„Още ме има, още съм жив“


„Още ме има, още съм жив“
20 Октомври 2015, Вторник


Уникална биографична поредица на СКАТ за Недялко Йорданов разказва за забравените минали години

Автор: Диана Славчева

Тази неделя от 18 ч. в залата на Кукления театър в Бургас ще се състои премиерата на първите две части от уникалната поредица „Още ме има, още съм жив“. Биографичната документална кинолента представя откровената и непринудена изповед на прославения наш поет и драматург Недялко Йорданов за живота му – от детството до 1989 г. Предстои завършването на третата част, която ще бъде озаглавена „Сбогуване с Бургас“ и ще разказва за събитията, случили се преди 26 години около знаковия Десети ноември, а също и ще разкрие причините, поради които авторът на „Не остарявай любов“ напуска родния си град. Предвижда се цялата поредица да има общо четири епизода.

Проектът се реализира по инициатива на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, който е и продуцент на документалния цикъл. За създаването на премиерните първи две негови части в продължение на три месеца са прегледани стотици архивни видеокасети, снимки и документи от личния архив на поета. Включени са и изключително редки кадри от театрални постановки и автентични свидетелства от обхванатия период.
„Едва ли съществува друг такъв документален филм, в който да няма нито едно сегашно интервю с главния герой, а само стари записи с негови изказвания“ – коментира Мартина Чачевска, която е режисьор на „Още ме има, още съм жив“. Тя е и един от авторите на музиката към поредицата, като са използвани и композиции на самия Недялко Йорданов и на Константин Ташев.

„Филмът е не толкова за мен, колкото за онова време, за събитията, случили се през тези години, които все още чакат своята оценка. Той хвърля един обективен поглед към живота в България допреди Десети ноември 1989 г., на който съм бил не само свидетел, но и активен участник в случващото се“ – пояснява именитият ни творец.
В най-скоро време двете части на поредицата ще бъдат излъчени и в националния ефир на телевизия СКАТ, така че зрителите на патриотичната медия също ще имат изключителния шанс, благодарение на автентичните кадри от документалната кинолента, да се върнат назад във времето и да проследят редица избледнели в спомените ни исторически моменти от не толкова далечното ни минало. А и в подробности да се запознаят с нелекото житие-битие на легендата Недялко Йорданов.


10 септември 1944 г. в Бургас. Един от уникалните кадри във филма 28 март 1947 г. Погребението в морския град на бащата на поета – Асен Йорданов

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки