И плодовете лекуват


И плодовете лекуват
През есенно-зимния сезон вниманието ни е насочено преди всичко към гроздето
15 Октомври 2015, Четвъртък


Идва златна есен, която изобилства от плодове и зеленчуци. Всички специалисти твърдят, че трябва да наблягаме повече на тях в дневното си меню.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Кои са най-полезните плодове, които трябва да присъстват на трапезата ни?
Горанка Благова,
Исперих

Плодовете неотменно присъстват на трапезата на нашия народ, който отдавна е открил, че освен за храна могат да се използват и като лекарство. Лечебните им свойства са известни не от вчера. Със своето богатство на витамини, минерали, соли, различни захари, микроелементи и други те представляват действително една своеобразна фабрика за лекарства.

Една от най-ценните им съставки са витамините. Те са запазили биологичното си състояние. Плодовете са ценни източници на витамините С,Р, каротин (провитамин А) и на витамините от групата В. Най-богати на витамини са шипките, касисът, къпините, лимоните, гроздето и т.н. Принадлежащите към групата В витамини се откриват най-много в орехите, бадемите, кестените, крушите, лешниците, фъстъците, а провитамин А има в обагрените плодове – кайсии, шипки и други.

Особено ценни са и минералните вещества, които човек по естествен път може да получи от плодовете. Така например калиевият йон, който „ръководи“ преминаването на различни вещества през клетъчната обвивка и е особено важен за работата на сърцето, телесните мускули, бъбреците и други, се съдържа в крушите, прасковите, бадемите, орехите и кестените. Микроелементите (като кобалта например), които влизат в състава на много важни ферменти и хормони, се съдържат в червените боровинки, сините сливи, касиса. Особено богато на минерални вещества – калий, натрий, йод, цинк – е прочутото ни грозде.

Към кои плодове да насочим нашето внимание през есенно-зимния сезон? Естествено преди всичко към гроздето. То съдържа много въглехидрати (някои сортове до 28 на сто). Гроздовата захар лесно и пълноценно се усвоява от организма и е най-доброто негово гориво. Тя е особено полезна за мускулите и черния дроб. Този вкусен плод доставя на организма по-естествен път соли, витамини, микроелементи, плодови киселини. То съдържа още пектин и ферменти, които вземат участие в обмяната на веществата. Гроздолечението засилва защитните сили на организма, алкализира кръвта и телесните сокове, усилва жлъчкоотделянето, укрепва нервната система и е особено полезно за функцията на сърцето, бъбреците, жлъчката и черния дроб.

Ябълките са друго ценно средство на лечебницата „Природа“. Те са изключително полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, а също така подпомагат и храносмилането. Това си качество те дължат на съдържащите се в тях пектин, танин, органични киселини, витамини, ферменти, соли и други.
Нашият народ в многовековния си опит е установил полезното действие и на ябълковия ошав. Той уталожва жаждата на болните, понижава високата температура, действа освежаващо. Ябълките в крайна сметка  се изявиха и като един отличен регулатор на йонното равновесие в тъканите, като спомагат за отстраняването на натрупалите се в тях ненужни вещества.

Не бива да отминаваме и някои от по-дребните (по външен вид) плодови „специалитети“. Богати на витамин С и Р и на минерални соли, къпините с успех участват в лечението на хронични колити. Боровинките пък се налагат на вниманието преди всичко на болните от диабет, тъй като съдържат вещества, наподобяващи инсулина; те с успех лекуват и някои кожни екземи, възпаления на венците, сливиците и други.

Плодолечението се извършва по няколко начина. Опитът на нашите учени е показал, че най-подходящ е чрез плодова диета или както сега е по-популярно да казваме – чрез т. нар. „плодови дни“. Те обикновено се редуват веднъж или два пъти всяка седмица. През тези дни не се приема никаква друга храна, а само около 2 кг от препоръчаните плодове, разпределени равномерно в няколко порции (обикновено 5-6).

В зависимост от нуждите, освен „плодови дни“ могат да се правят пълни курсове с препоръчаната плодова диета. При тях в продължение на няколко седмици до 1 месец, под лекарски надзор, на болните се дава зеленчуково-млечна храна, като всеки ден те получават и около 1 кг от съответните плодове. Разбира се, такива плодови лечебни курсове се правят строго индивидуално, при което се налага болните да ограничават разхода на физическа енергия.

С какви плодове трябва да лекуваме различните болести?
Науката е твърде точна при своите отговори. Подходящи за болни със сърдечносъдови заболявания – артериосклероза, повишено кръвно налягане, сърдечен порок – са плодовете, които съдържат соли, гроздова и плодова захар и витамините Р, С и В. Тези плодове са гроздето, кайсиите, крушите, тиквите, касисът, черните боровинки, къпините и др. Стомашно-чревните заболявания са също добър „обект“ за плодолечение, но само когато са в затихнало състояние и плодовете се дават под формата на сокове – ябълкови, дюлеви, кайсиеви, боровинкови, къпинови и др.

При заболявания на черен дроб и жлъчката се препоръчват плодове, които са богати на захари и витамини и които засилват отделянето на жлъчния сок: грозде, ябълки, боровинки, кестени, тикви. И бъбречно болните могат да потърсят помощ от плодолечението. Те обаче трябва да се насочат към плодове, които съдържат захари, калиеви йони, витамин С – грозде, ябълки, круши, тикви, праскови, къпини и други.
Изобщо българските плодове в много случаи (но не всички, разбира се) могат успешно да конкурират лекарствата. Стига обаче магазините да ги предлагат в по-големи количества и което е най-важното... по-евтини.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки