Стресът разболява сериозно и животните


Стресът разболява сериозно и животните
13 Октомври 2015, Вторник


Най-чувствителни към провокативни фактори са свинете, следвани от птиците

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Напоследък все по-често се говори за въздействието на стресовите фактори върху здравето на човека. Не по-различно е въздействието на стреса и върху животните, макар това да не се обсъжда толкова често.
Понятието „стрес чувствителност” е неспособността на даден организъм да реагира с необходимата интензивност на действието на определен стресор чрез общ адаптационен синдром. От домашните животни най-чувствителни към провокативни фактори са свинете, следвани от птиците.

Най-често при свинете се наблюдава стрес синдромът (т.нар. PSE) – бледо, меко и воднисто месо или злокачествена хипертермия. Касае се за заболяване, свързано с висока телесна температура, причинена от различни стресори (транспорт, борба, висока околна температура и др.). Наследствено най-податливи са породите Ландрас, Пиетрен, Полска и Китайска свиня, които са селектирани за мускулен и бърз растеж. Породата Пиетрен в родината си Белгия е кръстосана с друга порода за избягване на стресовата предразположеност.

Наследствените миопатии се наблюдават най-често при свине, завършили угояването, и се проявяват в три форми: скрита миопатия, остра транспортна миопатия и остра некроза на мускулите на гърба. След клане се установява бледо, меко и воднисто месо, с кисела миризма и рибна консистенция и бързо следсмъртно вкочанясване. Такова месо е негодно за колбасарската промишленост.

Типична адаптационна болест представлява и внезапната сърдечна смъртност при високопродуктивните чувствителни свине. Заболяването е резултат от въздействието на комплексни стресови фактори (транспорт, кастрация, ранно затваряне за угояване, неправилно и непълноценно хранене и др.), както и някои предразполагащи фактори –  анатомо-физиологични особености в сърдечно-съдовата система на свинете, бързото увеличаване на масата, недостиг на витамините В1 и Е, минерални вещества – селен, цинк, магнезий, бор и др.

Добре познатият и често срещан канибализъм при свинете е типична адаптационна болест, дължаща се също на стресови въздействия. В резултат на тях се наблюдава изяждане на малките от своите майки, а в подрастващите и в групите за угояване прасетата гризат неистово опашките, ушите и по-рядко – вулвата на своите себеподобни.
Основните стресови фактори за появата на канибализма са непълноценното хранене, силни концентратни дажби, недостатъчно сурови влакнини, недостиг на протеини, фураж или вода, нередовно хранене и свързано с това безпокойство.

Канибализмът се провокира още от пренаселени, тесни, замърсени боксове, в които се оглеждат големи групи животни, липсата на постеля и движение, недостатъчния фронт за хранене и вентилация, сухия въздух и високата влажност на въздуха, високото съдържание на амоняк, опаразитяването, кожните заболявания и скуката. Неслучайно според изискванията на ЕС в боксовете на свинете трябва да има играчки и предмети за отвличане на вниманието – синджири, гумени играчки и др.

В някои случаи дори червенката може да бъде отнесена към адаптационните заболявания. Заразяването може да стане с внасяне на заразата отвън (екзогенна инфекция), но много по-често при носителство на патогените в сливиците и лимфните възли на червата на абсолютно здрави животни – ендогенна инфекция. Тя се провокира от множество стресови фактори – затворено отглеждане на свинете, високи температури, простуда, еднообразно и нередовно хранене, ниска оборна хигиена, пренаселеност, прекомерно угояване, лишаване от вода за пиене, продължителен и изморителен транспорт през лятото, поливане с вода в горещините и др.

Стресовите въздействия са причина също за анемията и колибацилозата по прасетата. Описани са случаи за свободно движещи се свине, на които е трябвало да се направи операция (кастрация или друга хирургична интервенция) и за целта са били гонени из двора. Често при тях се стига до летален изход след оперативната намеса.
За да се намали и ограничи действието на стресовите фактори, като предразполагащо условие винаги трябва да се преоценява едностранната селекция само за висока месна продуктивност без оглед на здравето и да се елиминират чувствителните спрямо стреса свине.

Породи като Дюрок и Йоркшир например се смятат за едни от най-неподатливите на стресорите свине и осигуряват по-качествено месо с отлагане на по-малко тлъстини. Тези породи, както и техните кръстоски, са подходящи за отглеждане, тъй като биха намалили загубите от смъртност и влошена месна продуктивност (производство на месо с лошо качество).

Ограничаване на стресовите фактори при свинете означава още: просторни, сухи, чисти, добре проветриви помещения, балансирано хранене в достатъчни количества за съответната група и физиологично състояние, внимателно провеждане на профилактичните мероприятия без излишен шум, викане и осъществяване на дискомфорт и тормоз върху животните, редовно подаване на чиста питейна вода, редовно обезпаразитяване на цялото поголовие, при осъществяване на продължителен транспорт през лятото в условията на високи температури, да се извършват периодични почивки с предлагане на вода за пиене на животните, транспортът да се осъществява само в специализирани транспортни средства, на животните да се осигуряват предмети за отвличане на вниманието с цел да се избегнат борбите между тях за лидерство и място в йерархията, както на и скуката.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки