Bulgaria is the place!*


Bulgaria is the place!*
17 Октомври 2015, Събота


Вместо истеричен вой, родните творци да бяха направили нещо такова

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Ако бях пил повече, докато гледах страстната дискусия „За и против” малкото рекламно клипче, в което холивудски артисти хвалят моята Родина, щях да седна и да напиша кърваво писмо на онзи мой приятел, от другия край на света, който след последната си ваканция тук, сломен ми сподели, че ние няма, няма и няма да се оправим.
Но понеже градусът в кръвта ми беше доста по-слаб от желанието за епистоларни подвизи, просто седях и слушах онемял. Имах чувството, че едни и същи хора, които гледаме постоянно, участват в един и същи спор и говорят едни и същи простотии, по един и същи начин.

Толкова мятащи благородни мълнии съм ги виждал да плюят свои колеги, които се опитват да правят нещо, но то очевидно е извън ултра-високите им критерии за изкуство. Или да клеймят като пошлотия всичко, което не са се сетили или просто нямат възможности да направят.
Моля се никой да не преведе на създателите на краткото клипче всички глупости, които се издрънкаха против техния замисъл. Опасявам се, че тогава няма да продължат да бъдат толкова добронамерени към нас.

Не, злобни те няма да станат и няма да ни намразят, защото у тях липсва този оригинален живец на нашенския комплексар-интелектуалец, с претенции за гениалност, но с три лева в джоба.
Най-много да се почувстват неловко. Защото, предполагам, са били напълно искрени в похвалите си към България. Както сте го виждали и чували и от много други техни изявления.

Дори за момент да влезем в тона на яростните опоненти на клипа, че това е „холивудска глупост”, няма как да им отречем колко са убедителни в усилията си да убедят колко хубаво място е България.

Разбира се, че това е реклама на филмово студио. Дори името му се появява (за по-малко от секунда). А как това променя основната идея – че то се намира именно у нас? И създателите й, заедно с прочутите лица от нея, хвалят точно България и превъзнасят условията тук, които са удобни за снимане на всякакви филми? Нали става въпрос за нашата страна? А не за съседни, в които също има нелоши терени за всякакви кинопродукции?

Очевидно директният подход и недвусмислените внушения ”Елате в България” не се нравят на фините души на вечно мрънкащите и недоволни нашенски естети.
Не ги чух обаче да мърморят и хабят сили в пустословие, когато Силвестър Сталоун обяви гръмко на представянето на екшъна „Непобедимите III” на фестивала в Кан: „Не, не отивайте в България! Освен ако не искате да си прекарате страхотно!” А може да не знаят за това. Макар че се предполага да им е професионален интерес.

Не зная дали той е инициатор на клипчето, върху което през последните дни се упражняват в риторика сериозна част от родните корифеи на културното дело. Но съм сигурен в едно – ако не му беше приятно, той изобщо нямаше да се появи в края, с доволна физиономия: Bulgaria is the place! Както и Антонио Бандерас. Джейсън Стейтъм пък още по-малко. Навсякъде се говори колко надуто се държи той.

За Салма Хайек да говорим ли? Тези холивудски звезди отлично знаят своята цена, личните им агенти бранят със зъби и нокти използването на лицата, изявите и личностите им като цяло. И се пазарят за всеки долар.
Дали не трябва да се радваме, че са решили да го направят за България на добра воля, м? Някъде прочетох заглавие „Звезди си правят реклама с народна пара”.
Тъжно, грозно и жалко е, когато колеги пишат лъжи и глупости, без да са проверили информацията си. Клипът е изработен от „Бояна Ню  Имидж” и Министерството на туризма не е дало и стотинка за него.

Но къде-къде е по-втрещяващо да изтряскаш нещо такова! Народна пара! Изроди! Окрадоха държавата!
Представете си как Сталоун, Бандерас, Салма Хайек и останалите крадат зловещо от България. Те са тези, които я докараха до просешка тояга! Дръжте ги! Цацаров,спиш ли?
В сутрешно телевизионно студио роден режисьор, който се хващам на бас, че не сте и чували, ехидно коментира, че кадрите показвали само София, нейните околностите и „неугледни места и квартали”. А трябвало да наблегнат на Седемте рилски езера, равна Добруджа, на Странджа баир гората и на Ирин-Пирин тревата.

Ей! Това е реклама на киностудио у нас, в което (вече) са заснети няколко десетки забележителни филма. И заетите в бизнеса, които ги видят, ще се впечатлят от „служебните” надписи в края на лентите, където бяло на черно (не черно на бяло, така е в киното) са изписани стотици български имена на отлични професионалисти, за които говори в клипчето Антонио Бандерас. И ще ги наемат за следващата продукция. А българските професионалисти ще спечелят пари.

За които обидените от „ниските художествени качества” на рекламата родни корифеи на киното реват под път и над път, издигнали бойния лозунг „Държавата се отрече от културата, не дава пари за родни проекти”. В които, гледали сте, преобладаващи са тягостно, протяжно взиране в пъпа. И дълбокомислено, драматично шепнене.

Ах, колко сме драматични, колко сме патриотични, когато си пазим страната от „чужди посегателства”! От опити на някой чужденец да ни похвали колко сме добри, умни, работливи и адекватни.
Сигурно защото самите ние сме некадърни да го направим. Толкова лицемерен плач скоро не бях виждал. Bulgaria is the place! България е мястото! Силвестър Сталоун го каза. Вие като не можете...
* „България е мястото!”


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки