Купуването и ппродаването на гласове е престъпление


Купуването и ппродаването на гласове е престъпление
22 Октомври 2015, Четвъртък


Какво предвиждат новите поправки в Наказателния кодекс

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Научих от телевизия СКАТ и вестник „Десант”, че по предложение на г-н Валери Симеонов и депутати от групата на Патриотичния фронт парламентът е приел поправки в Наказателния кодекс, свързани с повишаване на санкциите за купуване и продаване на гласове. Може ли да ни разясните какви са тези поправки и какви са наказанията след направените промени?
Митко Христов,
София

Действително миналия месец Народното събрание прие промени в Наказателния кодекс, с които се завишават голяма част от санкциите в раздел „Престъпления против политическите права на гражданите“. Същите са обнародвани в Държавен вестник на 26 септември 2015 г. и вече са влезли в сила.
На първо място с промените се повишават санкциите за купуване на гласове.

Така, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, или да гласува на референдум, или да участва в подписка за произвеждане на референдум, вече ще се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.
Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин, го грози  лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, или да гласува на референдум по определен начин, вече се наказва с лишаване от свобода от една до седем години и с глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева.
Когато някое от изброените деяния е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, предвиденото с промените наказание е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева.

С промените бяха повишени и санкциите за печатане на фалшиви бюлетини. Сега, който в нарушение на установените правила отпечатва бюлетини за гласуване, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от хиляда до три хиляди лева.
Бяха завишени и наказанията за фалшифициране на изборни резултати от длъжностни лица.
Така длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което наруши тайната на гласуването или по какъвто и да е начин преправи резултат от избори или референдум, вече ще се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.

Целта на изложените промени е да се даде ясен знак за отношението на държавата към тези уродливи явления в обществения живот - купуването на гласове, фалшифицирането на бюлетини и подправянето на изборни резултати и в крайна сметка да се въздейства предупредително на потенциалните извършители и на обществото като цяло по начин, ограничаващ в максимална степен изброените престъпления, насочени срещу нормалното провеждане на изборния процес.
Дали този ефект ще бъде постигнат, зависи и от работата на правоохранителните органи по прилагане на промените. 

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки