Какво разкри името на Булат Окуджава


Какво разкри името на Булат Окуджава
Искрен Алмазов и Булат Окуджава (вдясно)
22 Октомври 2015, Четвъртък


Още пазя една снимка от гостуването ми при Булат Окуджава в Москва през лятото на 1981 г. Той живееше на уникален адрес - „Безбожний переулок“.


Тогава този поет бе обвит с митичен ореол. От поезията му лъхаше вечност – той бе събрал в своето слово и песен цялата мъдрост на епохата.
По това време аз бях работник на Окръжния комитет на БКП в Благоевград и секретар на Окръжния комитет за българо-съветска дружба. Това бе едно от поредните ми работни посещения в Съветския съюз. Бях изчел едно двутомно издание със стихове и проза на Окуджава, печатано в Западен Берлин и бях научил творбите му наизуст.
Имах много въпроси към Булат, но един от тях беше най-важен. Вълнуваше ме много какво означава името му. И получих много ценен отговор.

Той сподели, че името му е еквивалентно на Сталин – на грузински и древноперсийски има същото значение. Булат следва да се преведе като стомана, както превеждаме на български и руската дума „сталь“, от което е формиран и революционният псевдоним на Сталин, означаващ „човек като стомана“.
Родителите на Булат Окуджава са били последователи на Бащата на народите, но в периода на Сталиновите чистки са били съдени – баща му е разстрелян, а майка му е заточена.

Интересувах се от името на легендарния бард, тъй като то съдържаше в себе си частицата „бул“, от която е формирано и историческото наименование на българите.
Древногръцката металургия не познава технологията за производството на стоманата. С появата на металурзите се образува и названието на хората, които живеят и обработват желязната руда от Родопите. Това са тези, които произвеждат „булата“ – т.е. стоманата. Думите „руда“ и „Родопи“ са исторически принадлежащи към българската словесност, името на планината ще рече „рудокопи“, копаещи руда.

В нашата историческа терминология „була“, означаваща писмо, скрепено със стоманен печат,  се родее с този термин. Среща се в два жаргонни варианта – була и вула. С този словесен модел се родее и булото на булката.
Няколко месеца преди кончината си Булат Окуджава пристигна в Лос Анжелис. По това време – през 1997 г. – аз бях в Санта Барбара. Деляха ни стотина мили. Пребиваването му бе обявено в отпечатвания на руски език вестник „Панорама“.

Моето пристигане в редакцията на „Бевърли хилс“, където се опитвах да намеря Булат, се оказа закъсняло – той вече бе заминал за Франция. Така не можах да осъществя втора среща с него.
Но и днес тая дълбока удовлетвореност от това, че с негова помощ можах да разреша един съществен проблем от българската история, който трасира въвеждането на металургията в Европа от нашите прадеди. А и Булат Окуджава остана много доволен, че неволно или „виновно“ е допринесъл за подобно откритие с голямо значение и за историята на цивилизацията въобще.


Искрен Алмазов,
София


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки