ислямска държава“ и други радикални групировки в Сирия са жители или граждани на европейски страни.

Броят на тези с произход от държави в ЕС е към 3-4 хиляди души.
На първо място сред европейските страни „доставчици“ на ислямисти е малката Белгия (с 11 милиона население) със своята значителна арабска диаспора. По оценка на вътрешното министерство на кралството, повече от 800 негови поданици воюват или се готвят да се сражават на страната на ислямистите. В настоящия момент ведомството разполага с документално потвърдени доказателства за присъствието в Сирия на 270 белгийци и завръщането в страната на 139 бивши войници. Тези данни се съдържат в публикуваното на 30 септември съвместно писмо на министъра на безопасността и вътрешните дела на Белгия Ян Ямбон и правосъдния министър на кралството Коен Генс.


Димитрис Аврамопулос

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки