Неда Карска: „Аз съм от отбора на неудобните“


16 Октомври 2015, Петък


Срещу кандидата на НФСБ за кмет на Ямбол упорито се правят опити да се откаже от битката си за истината

Автор: Янко Георгиев

На 9 октомври 2015 г. в центъра на Ямбол бе взривен личният автомобил на Неда Карска – кандидат за кмет на града край Тунджа, издигнат от „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ), областен координатор и член на Националния политически съвет на патриотичната формация.

Това съвсем не е първото посегателство срещу нея, както и срещу самата партия. Да припомним, че преди шест месеца по същия начин бе взривена колата и на адвокат Ваклена Кънчева, която е втора в листата на НСФБ с кандидати за ямболски общински съветници и парт-ньор на Неда Карска в съдебни дела, водени от организацията „Справедливост за всички”, сред които е и един спечелен процес за лекарска грешка, последвана от смърт на малко момиченце.

Почеркът и най-вероятните мотиви на извършителите и на двете идентични деяния са повече от очевидно еднакви. Но както досега разследването по случая отпреди половин година още не е стигнало доникъде, така е ясно, че и за взрива от 9 октомври то ще се точи безплодно до безкрайност.
Неда Карска разбира за инцидента с автомобила си в 7 ч. сутринта. Веднага подава сигнал на телефон 112, но така и никой не идва на местопроизшествието. По-късно съседи й обясняват, че взривът е станал малко след полунощ и че тогава са пристигнали и пожарна, и полиция, за което тя обаче не е уведомена. 

Иначе, както самата Карска разясни в предаване на Нова телевизия, редовно била спирана  и глобявана от ямболските катаджии за измислени нарушения. По всичко личи, че тя е неудобна за мнозина в града, които са готови да използват всякакви средства, за да не допуснат избирането й за кмет на Ямбол.
Вместо да се водят дебати по основни проблеми, които съсипват областния център и региона  – като високата задлъжнялост на общината, изтърваните срокове за европейските проекти във връзка с водния цикъл и регионалното депо, както и високите данъци и такси, другите претенденти за кметския пост и опонентите на Неда Карска видимо предпочитат силовите методи за саморазправа с нея и съпартийците й.

Гневът им към патриотката несъмнено е провокиран от нейната винаги ясно и открито заявявана в публичното пространство гражданска позиция, на безпощадната й критика на дейността на общинарите, на посочваните гласно от нея разминавания между обещания и реалност и аргументирано изразяваните съмнения за корупционни практики на високо местно ниво. Не случайно тя е известна като острието на НФСБ в областта.

Както е редно, съдебните и данъчните органи би трябвало да се самосезират и да проверят истинността на твърденията й. Но вместо това, седмица преди началото на предизборната кампания от НАП започват данъчна проверка срещу нея като физическо лице. От всички 11 кандидати за кмет на община Ямбол, тя е единственият проверяван претендент за поста.
Публичността и отстояването на позиция са характерни за хората, които са убедени в правотата си. Престъпността и подлостта са анонимни и използват прикритието на нощта или буквата на закона, за да се справят с  неудобните.

А в това, че Неда Карска е неудобна за мнозина, няма съмнение. „Аз съм от отбора на неудобните“ – съзнава и самата тя, обяснявайки си така всичко, което й се случва.
И още по-неудобна става напоследък, когато с категоричност оповести намеренията си за това какво ще направи, ако спечели местните избори. В ефира на Нова телевизия неотдавна тя заяви: „Това, което съм обещала на хората, е, първо, пълна ревизия на общината. Второ, ще изнеса списък на хората, които обитават общински жилища в Ямбол. В много от тях живеят магистрати, а част от тях вече са ги закупили. Но за каква сума – само с една своя заплата! А тя е 4000 лева. Такъв е случаят с Пепа Чиликова – окръжен съдия в Ямбол. Нека прокуратурата провери сега за колко пари го е купила. Защото в района, в който е нейното жилище, сходните му са с цена от 30 000 лв. нагоре“.

Само това е достатъчно опонентите й за кметския пост и настоящите властимащи да има от какво да се притесняват.
В основните приоритети от своята предизборна програма Неда Карска изтъква: „Време е нашият град да отгърне нова страница и да бъде възроден от икономическата и демографска разруха, до която бе доведен от цяла поредица безотговорни и некомпетентни кметове. Ще въведа твърдо, но прозрачно управление, а вратите на общината ще бъдат отворени всеки ден, за да могат гражданите да намират съдействие от местната власт за решаването на своите проблеми.

Сред първите ми задачи ще бъде прекратяването на престъпленията в циганския квартал, разрушаването на незаконните постройки там и хигиенизирането му. Трябва да се спре презастрояването на града, особено в зелените площи, да се направи преоценка на всички незаконни строежи въобще и най-вече да има много строг контрол върху бюджета на община Ямбол, който досега бе разхищаван от управляващите за съмнителни сделки.“

Жената, заради която сега трепери корумпираната върхушка на Ямбол, винаги е в челните редици патриотичните каузи и полезните за града обществени инициативи. Една от тях е защитата на ямболския Безистен от претенциите на мюфтийството към тази емблематична за града сграда. Тя организира и първия протест срещу огромните злоупотреби във фонд „Земеделие“, както и срещу непрозрачните практики във Висшия съдебен съвет. Краска е сред двигателите на едномесечния протест пред сградата на Ямболския окръжен съд против корумпираните магистрати. По нейна жалба става нещо нечувано и невиждано в новата история на България – окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев е отстранен от поста му.

В ямболския офис на НФСБ непрекъснато идват хора, които търсят съвета й. Защото знаят, че тя няма да пожали времето си, личните си средства и дори собствената и на семейството си безопасност, за да им помогне, при това напълно безкористно.
Всякакви опити да бъде „вразумена“ не могат да пречупят Неда Карска. Тя остава неуморим борец за справедливата кауза на истината. До пълна победа!


Неда Карска

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки