Пикантно песто с люти чушки


Пикантно песто с люти чушки
23 Октомври 2015, Петък


За любителите на огнения вкус


Продукти:

200-300 г люти чушки
1-2 печени капии или камби
5-6 скилидки чесън
2 с. л. мед
100 мл зехтин
сол
черен пипер
връзка магданоз
връзка копър
босилек

Начин на приготвяне:

Много са българите, които обичат да подлютяват ястията. Многогодишни изследвания са доказали, че съдържащият се в лютите чушки капсаицин е много полезно за здравето вещество – той спомага за регулирането на киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси, намалява болката и действа противовъзпалително. А последните проучвания доказват, че притежава и способността да унищожава раковите клетки.

От люти чушлета може да се приготви бързо и лесно превъзходно песто, което да се сервира като разядка и да се ползва за овкусяване на редица блюда от риба, месо, субпродукти, супи и пр., както и да се консумира самостоятелно, намазано на препечена филия.

За приготвянето му е нужно лютите чушки (шипка или рибки, плюс сладкият пипер) да се опекат и да се оставят да се задушат десетина минути. След това се обелват, семките се изчистват и се отстраняват дръжките. Смилат се с пасатор заедно с чесъна, меда и подправките. Към така получената смес на малки порции постепенно се добавя зехтинът, докато пестото го поеме напълно.
Насипва се в бурканчета и се съхранява в хладилник.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки