Остана ли нещо за разпродаване в Пазарджик


Остана ли нещо за разпродаване в Пазарджик
Благо Солов е решен да възроди блясъка на пазарджишкото тържище
16 Октомври 2015, Петък


И каква е разликата между хората, които обичат града, и тези, които обичат първо себе си

Автор: Десант

Историята на градския пазар в Пазарджик прилича на евтин трилър, продължаващ с години. През юли 2012 г. Общинският съвет, по настояване на кмета Тодор Попов,  взема решение за продажба на учредено право на строеж на 14 магазина върху 4 общински имота. На практика това е продажба на тържището, тъй като предложението е общинските обекти да бъдат съборени, а частен инвеститор, който е откупил правата за строеж, да построи нови.

Пловдивска фирма, собственост на сириец, печели търга, предлагайки 1 379 390 лв., които са преведени на общината. Сделката веднага е атакувана от прокуратурата, минава през всички съдебни инстанции и накрая е отменена от Върховния административен съд. Само дето общината все още не е върнала платените от купувача пари, а в момента се кроят планове как пазарът да бъде изместен на края на града, при което в центъра ще остане един огромен и апетитен парцел. И ако проверяваният от прокуратурата и НАП сегашен кмет Тодор Попов спечели нов мандат – вероятно ще последва нов опит за довършване на далаверата.

Тази тъжна история е повод да се върнем назад в миналото – както за поука, така и за потвърждение на максимата, че всеки е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Нейното припомняне е много полезно, особено преди избори…

Завръщане към корените

Пазарджик е кръстен на пазар, а приставката „джик” означава малък – Малък пазар. Основан в края на ХV век, през 1485 г. градът се утвърждава като важна станция на главния път през Балканския полуостров – Виа Милитарис, водещ от Белград през Траянови врата за Цариград. През 1574 г. тук е построен  Куршум хан – нещо като съвременен бизнеспарк със складове и магазини за търговия, както и със занаятчийски работилници, с обори за 2000 камили, конюшни за 3000 жребци, 70-80 къщи с хареми за семейни аяни и първенци, кьошкове за проходящите везири и министри, както и за бедни гости.

Всичко това го пише и в енциклопедиите. Там обаче липсва една прелюбопитна история, която показва колко смели в мечтите си и космополитни в действията си са били първите градоначалници на следосвобожденски Пазарджик – например Георги Юртов, управлявал града два мандата, поставил началото на електрофикацията тук и  поръчал изготвянето на първия градоустройствен план на града.
Неизвестната история за това колко голям е бил Георги Юртов разказва Благо Солов – основният претендент за кметския горещ стол, подкрепян от много граждани, както и от широка коалиция от НФСБ, ПП „Зелените” и ЗНС.

„В началото на ХХ век Георги Юртов заминава за Париж, за да види Световното изложение, привличащо посетители от цял свят с върхови постижения на науката и техниката, като например Айфеловата кула. Кметът на Пазарджик обаче е впечатлен не толкова от експонатите на изложението, колкото от един от изложбените павилиони, впечатляващ с модерната си архитектура.

Среща се с организаторите на изложението, разбира, че след закриването се предвижда павилионът да бъде разглобен и заявява, че иска да го купи и да го монтира в България, на пазара в своя град. Стискат си ръцете и Юртов заминава за Виена, където договаря нужния за покупката кредит с директора на една от най-големите банки (тук е мястото да обърнем внимание какъв кредитен рейтинг е имал някогашният провинциален град, в сравнение със сегашния, затънал в дългове „модерен“ Пазарджик, б. а.).  После се връща в града си, събира местните търговци и големци, както и градския съвет, който се състоял от трима местни първенци, на които представя плановете си за модернизиране на пазара. За негово разочарование обаче не получава одобрението им.

И понеже Юртов имал буйната кръв на участниците в Априлското въстание, една нощ отива на пазара с файтона си и двамата с файтонджията запалват тържището от всички страни – за малко пожарът да обхване целия град. Съдят го, естествено, но по-късно е избран отново за кмет.
През втория си мандат Юртов използва личното си приятелство със Стамболийски, за да започне строеж на жп линията Пазарджик – Ели дере.

Всъщност Благо Солов разказва тази история с поглед към днешните дни на града. Преди 125 години организаторите на Парижкото изложение,  като не успели да финализират сделката с тогавашния пазарджишки градоначалник, потърсили други купувачи и продали павилиона на управата на малко известния тогава град Ню Йорк. Там той е монтиран в Ботаническата градина и до ден-днешен удивлява всички с архитектурата си.

Мечтата на Благо Солов е да се направи всичко възможно копие на този павилион все пак да бъде построено в Пазарджик – като доказателство колко големи в мечтите си и дръзки в начинанията си са били първите кметове на града.
Както се вижда, и днес не липсват местни патриоти, които мечтаят Пазарджик да се сравнява с Париж и с Ню Йорк.

Сделки за жълти стотинки

Още нещо, което е важно, да се знае: в редица медийни публикации се говори за пряка връзка между уговорени, но пропаднали сделки, като развалената продажба на пазара, платените официално 1 379 390 лева, които още не са върнати на купувача, едни други пари, за които се предполага, че са дадени „под масата” и показното убийство на Татяна Стоянова, началничката на кабинета на кмета Тодор Попов и негова дясна ръка.  Някои тълкуват този жесток разстрел на 33-годишна жена като „кърваво писмо”, съдържащо прякото послание: „Кмете, върни парите!”.

Вече е ставало дума, че според общински съветници от 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки. Многократно са разглеждани редица поръчки със съмнително ниски начални цени спрямо пазарните и с един участник, които „създават съмнения и предпоставки за недобри практики”, коментира общинският съветник Тодор Георгиев.

Самият Благо Солов припомня, че само в периода 2011-2015 г., т.е. по време на втория мандат на кмета Тодор Попов, съдът е отменил 66 решения на ОбС-Пазарджик за продажба на общински имоти, а по други делата все още продължават в различни инстанции. И това при положение че кметът Попов, както и председателят на ОбС Хари Харалампиев са юристи.
„Нагледах се на мераклии за власт, които за няколко години се превърнаха в богаташи от нашите пари и от бъркане в общинската каса, а после упорито не искат да пуснат кокала. Време е това да спре!”, категоричен е Благо Солов.

Другото лице на града

Общото между аварията в АЕЦ-Чернобил и сметището на Пазарджик е в експлозията от онкологични заболявания, атакуващи живеещите наблизо хора.
За разлика от градския център, който услужливо е разкрасен с цветя и зеленина (друг е въпросът, че все повече хора се питат на каква цена), местната управа на Пазарджик упорито отлага решаването на сериозния екологичен проблем с градското сметище.
Бунището е разположено под открито небе, в непосредствена близост до главния път Пазарджик – Пещера. На него често стават пожари, някои от които са от самозапалване, а други се причиняват от цигани, търсещи метални отпадъци. Отровните пушеци обгазяват трите близки села: Капитан Димитриево, Алеко Константиново и Главиница, а често и общинския център.

На 15 септември няколкостотин жители на тези села блокираха за пореден път пътя Пазарджик-Капитан Димитриево в знак на протест срещу продължаващото с години системно обгазяване от сметището. Пред входа му те поставиха жалейка с текст: „Тук, на това място, почива гузната съвест на редица управленци, чиято алчност и безхаберие направиха непоносим живота на хората. Бог да пази България!". Протестиращите дадоха едномесечен срок на управляващите в Пазарджик да затворят депото за отпадъци и ако това не се случи заплашват да започнат безсрочно гражданско неподчинение.

„Аз не се сещам за семейство, в което да няма раковоболен. Включително и съпругът на моята медицинска сестра. И то от такива, сравнително по-рядко срещащи се онкологични заболявания като левкозите, които са ракови заболявания на кръвта. Чести са и онкологичните заболявания на храносмилателната система и на белия дроб“. Това разказа при поредния протест участъковият лекар на село Капитан Димитриево и думите му бяха уловени от много камери и микрофони.

„Не искаме никакво сметище. Искаме незабавно обезопасяване и затваряне! В противен случай ще започнем въоръжена съпротива”, заяви Тодор Лазаров, чиито брат и баща са починали от рак.
Сред протестиращите бе и 60-годишният Лазар Филипов, чиято внучка е само на три години и половина, а е болна от левкемия.
„Ще отидем пред община Пазарджик и ще занесем боклуците там, за да минат, когато отиват на работа, през нашите боклуци, тъй като ние минаваме през техните", закани се Лидия Йорданова. И през сълзи допълни, че обещанията за затваряне на това вечно димящо сметище се повтарят вече 11 години.

Протестиращите са организирали и подписка срещу геноцида, на който са подложени село Капитан Димитриево и другите села в близост до депото за отпадъци, която ще бъде внесена заедно с тяхна жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Във „Фейсбук“ съществува общодостъпна група „Да затворим сметището, за да спасим Капитан Димитриево". От публикуваните там снимки става ясно, че през това лято в продължение на 35 дни токсичният дим от бунището е тровил хората и едва пороят в края на първата десетдневка на септември е загасил тлеещите отпадъци.

Всъщност онова гневно възклицание „О, стига сте нази на думи любили/ елате ни вижте” от стихотворението на Иван Вазов се отнася най-вече до сегашния кмет Тодор Попов и екипа му. Без помощта на електронните медии този призив няма как да стигне да имението на градоначалника, скрито зад незаконно висока ограда в с. Паталеница, нито дори до кабинета му на втория етаж в кметството, защото той не обича да се среща очи в очи с недоволни граждани, които надали могат да бъдат убедени да подкрепят негов трети мандат.
Но пък някои от участниците в кметската надпревара – например Благо Солов – не се побояха да идат както в района на самото сметище, така и на срещи с жителите на Капитан Димитриево, Главиница и Алеко Константиново.

Има ли алтернатива на досегашното безхаберие

Важно е да се отбележи, че дори до дни да започне изграждане на новата клетка на депото, досега нищо не е направено за това как ще се рекултивира старото сметище – в тази отровна планина от отпадъци, които местните с тъга наричат „вечният огън“.
Това е важен въпрос, който кандидатът за кмет Благо Солов не спира да повдига пред общината.

Той самият не крие амбицията си да превърне цялата територия на общината в зелена зона – в най-широкия, но и буквален смисъл на понятието. Солов е убеден, че затварянето на сметището, както и неговото рекултивиране е „мисия възможна”, а работата в двете нови клетки за депониране на отпадъци може да се организира така, че да попадне в графата „чисто производство”.
Пример за по-добра работа дадоха панагюрци, които започнаха работа по ликвидиране на старото си бунище две години преди пазарджишките управници и вече са готови. Когато човек иска, намира и начин.

Амбициите на Солов не спират дотук и той обещава, че ще работи за възможно най-бързото въвеждане на разделно сметосъбиране на територията на общината, а и ще търси европейски средства за построяване на един специфичен еко-тех-парк. Програмата максимум е там да има предприятие за преработка на част от сметта до суровина – например стъклени или пластмасови гранули – както и друга фабрика, която да оползотворява тези суровини, произвеждайки пластмасов или стъклен амбалаж. Така количеството отпадъци, което ще отива в депото, ще намалее многократно, ще се открият нови работни места, Пазарджик ще стане по-привлекателно място за инвеститорите.
Звучи напълно реалистично.


Така би могъл да изглежда пазарът в Пазарджик според разработените концепция и проект за неговото модернизиране Токсичният дим, който често се разнася от бунището, системно трови жителите на областния център и съседните населени места

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки