Джамия за 1 милион лева ще се строи в Столипиново


Джамия за 1 милион лева ще се строи в Столипиново
Предвидено е джамията в пловдивския квартал Столипиново да извиси снага на ул. „Батак“
16 Октомври 2015, Петък


Такива решения са бомба със закъснител, предупреди кандидатът за кмет на НФСБ Славчо Атанасов

Автор: Бела Чернаева

Неправителствена организация, наречена Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание, ще вдига джамия в пловдивския етнически квартал Столипиново. По думите на бившия главен мюфтия Недим Генджев, който е председател на организацията, стойността на проекта е 500 000 евро, като парите ще се събират от неизвестни на този етап спонсори.

Генджев изтъкна, че Столипиново има остра нужда от такъв молитвен дом, тъй като в квартала живеят много бедни хора, и публично благодари на Община Пловдив, че е съдействала за издаването на строителното разрешение.
Съгласно плановете, сградата трябва да се построи на ул. „Батак“ до общинския пазар. В нея е предвидено да има зала за молитва, трапезария за социално слаби, медицински център с безплатни лекарски и стоматологични услуги, обществена баня, учебна зала, компютърна зала, търговска част. Планирано е също да се обособи и зала за събрания, която ще побира 200 души.

Генджев увери, че в новата мюсюлманска сграда няма да се допускат представители на радикални ислямски течения, нито имами, обучавани в чужбина. Хората, които ще служат в нея, щели да бъдат или от Ислямския институт, или завършили средните мюсюлмански училища в България, като проповедите щели да се водят на арабски, турски и български език.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски, който отговаря за общинската собственост, потвърди, че е издадено строително разрешение, но то не било за джамия, а за... социален дом. За да се извършват в него и религиозни дейности, в подробния устройствен план на Града под тепетата трябва да е записано, че предназначението на имота е за религия. „В този случай предназначението е за обществено обслужващи дейности и там молитвен дом не може да има“, подчерта Кацарски.

Оказа се, че и в пловдивското Районно мюфтийство не знаят нищо за намеренията на въпросната организация. По думите на говорителя на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, неправителствената организация на Генджев няма нищо общо с мюфтийството и че тя е отделно регистрирано изповедание. Община Пловдив, начело с Иван Тотев, без много шум, обществено обсъждане и допитване до пловдивчани обаче е издала разрешение за строителство и това е смущаващ факт, коментира чрез профила си във „Фейсбук“ депутатът от ПФ и кандидат-кмет за града, издигнат от НФСБ, Славчо Атанасов.

„Това разрешение, както и фактът, че Районно мюфтийство не знае нищо, е странно на фона на скандалните съдебни дела за вакъфските имоти, от които настръхна цялата държава“, подчерта той, като уточни, че въпреки толерантността към всяко вероизповедание, в подобен момент такива решения са като бомба със закъснител.

Славчо Атанасов припомни, че в друг случай пловдивските общинари са показали безмилостно отношение към християнската църква „Свети Илия“ в район „Източен“, завеждайки срещу нея изпълнително дело за дължима такса смет в размер на 13 000-14 000 лева и изпращайки на място съдебен изпълнител да описва иконите и църковната утвар.
„Дори преди да предприемем изграждането на новия храм в жилищен район „Тракия“, направихме допитване до обществеността. А сега се разрешава джамия, без никой да знае за това", възмутен е Славчо Атанасов.


Инициатива за опазване на зелените площи в Пловдив

Да се въведе категорично забраната върху продажбата, преотреждането и застрояването на зелени площи, тъй като само така ще може да се спасят „белите дробове" на Пловдив, заяви тези дни Славчо Атанасов в отговор на граждани, подали сигнали за унищожаването на градинки в три от районите на града заради застрояването им. 

По-късно той подписа с неправителствени организации и Съюза на ландшафтните архитекти Меморандум за опазване на зелената система в Пловдив. Кандидатът за кмет на район „Западен“ от „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Десислава Желязкова в края на миналата седмица присъства на среща, инициирана от пловдивските специалисти по ландшафтна архитектура.

Тя също категорично потвърди подкрепата за налагането на обща стратегия за запазване на зеленината в града. Прозрачното управление на зелената състема, съвместно с гражданите и неправителствените организации декларираха още в старта на кампанията си както Славчо Атанасов, така и Десислава Желязкова. Припомняме, че тя бе отстранена от екипа на Иван Тотев като кмет на „Западен" именно заради това, че се противопостави на продажбата на зелена площ в района.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки