Поводи за размисъл преди часа на вота


Поводи за размисъл преди часа на вота
Покрай правителствената програма „За здраво поколение“ министрите Красен Кралев и Петър Москов представиха и проектозакон за „Данък обществено здраве“
23 Октомври 2015, Петък


Търговци на гласове минаха през съд и вече са на свобода, пак се режат предизборни лентички, а границите ни са под обсада

Автор: Анна Александрова

Иседмицата преди местните избори и референдума потвърди – при това по драматичен начин – че живеем в бурни, дори диви времена, които изискват ясен избор – на европейско, но и на национално ниво.

Ставащото в България е проекция на това, което става в Европа: миграционна вълна, която все повече прилича на цунами; политическо разноговорене, маскирано като търсене на консенсус; безплодни срещи на върха в Брюксел и екстравагантни идеи за нови данъци, спуснати от родния политически Олимп към най-бедните в страната, където всички са бедни. Както и много, много демагогия, популизъм и прерязани лентички – сякаш откриването на един нов път може да оправдае безпътицата.

Поуките от една трагедия

На 15 септември премиерът Борисов напусна посреднощ и по спешност поредната среща на върха в Брюксел, посветена на бежанската криза. Никой не знае какво точно са му докладвали – на ухо, по телефона или със SMS. По това време информацията беше полуофициална, мълвеше се за престрелка на границата между много мигранти и малцина наши гранични полицаи, чу се за убит нарушител на границата.
Днес информацията в публичното пространство за афганистанеца, загинал нелепо от куршум, изстрелян във въздуха и рикоширал в близкия мост (това вече е официалната версия) вече не е новина. А и деветима следователи разследват инцидента с участието на трима полицаи и 54 афганистански мигранти, открити на 30 км от границата, близо до град Средец.

След бърза и крайна поляризация на оценките в публичното пространство: от „Това е умишлено убийство” до „Тези граничари заслужават орден” (Божидар Димитров, Валери Симеонов, хиляди в социалните мрежи), Бойко Борисов сложи точка на дебатите с лаконичното: „Полицаите са си вършели работата. Не са нито за ордени, нито за уволнение”. Същото каза и министърът на външните работи Даниел Митов: „Не мога нито да героизирам някого, нито да обвинявам. Нашата гранична полиция е подложена под огромен натиск, хората работят под огромно напрежение".

Твърди се, че този инцидент е първи случай на застрелян имигрант, влязъл незаконно в държава от ЕС, което може и да е така, но въпросът за отговорността и за вината може да реши само съдът. Истината е, че за деветте месеца на годината полицията е заловила 21 743 незаконно проникнали в България чужденци. Над 7000 от тях са хванати във вътрешността на страната. Вероятно поне два пъти повече имигранти са отблъснати от границата, след като има дни, в които техният брой е 310 (29 септември) или 265 (20 октомври).

Евтини на брашното, скъпи на триците

Ясно е, че проблемът е голям, дори огромен за относително скромните възможности на българските гранични полицаи, които според бившия шеф на „Гранична полиция” ген. Валери Григоров са слабо обучени, зле ръководени и подвеждани от техническите средства за контрол и наблюдение на границата, които се случвало да спират поради неплатени сметки за ток, надвишаващи 1 млн. лева. По думите на ген. Григоров противоречивите, непоследователни и нелогични политически решения са довели дотам „Гранична полиция” да се стопи от над 9000 служители през 2006 г. до по-малко от 6000 в момента и така командироването на униформени от вътрешността на страната става задължително.

Известно е също така – без да е ясно защо се допуска подобно нещо – че МВР като цяло и „Гранична полиция” в частност страдат от недостиг на средства. През седмицата зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира пред столичен седмичник, че четири пъти за последните 12 месеца МВР се опитва да прокара през Министерски съвет план за справяне с миграционния натиск и четири пъти Министерство на финансите отказва да го съгласува и до отпусне пари за охрана на границата.

Поуката – платена с цената на един човешки живот – е че към проблемите на националната сигурност, вкл. и към охраната на границата, не може да се подхожда с бакалски аршин или със стереотипи от типа „скъпи на триците, евтини на брашното”. Това е нещо, за което формации като Патриотичния фронт многократно са алармирали.
Втори сигнал за тревога прозира зад начина, по който премиерът Борисов реагира на инцидента – с напускане на среща на върха, т.е. на единствения форум, където може да се вземе консенсусно и работещо решение за справяне с имигрантската криза. Подобна стъпка говори или за недоверие на Борисов към качествата на политическото и професионалното ръководство на МВР, или за съзнателно слизане под нивото на компетентност на един министър-председател в търсене на определени дивиденти, та макар и чисто рейтингови.

Медиите ги хващат, съдът ги пуска

В седмицата преди изборите двама търговци на гласове, разобличени от журналистическо разследване на Нова телевизия, се върнаха на „бели коне” в бизнеса по местоживеене. След 20-дневно разследване Районен съд-Елин Пелин одобри споразумение и осъди на по една година условно лишаване от свобода Златко Георгиев и Стефан Методиев с изпитателен срок от три години. Признавайки вината си, двамата дилъри на гласове постигат минимално наказание и се застраховат от възможността прокуратурата да протестира присъдата на по-горна инстанция. Що се отнася до вероятността да се откажат от участие в престъплението „продаване и купуване на гласове”, тя е пренебрежимо малка и обратно пропорционална на възможностите за бързи и лесни печалби по време на избори.

Заради същия този първороден грях на пряката демокрация по нашенски – купуването на гласове – в тази предизборна кампания стигнахме и до искане на главния прокурор за сваляне на имунитета на кандидат-кмет, за да бъде арестуван и съден за организирано купуване на гласове, търсене на съучастници, нагласа да се използват методи на контролиран вот и злоупотреба с лични данни.
Става дума за Деян Ванчев, който е регистриран от ОИК-Хасково като кандидат за кмет на с. Узунджово, издигнат от коалиция. От деня на регистрацията си като претендент за кметския пост Деян Ванчев се ползва с имунитет и срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК, което в случая не закъсня.

Любопитна бе реакцията на новината за отнетия имунитет на самия Ванчев – човек с визията и излъчването на ветеран от времето на трибуквените застрахователни компании, ползващ анцуга като работен костюм. Кандидат-кметът погледна невъзмутимо телевизионната репортерка пред себе си и изсумтя: „И к`во като ми отнемат имунитета? Това нито ме вади от изборите, нито ще попречи на хората да гласуват за мен!“.

Борисов: Без мен и кампанията е скучна

В четвъртък първият правителствен и партиен (на ГЕРБ) ръководител Бойко Борисов закри кампанията на управляващата партия с прерязването на две лентички. Едната – на 5 км от западната тангента на столичното околовръстно шосе, която откри заедно с  регионалния министър Лиляна Павлова, а после се посвети на същата церемония, само че за откриването на отсечката от магистрала „Струма” Дупница-Благоевград, където му „асистира“ лично президентът Плевнелиев.

Някои биха попитали защо премиерът и министри практически участват в предизборната кампания? Ето и отговорът на Бойко Борисов: „Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания“. Тъй рече той пред журналисти, след като на 19 октомври в продължение на час и половина дава показания по сигнал на „Протестна мрежа“ във връзка с прелитането на руски самолет над територията на страната.
По темата за изборите на 25 октомври Бойко Борисов попита репортерите дали искат да се включи за два-три дни и да видят от вяла каква ще стане кампанията: „Изведнъж всичко живо ще започне да иска дебати по телевизии, радиа. Помните ли по други избори каква молба е била от всяка една телевизия или радио да се явя на дебат с някой?" – унесе се в сладки спомени премиерът.

Запитан защо всеки ден открива нови обекти в страната, той отвърна, че го прави, защото са станали готови, а не защото така го е планирал (Хайде, де!). Нямало как, когато преди години е правил първа копка на един или друг обект, да знае, че ще има избори на 25 октомври 2015 г. и да планира нещата така, че обектите да станат готови точно в седмицата преди изборите. Случайно сега точно така се получило с отсечки от магистралите „Струма“ и „Марица“.

Апропо, въпросният участък Дупница-Благоевград, на който Борисов резна лентичката в четвъртък, пак сигурно съвсем случайно е завършен цели 10 (десет) дни предсрочно! Какъв грандиозен триумф за пътните ни строители, които – виж ти! – можели и чудеса да сътворят! Стига да са случайно мотивирани. В дните около някой вот например...
Казаното от премиера сякаш потвърждава твърденията за наличието в България на Бойко-центрична политическа система.

Има случаи, когато премиерът пръв съобщава дали и кога президентът смята да наложи вето (пример – законът за военното разузнаване); други случаи, при които възлага на ПГ на ГЕРБ да предложат до понеделник „жестоки санкции” срещу виновните за войната по пътищата; трети – за да постави на мястото им кандидатите да търгуват с лековита вода от Големия извор в старата столица Плиска. Отказа единствено на феновете на ЦСКА, защото дори и Бойко Борисов не можел да опрощава данъци.

Данъчни хрумки и раздумки

И като казахме „данъци”, редно е да се допълни, че в тази сфера всяка заповед е предпоследна, поне когато източникът е Министерство на финансите. Покрай замисления от Горанов и компания данък „Вредни храни”, промотиран в седмицата преди изборите от министрите Петър Москов и Красен Кралев, се появи едно наистина крилато вестникарско заглавие: „Москов каза на бедните да духат супата, повишава им бисквитите”.
Истината е, че тутманиците, маргаринът и сиренето менте също ще поскъпнат драстично. А освен това в дните до внасянето на Бюджет-2016 в парламента около него ще витаят призраците на данък „Уикенд”, както и на налога „Вилхелм Тел”.

Излиза, че за каквото и да говорим – за охраната на границата или за купуването на гласове, или за строителството на нови магистрали, или за приучаването ни към здравословно хранене „со кротце, со благо и со малко кютек” – все става дума за пари.
И все пак не забравяйте: Продаването и купуването на гласове е престъпление по силата на Наказателния кодекс, а негласуването – спрямо правото ни да избираме кой и как да ни управлява.


Пред тях не са блеснали житата, а... западната тангента на столичното околовръстно шосе „И к`во като ми отнемат имунитета? Това нито ме вади от изборите, нито ще попречи на хората да гласуват за мен!“  –  нагло заяви кандидатът за кмет на с. Узунджово Деян Ванчев, уличен в купуване на гласове

В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
MUNCHO
23.10.2015 13:28:01
0
0
PONEZE JAVNO NIKOI NE ISKA DA VNESE ZAKON ZA NOSENE NA OTGOVORNOST NA VISCHITE
UPRAVLJAVACHTI/LI4NA I KOLEKTIVNA/-DA BADE PRIET ZAKON,,VREDNI POLITIZI,,.
1
MUNCHO
23.10.2015 13:28:01
0
0
PONEZE JAVNO NIKOI NE ISKA DA VNESE ZAKON ZA NOSENE NA OTGOVORNOST NA VISCHITE
UPRAVLJAVACHTI/LI4NA I KOLEKTIVNA/-DA BADE PRIET ZAKON,,VREDNI POLITIZI,,.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки