В отговор на вашите въпроси


22 Октомври 2015, Четвъртък


Страдам от студова алергия и през хладните сезони ръцете ми се напукват до кръв. Използването на различни кремове има само временен ефект,



който изчезва след последното миене. Интересувам се има ли народни средства, които са с по-продължително действие.
Стефан Динков,
с. Зорница, Бургаска област

Много често през зимата кожата на ръцете се напуква и дори се образуват малки кървави ранички. Кремовете не помагат за трайното решаване на проблема и се усеща нещо средно между болка и сърбеж.
Обикновено това се получава при нарушено кръвообращение, забавен метаболизъм, неправилно хранене, довеждащо до липса в организма на витамин В, както и поради действието на бактериите, населяващи немитите или недобре избърсани ръце. В резултат, както и под влиянието на температурните промени и действието на студения вятър, кожата на горната част на ръцете губи влагата и еластичността си.
Ето няколко рецепти за справяне с проблема

Рецепта 1: Преди лягане поне два пъти седмично за по 5 мин. ръцете да се накисват в литър топла до поносимост вода, в която е добавена 1 с.л. зехтин. Избърсват се после добре и отгоре се нанася мазен крем, а най-добре – свинска мас. Спи се с памучни ръкавици.

Рецепта 2: Два сварени картофа се размачкват хубаво и към тях се прибавят 2 ч.л. лимонов сок. Топлото пюре се нанася върху горната част на ръцете. Слагат се гумени ръкавици или найлонови пликове, които се увиват с топъл шал или кърпа. След 15 мин. ръцете се измиват и пак се намазват с мас или мазен крем.

Рецепта 3: Ръцете се мажат със загрят на водна баня зехтин, после се слагат гумени ръкавици, а върху тях – вълнени. След половин час се свалят и се нанася смес, приготвени от 1 ч.л. мед, 2 с.л. заквасена сметана, разтворени в 100 мл топла вода.

Рецепта 4: Подхранващият крем, чието приготвяне е описано по-долу, може да се използва вместо мас в предишните рецепти или самостоятелно, като ръцете се мажат с него два пъти на ден – сутрин и вечер.
Вземат се 4 с.л. масло от бадем, 3 с.л. пчелен восък, 4 с.л. кокосово масло, 6 с.л. глицерин и 6 капки лавандулово масло. Пчелният восък се настъргва на ренде, смесва се в подходящ съд с бадемовото и кокосовото масло и сместа се загрява на водна баня до получаването на течна консистенция. После капка по капка се добавя глицеринът, като непрекъснато се бърка. Сваля се от водната баня и се размесва, докато се сгъсти добре. Добавя се с бъркане и лавандуловото масло. Полученият крем се прехвърля в стъклено или порцеланово бурканче. Съхранява се на хладно.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки