Да поквариш избирателя – мисията се оказа възможна


Да поквариш  избирателя –  мисията се  оказа възможна
16 Октомври 2015, Петък


Търговията с гласове на практика е същата като преди 120 години, но разнообразието на схемите затруднявало МВР

Автор: Борислав Михайлов

Помните ли как бай Ганьо правеше избори – с Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина. Последният бе изкаран от затвора и имаше защо – спазари хамалите да гласуват за Ганьо Балкански срещу 2 лева на човек и 50 за самия Хаирсъзин.
Да виждате нещо общо със самоковския кандидат за общински съветник от ДПС Трайчо Василев-Пиже – герой със седем присъди, прочул се последно с това, че наби цял телевизионен екип насред циганската махала?

Пък емблематичният тукашен депутат Александър Маринов – бат`Сали оправда издигането на Пиже за общински съветник с това, че имал концесия за циганския етнос. Всъщност бат`Сали искаше да каже, че хаирсъзинът със седем присъди има концепция за циганския етнос – вероятно за това как всички в махалата да гласуват за ДПС. Що се отнася до концепцията – и тук грешката е вярна. Твърди се, че Пиже е наследил бизнеса на бат`Сали с „частното енерго”, различно от държавното...

Какъв е смисълът да се повтаря и потретва всичко това, заедно с паралела за изборите при бай Ганьо и при бай Пиже? Има, има смисъл, защото не говорим за прецедент, а за устойчив във времето феномен, какъвто е купуването на гласове.  Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова това е „голям проблем за политическия живот и основен приоритет за МВР”, където имало организация за противодействие на изборната търговия още от 14 август, „защото голяма част от схемите за купуване на гласове се подготвят много преди изборите".

Има ли значение колко са сигналите за купуване на гласове

„Сигналите към момента са около 40, но едва ли ще успеем да се справим с всички, защото схемите се променят всеки път”, коментира Бъчварова преди дни. От височината на нейната камбанария в МВР акцентът е едва ли не различен: „Важно е друго, нашите служители и хората, които ще предприемат действията, да знаят, че сме твърди и че искаме да се работи по тази тема”. Звучи окуражително за така нар. „личен състав”, но е казано в страна, където почти няма организирана престъпна група или голямо, „знаково” престъпление без участието на полицаи. Наскоро арестуваха и „къртица” в ДАНС съдействала на контрабандисти, значи може да се предполага, че и в търговията с гласове има кой да държи „чадъри”.

През миналата седмица 55 редакции получиха аудиозапис, в който кандидатката на ГЕРБ за кметския пост д-р Вяра Церовска казва за едни минали избори: „Просто си платихме вота”. Медиите, които дадоха гласност на този сигнал, се броят на пръстите на ръцете, а за тези, които опитаха да разследват сигнала, стига и едната ръка. Лидерът на ГЕРБ обяви, че не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници по време на евроизборите. Това му твърдение бе оборено с данните в доклад на Сметната палата, от които става ясно, че по време на тези избори през 2014 г. ГЕРБ не са платили на нито един застъпник.

Този аудиозапис стигна и до прокуратурата, като доказателство към сигнала, внесен от една от големите политически партии. Самият случай е повод да се върнем две години назад. През април 2013 г. прокуратурата в Етрополе се самосезира след репортаж на Нова телевизия за предизборен семинар в хотела на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
Информациите отпреди две години припомнят, че на този „обучителен семинар” са обещавани и пари – по една минимална заплата за т.нар. застъпници плюс 30 лева в деня на изборите за гласоподавателите и застъпниците.  Заснети със скрита камера кадри от инструктажа показват как лектор обяснява на събралите си, че "няма човек, който да не може да закара 10 човека да гласуват - такъв човек аз не познавам, дали ще го черпи, дали ще го пои".

Все в този ред на мисли – за приликите между изборите с участието на Данко Хаирсъзина и в наши дни – идва и един съвсем пресен случай, при който активистите на ДПС от община Исперих Метин Тахир и Бейхан Мехмед пребиха посред бял ден в офиса й кандидат-кметицата на село Яким Груево  и – слава Богу – станаха клиенти на прокуратурата.

Социология за тъжната ни народопсихология

Всъщност вътрешният министър Румяна Бъчварова е социолог. И припомнянето на приликите между Данко Хаирсъзина и хаирсъзите Трайчо Василев-Пиже, Метин Тахир и Бейхан Мехмед  в организирането на избори бе заради едно социологическо изследване, което потвърждава тезата, че у нас времето е спряло. Както и растежът на морала, всъщност.

В наши дни, в разгара на кампанията за местните избори, се оказва, че 10% от избирателите, анкетирани от „Алфа рисърч”, твърдят, че на тях лично са им предлагали услуга или пари срещу вот. Сред българските турци този процент достига 26 на сто, а сред ромите – 35 на сто. Общо 28% от българските граждани заявяват, че такива предложения са получавали техни познати.

Всеки шести българин е на мнение, че е добре политиците да предлагат на избирателите помощ в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Най-възприемана за нормална е тази практика от хората в по-ниско социално положение: около една четвърт от ниско образованите, между 24% и 28% от жителите на селата и най-вече 53% - 56% от представителите на ромската общност.

Единствено парите на ръка все още се смятат за неприемливи. Седем на сто от хората обаче възприемат  и тази оферта за нормална, като делът е двойно по-висок сред ниско образованите (14%), 13% в селата и цели 54% (!!!) сред ромската общност.
Разрастването и все по-голямото разнообразяване на практиките за директно мотивиране на избиратели поражда у мнозинството граждани съмнения за честността на изборите в България. 14% са на мнение, че изборите в страната са честни, а за 50% - те са  нечестни. В същата линия са и очакванията за предстоящия местен вот: Едва 17% от избирателите очакват честни избори. Други 47%  са на мнение, че предстоят нечестни избори.

Някои партии противодействат, докато други „действат”

В последната седмица от работата на Народното събрание преди изборната ваканция, по инициатива на депутатите от Патриотичния фронт се проведе среща по спазването на изборните правила и рисковете от купуване и продаване на гласове на предстоящите избори за местна власт. Освен Валери Симеонов и Красимир Каракачанов присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров,  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Георги Костов.

„Тези явления са опасни за извращаване на изборите и демократичните процедури”, коментира председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отново информира, че до момента са получили 75 сигнала за нарушение на изборния процес.
В случая числата са без значение, защото с наближаването на изборите броят на сигналите ще расте главоломно. Но не може да се пренебрегне тенденцията, а тя – видимо от данните за сигналите и от нагласите на хората, изразени в проучването на „Алфа рисърч” – е към увеличаване  и едва ли не припознаване на директния маркетинг като легално средство за печелене на избори.

Разбира се, „директен маркетинг” звучи много по-приемливо, дори по-модерно от „търговия с гласове”. Естествено е, че двете понятия не се припокриват напълно. Но също така е очевидно, че става дума за бизнес и за превръщането на изборите в търговска операция. Можете да го четете и като търговска манипулация.
Ще попитате: „Колко голяма манипулация?”. Ето и отговорът, поне според признатия експерт по избори проф. Михаил Константинов: „Естествено, че ще има купени гласове на предстоящите избори. 100, 200 хиляди, 250 хиляди ще бъдат купени, което за местни избори е много страшно, защото може да промени вота на много места. 

Не един и двама сериозни български политолози вече демонстрират тотален песимизъм за изборите по български като основна демократична процедура.
„В България вече няма да има избори. Когато през 2009 г. заедно с десетина граждански организации направихме първата кампания срещу купуването на гласове, основният ни аргумент беше ясната перспектива за подмяна на представителството с един нов феодализъм. За т.нар. политическа класа ставаше все по-удобно да купи гласовете на хората, вместо да се опитва да ги убеди да гласуват за една или друга партия. Днес цикълът вече е затворен”, написа политологът Огнян Минчев на страницата си във „Фейсбук”. Според него, политическият избор се свежда до щедро раздаване на по 20-30 лева на калпак като в замяна се целува ръка за благодарност.

„Позициите са разпределени - един купува български мъртви политически души, другият - турски и цигански мъртви политически души. Вихри се консенсуален плурализъм с главни герои бат` Сали, Пиже и някои по-крупни дейци на новия български обществен живот”, обобщава преподавателят в НБУ по политически науки.
Да поквариш много от българите – мисията се оказа възможна!

Анализирай това
„Когато бай Ганьо се връща в България и започва да „прави“ политика, смехът в книгата утихва, удавен в погнуса, гняв, разочарование от тревожните и страшни тенденции в обществения живот, чийто изразител е той“.

Част от литературен анализ


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки