Предизборните фантазии на един кмет


 Предизборните  фантазии на един кмет
Обещанията за светло бъдеще на борещия се за трети мандат в Бургас Димитър Николов предвиждат на мястото на сегашното рибарско селище (вляво) да се пръкне етнографски рибарски комплекс с множество бунгала под наем за рибарите (вдясно)
23 Октомври 2015, Петък


Предизборната кампания за местния вот е към своя край, но в повечето градове и общини липсваше най-важното – истинският реален дебат, в който избирателите да чуят

Автор: Георги Ваташки

аргументите на кандидатите. Вместо това отново електоратът бе оглушен от напудрени обещания и  намерения за реализиране на грандомански ненужни проекти.
Не прави изключение и Бургас където управлява любимецът на Бойко Борисов – Димитър Николов, който се бори за трети мандат. Провъзгласен от близките до морската община медии едва ли не за сигурен победител, той не само не иска дебат, но и упорито избягва всички неудобни въпроси на избирателите. Има и защо да го прави, тъй катонеуредиците, съмнителните сделки и редицата провалени проекти станаха нещо нормално за втория му мандат. И вместо да проведе диалог с бургазлии, той заложи на лъскави пиар вестничета и брошури.

В едно такова луксозно издание са нахвърлени няколко (колкото е номера на бюлетината му) бомбастични идеи за „доброто бъдеще“ на морския град. Идеите му за следващите четири години граничат с чистата фантазия, не само заради неясния начин на финансиране и но и заради печалния опит със строителните му планове, на които станаха свидетели и местните жители, и гостите на Бургас. Те костват огромни средства на бургаските данъкоплатци, завличат града в омагьосания кръг на увеличаващите се кредити или се превръщат в обект на неспирни ремонти на вече направеното.

Главозамайващо звучат проектите за библиотека и музей на съвременното изкуство, включващ и зона с ателиета, работилници, лаборатория и кабинети плюс „малък амфитеатър за провеждане на събития“; за обновяване на културния дом на нефтохимика, където отново се предвижда оборудване на конферентна зала за провеждане на фестивали, семинари и изложби, както и изграждане на нова арт галерия. Човек ще рече, че Бургас е събрал всички художници на света и те, горките, досега са нямали къде да излагат творбите си!

При все, че съществуващите в момента в града спортни зали така и стоят празни, като в тях от дъжд на вятър се провежда по някое вяло спортно мероприятие, Димитър Николов е замислил още и още спортни комплекси, даже и такъв за тенис и... скуош. Туй било модерен спорт, „който работещите хора в цял свят практикуват като антистрес терапия“ - оповестява брошурата на кандидат-кмета. Можем да се обзаложим, че на пръсти ще се преброят бургазлиите, дето са чували за този спорт, а пък работещите от тях се трудят най-вече по морските ни курорти и се прибират като утрепани по нощите след 12-часов работен ден и едва ли ще им е до практикуване на скуош!

Но нейсе. Апропо, грандиозната зала „Арена Бургас“, която трябваше вече да бъде едва ли не открита, а реално е издълбана само дупката за основите й, също е предвидено да се ползва за изложби и конгреси! То е ясно, че едва ли ще може да бъде „напълнена“ със спортни прояви, ама изложбените и конгресни площи в морския град вече съвсем започнаха да преобладават. Ако се продължава с такъв замах да се планират, току-виж скоро надхвърлят като квадратура жилищните терени.
За разкош в края на лъскавата брошура откриваме, че старата „Магазия“ в Пристанището ще стане – познайте какво: морски културен и развлекателен център.

Любопитно е, че сред обещанията за бъдещите културни придобивки е включена и реконструкцията на бургаският парк „Езеро“, в която е предвидено и изграждането на „Парк на миниатюрите“. Само че атракционът по подобие на парк „Европа“ в Брюксел е всъщност  инициативата на групата съветници от „Национален фронт за спасение на България“, която Димитър Николов най-нагло си присвоява като собствена заслуга. Най-голямо възмущение обаче предизвиква проектът за строеж на пристанище и етнографски комплекс на мястото на съществуващото рибарско селище в местността Ченгене скеле край Бургас. От години живеещите там са заплашвани, че домовете им ще бъдат съборени под предлог, че са незаконни.

Самото селището бе включено в Подробния устройствен план (ПУП) на морския град и за това има решение на местния парламент от 2011 г. Оттогава управляващите гербери все обещават постройките да бъдат узаконени и да не се събарят. Рибарите обаче вече не вярват на обещания, защото преди всички избори Николов им обещава да се узаконят къщите, а след това бързо забравя за дадената дума.

А сега е решил на мястото на рибарското селище, наред с бъдещето пристанище, да бъдат издигнати административни сгради, музей и дори заведения, като на мястото на съборените къщички на рибарите ще бъдат разположени луксозни бунгала, които ще бъдат отдавани срещу солен наем на сегашните жители на „Ченгене скеле“.
Очевидно е, че електоратът пак е залъгван с предизборни фантазии без бъдеще, но разкриващи широки възможности за усвояването на огромни средства от Европа и дълбоко бъркане в продънените вече джобове на бургаските избиратели.


В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
димитър
13.11.2015 22:42:37
0
0
Къщичките на рибарите да се запазят, но къщите на разни като Стоян Гюзелев да се премахнат!
А кога ще се осъществи обещаната още преди 6 години велоалея Бургас - Сарафово?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки