Българският театър в Одеса откри новия сезон


Българският театър в Одеса откри новия сезон
Сцена от постановката „Бай Ганьо“ на Одеския български драматичен театър
19 Октомври 2015, Понеделник


На 25 септември на сцената на театър „Перуцки“ в Одеса бе открит новият сезон на Одеския български драматичен театър (ОБДТ) към Всеукраинската обществена организация

Автор: Георги Ваташки

„Конгрес на българите в Украйна“ с премиерния спектакъл „Аз плащам“ по мотиви на световноизвестната пиеса „Господин Амилкар“ от Ив Жамиак.
На сцената младите българи от Украйна пресъздадоха историята на богатия Александър Амилкар, който е разочарован от жените, от приятелите си и от живота и поради това решава да си купи емоции и щастие по единствения сигурен начин – като си плати за тях. В постановка взеха участие Виталий Зеленков, Алена Пепеляшкова, Станислав Садаклиев, Рима Стефогло, Василий Качанов и Мариана Чепразова.

Новият сезон на ОБДТ започна и с още една премиера, която събра огромна публика. Това е пиесата „Бай Ганьо“, създадена по мотиви от разказите на Алеко Константинов. За трактовката на приключенията на прочутия българин, който пътува по Европа, за да продава розово масло, трупата на българския театър в Одеса спечели специалната награда „За оригинално реализиране на спектакъл по български текст“ на Международния театрален фестивал „Велко Кънев“ в Тополовград, състоял се през май 2015 г.

„Театралните постановки са огледало на днешната действителност, въпреки че произведенията са писани десетилетия назад. Хората имат нужда да видят себе си отстрани. Чрез нашия театър в Одеса успяваме да покажем, че българската общност в Украйна е част от обществото. Сред нашите зрители, освен българи, има и много други жители на Одеса, които се интересуват от българската култура. Залите са препълнени винаги, а за нас, актьорите, това е най-голямата награда. Заедно с новия сезон стартира и нашата интернет страница, която представя актуална информация за нашите постановки и трупата ни“, пояснява Станислав Садаклиев, който е художествен ръководител на Одеския български драматичен театър.

Той отваря за първи път врати още през 1940 г., но само след няколко месеца е затворен от комунистическата власт, която не допуска българската общност да има свои културни центрове. Театърът е възроден отново през 2012 г. по идея на Станислав Садаклиев с подкрепата на президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” Юрий Граматик.

Първата постановка на младите български актьори от Украйна е „Рейс“ от Станислав Стратиев, която е представена на сцената през юни 2013 г. В репертоара на трупата влиза и  спектакълът „Декамерон“ по мотивите на прочутото произведение на Джовани Бокачо. Пиесите се поставят в две версии – на български и на руски език, като всички актьори са бесарабски българи и техни приятели, живеещи в Одеса.

„Основната ни цел е да съхраним и развием културата на бесарабските българи, така че те да се гордеят със своя произход. Ние успяхме да сбъднем мечтата на всеки наш сънародник, живеещ в Одеса или пристигнал да се образова и намери препитание тук, да има възможността да се наслади на постановки на родния си език в нашия театър”, споделя Юрий Граматик.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки