Кметът на Благоевград съди журналистка за клевета след направени разкрития


Кметът на Благоевград съди журналистка за клевета след направени разкрития
Мариета Димитрова
23 Октомври 2015, Петък


Кметът на Благоевград Атанас Камбитов е завел дело срещу репортера на предаването „Господари на ефира" в областния център и главен редактор на местна информационна

Автор: Ерол Емилов

агенция Мариета Димитрова заради нейни разследвания, засягащи градоначалника.
Димитрова е направила обстойно разследване за обществени поръчки и стандарта на живот на Камбитов. Резултатите от него публикувала в няколко текста в електронната медия „Благоевград нюз“. Заради тази си дързост журналистката се сдоби със съдебно дело за 100 000 лева неимуществени вреди.

Пред нашата медия репортерът на „Господари на ефира" обясни, че е написала една или две статии за обещанията на кандидата за втори мандат кмет на областния център на Пиринско, които не са изпълнени. След това са излъчени и материалите, подготвени за предаването. Последвали още няколко.
„Единият от тях беше за финансовото състояние на кмета, приложено естествено с документи и доказателства. Тази статия беше плод на три месеца журналистическо разследване", разказа Мариета Димитрова.

Според нея, Камбитов се е хванал за последното изречение на публикацията и решил да й потърси отговорност. „Той ме съди, че съм казала, че след изложените факти логично излиза съмнението в гражданите, че вероятно обществените поръчки в Благоевград са непрозрачни. Аз казвам „вероятно“, не го твърдя", споделя тя и допълва, че става дума за открит съдебен натиск.
Когато получила призовката си, Димитрова разбрала, че тя не е единственият представител на медиите, сдобил се с дело след публикации срещу управника на Благоевград от 2011 до 2015 г.

„Той е съдил няколко колеги в Благоевград в момента, в който са написали нещо, което не му харесва. Там делата са приключили бързо. Колегите се плашат от едно такова съдебно дело и отиват и се договарят да не пишат повече срещу него и той си оттегля иска. Разбрах, че това се е очаквало и от мен – и аз да спра да пиша и да питам и да го оставя в този медиен комфорт, който си е създал в града“, каза още репортерката на „Господари на ефира".

Тя е категорична, че не се притеснява от развитието на съдебния процес, а част от документите, с които се е сдобила по време на разследването си, ще бъдат представени в съдебната зала. Журналистката няма намерение да се извинява, нито да се обяснява. Убедена е във верността на всичко, което е публикувала за градоначалника.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки