Клисура посреща гости за Празника на картофа


Клисура посреща гости за Празника на картофа
16 Октомври 2015, Петък


На форума, посветен на плодородието, се провежда конкурс за най-голям, най-малък и най-вкусен представител на този кореноплод


Всяка година в средата на месеца в Клисура се провежда Празник на картофите, който тази година ще бъде отбелязан в събота, 17 октомври.
Гостите на форума традиционно осъществяват на него полезни срещи и контакти, като активно обменят знания и опит помежду си както в областта на кулинарното изкуство, така и за производството на зеленчука, обявен за патрон на събитието, посветено на плодородието и благополучието и олицетворяващо богатството на уникалната клисурска природа.

И тази година, освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, ще има конкурс за най-голям, най-малък и най-вкусен представител на това растение от последната реколта. След тази надпревара ще се прережат лентите на изложбите, в които участват картофопроизводители от цялата страна.

По традиция в деня на празника се организират и други конкурси – за най-красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба и за приза „Златен картоф“, който се връчва за съществен принос към празника. Тържествата ще продължат с концерт на народните певици Мария и Магдалена Филатови.
„В планината се раждат мъже, а в полето тикви“, гордо казват за себе си клисурци, като не пропускат да добавят, че тук се отглеждат най-сладките картофи, които могат да съперничат на известните родопски сортове.
По тази причина земеделската култура е на особена почит в града.

Празникът на картофите се провежда от 1986 г. Тогава в Червенаковата къща се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофени екземпляри. Музеят на картофа в Клисура е единственият на Балканския полуостров. Идеята за основаването му е на дългогодишния приятел на града Иван Шибанов.

Картофът произхожда от териториите на днешните Перу и Чили и е завладял света след колонизирането на Америка. Първите реколти са получени преди около 4000 г. пр. Хр. и са отгледани в Андите. Зеленчукът е бил основна храна в империята на инките, които са му посветили редица религиозни ритуали.
Като ботаническа забележителност картофите се появяват на Стария континент първо в Испания. В средата на ХVІ век обаче с тях хранили прасетата.

Приписвали на кореноплодите какви ли не качества – че имали свойства на афродизиак, но и че причинявали болести. Но в един момент картофът привлича вниманието на ботаниците и през 1596 г. швейцарецът Пиер Баюен го споменава с научното му название Solanum tuberosum.

Постепенно месестите клубени на растението започват да се налагат като питателно средство срещу глада. В първата половина на ХVІІ век лошата реколта от зърнени храни следствие на Тридесетгодишната война превръща картофа в ценен техен заместител.
През ХVІІІ век французинът Антоан Огюстен Пармантие изследва свойствата му и дори успява да убеди крал Луи XVI да направи промоция на отглеждането на картофи. След това зеленчукът завладял света благодарение на европейците, които го изнасят в колониите си в Азия и Африка.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки