Прабългарски аул отваря врати в... зоопарк


Прабългарски аул отваря врати в... зоопарк
В аул „Бага-тур“ децата ще могат да усвоят умения за боравене със старинни прабългарски оръжия
18 Октомври 2015, Неделя


Тази неделя, 18 октомври, насред старозагорския зоопарк ще отвори врати аулът „Бага-тур“, изграден с доброволния труд на членове и приятели

Автор: Яна Славянска

на едноименната Прабългарска школа за оцеляване.
„Военното укрепление“, каквото всъщност в превод означава старата дума „аул“, се шири на площ от цели 3 декара, преотстъпени безвъзмездно от Община Стара Загора на известните вече в цялата страна багатури, и на практика представлява демонстрационно-атрактивен център със старинен вид. Идеята на неговите създатели е посетителите да осъществят жива връзка с древната ни история чрез личен опит, така да се каже.

С тази цел са обособени терени, където свободно ще се осъществява обучение в стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич и т.н. Покрай уроците по усвояването на уменията за владеене на прабългарските оръжия, тук ще се провеждат и курсове за овладяване на майсторлъка на различни традиционни занаяти и запознаване с обредността на българските обичаи. Както уточняват багатурите – това ще се превърне в място за работа с подрастващи и младежи, като идеята е да се помогне за възстановяването и популяризирането на ценностната система на предците ни.

Предвидено е аулът да функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка. Те ще могат да се разхождат из него, обяздили кон; да изпитат мерника си, изстрелвайки стрели с реплики на оригинален прабългарски лък, или да се включат в някое от демонстрационните занимания. А после да продължат с разглеждането на обитателите в зоологическата градина.
По време на официалното откриване на аул „Бага-тур“ членове на детската група „Хуни“, които вече са се обучавали в него, ще демонстрират придобитите умения. Свой спектакъл ще изнесат и „ветераните“ от едноименната Прабългарска школа по оцеляване.

Интересът към житието и битието на ранните българи в последно време все повече се засилва. През миналата година на територията на Националния историческо-архитектурен резерват „Плиска“ бе изградена и оборудвана с експонати ранносредновековна юрта,  изработена изцяло от плъстена вълна. Старинното жилище дава представа за начина на живот на нашите предци по времето на заселването им отсам Дунав.
През август 2015 г. старопрестолнината се сдоби с още една прабългарска юрта, която „изникна“ пред музея на старините в Плиска по проект „От славно минало към достойно бъдеще” на Община Каспичан.

Преди това, през лятото на 2013 г. край паметника „Създатели на българската държава" в Шумен бе открита постоянна туристическа атракция „прабългарска юрта", където посетителите имат възможност да облекат прабългарски одежди и също да се опитат да стрелят с лък.
През 2011 г. пък казахстанският посланик у нас резна лентата на друга юрта, разположена край природния феномен Чудните мостове в близост до чепеларското село Забърдо.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки