ИД заподозряна за атентат и опит за терористичен акт


16 Октомври 2015, Петък


Взривните устройства и за кървавата касапница в Анкара, и за планирания удар в Москва имат подобен състав


Седмицата започна със съобщението за предотвратен терористичен акт в руската столица. По оперативни данни, разпространени от световните агенции, минимум двама от задържаните десетина заподозрени по случая преди това са воювали на страната на „Ислямска държава“.
В медиите се коментира, че причина екстремистите да насочат усилията си към територията на Русия е решението на страната да започне въздушни удари в Сирия.
Данни на федералната служба за безопасност навеждат на мисълта, че най-вероятно акцията е била планирана да се проведе в някое многолюдно място, например в столичното метро, отбелязва „Комерсант“.

От заподозрените, голяма част от които са граждани на Средна Азия, е иззето самоделно взривно устройство с мощност около 5 кг в тротилов еквивалент, което по своя състав наподобява това, използвано в извършения в събота атентат в Анкара, при който загинаха над 100 човека.
Разликата е, че в Турция бомбите, избухнали на пл. „Съхийе“ край централната жп гара, докато там около 14 000 човека митингували в подкрепа на мира, бяха приведени в действие от камикадзета, докато в руската столица е било предвидено да бъде активирана от детонатор във вид на мобилен телефон.

Още в неделя двама високопоставени представители на турските сили за сигурност заявиха пред „Ройтерс“, че най-вероятно „Ислямска държава“ стои зад кървавия терористичен акт в столицата на югоизточната ни съседка.
В понеделник, когато страната погребваше повечето от жертвите в най-кървавия атентат в най-новата история на Турция, тамошният премиер Ахмет Давутоглу официално обвини „Ислямска държава" за атентата, макар нито една групировка до този момент да не е поела отговорност за нападението.

Междувременно бе установено, че същият тип взривни устройства – с използването на ТНТ и подсилени с поразяващи елементи във вид на метални топчета (според експерти те могат да пробият от близко разстояние дори бронирани автомобили и бетонни стени) – са били използвани и при смъртоносния атентат в южния турски град Суруч, осъществен през юли тази година, при който загинаха 32-ма души. Специалист, близък до разследващите, отбелязва още, че терористичният акт, извършен месец по-рано в Диарбекир и отнел живота на петима, носи същия почерк.

Специалисти, заети с разследването, категорично са на мнение, че атентатът, окървавил Анкара, е общо дело на джихадисти и кюрдски терористи от ПКК. Кодът на операцията е „10-10-10", твърдят те, цитирани от БГНЕС. Те разчитат числата като „10 октомври (т. е. 10-и месец), 10 часа".
Турската полиция е иззела всички записи от камерите за видеонаблюдение в района и при проучването им ги подлага на система за разпознаване на лица. Засега сериозна следа води към изчезналия Емре Алагьоз – брат на причинилия касапницата в Суруч Шейх Абдурахман Алагьоз. ДНК проби, взети от роднини на братята, ще бъдат съпоставени с пробите от телесните останки на атентаторите от Анкара.

Тези дни стана известно, че само три дни преди камикадзетата да облеят в кръв турската столица, е имало подаден сигнал, че двама самоубийци се подготвят за извършването на терористичен акт, а също и че е засечен автомобил, пълен с експлозиви. Но разузнавачите от МИТ не са обърнали подобаващо внимание на тези сведения и не са били предприети никакви разследващи действия по въпроса.
Анализ на руската информационна агенция „Спутник“ твърди, че най-вероятно с акцията в Анкара „Ислямска държава“ цели отмъщение за това, че Турция е предоставила въздушни бази на антитерористичната коалиция, ръководена от САЩ.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки