Благоевград остана без дърва заради горската мафия


Благоевград остана без дърва заради горската мафия
Складовете за дърва в Благоевград са напълно празни в навечерието на отоплителния сезон
23 Октомври 2015, Петък


В навечерието на зимния сезон Благоевград остана без дърва за огрев. Складовете за дървен материал в областния център на Пиринския край са празни,

Автор: Ерол Емилов

показа наша репортерска проверка.
Всеки ден през тях минават десетки жители на града, но остават разочаровани, след като научат, че основната суровина за отопление липсва, а собствениците на складове не знаят кога ще има ново зареждане. Така че, ако искаш да получиш дърва, трябва да се запишеш в списък и да чакаш.
Според благоевградчани през изминалите години същите тези складове са били препълнени, докато сега остават празни. Дори собствениците им не могат да дадат отговор на въпроса кога ще има дърва.

Според Георги Евтимов, който има склад, една от причините за създалата се ситуация е лошото състояние на пътищата, които водят към горите. „За тях никой не се сеща. Зависими сме от времето. Затова не можем да обещаем на хората, че утре ще им доставим дървата", коментира той.
Собственик на съседен склад пък изтъкна, че истинската причина благоевградчани да останат на студено в навечерието на отоплителния сезон е фактът, че около 70% от добитата дървесина се изнася за Гърция, понякога законно, понякога не.

Над 500 камиона с дървен материал минават всеки ден през двата контролни пропускателни пункта с южната ни съседка – „Кулата“ и „Илинден“. Наши източници споделят, че има гръцки клиенти, които поръчват поне по 1000 камиона с дърва за огрев.
Само преди седмица служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и полицаи от сектор „Вътрешна сигурност“ към Областната дирекция на полицията заловиха на територията на ДГС „Струмяни“ два камиона, превозващи незаконно дървесина. При съвместната акция бе установено, че возилата са собственост на бащата на граничния полицай Иван Иванов. Документите за превоза са издадени от съответното териториално поделение на ЮЗДП, а самият материал е добит в обхвата на ДГС „Първомай“.

Както сочат документите, това е станало от обект, от който местните жители трябва да се снабдят със суровината, която се предлага на много по-ниска цена от официално обявената и се дава по списъци, изготвени от кметовете на населените места. Данните на проверяващите обаче показаха, че дървесината е добита незаконно, превозът също не е редовен.
Служителите на горското в Струмяни, които са съпричастни към извършеното нарушение, са получили дисциплинарни наказания. Проверките в двете горски стопанства, замесени в скандала, продължават.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки