Домашен ветеринар


Домашен ветеринар
13 Октомври 2015, Вторник


Къси въпроси – бързи отговори

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

В случай на отравяне, когато не се знае от какво е (много бързо влошаване на общото състояние, изтечения от устата и/или носа, без температура), по най-бързия начин се приготвя вкъщи един лесен и евтин универсален антидот – към прясно или кисело мляко в количество според  големината на животното (от 100 мл до 1 л) се добавят 2-3 лъжици захар и белтъкът на едно яйце (по възможност домашно). Сместа се разбива добре и се налива в устата на добичето. Ако стопанинът има под ръка витамин С, е добре да добави от него в много големи дози (до 1-2 г), както и 2-3 лъжици активен въглен. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти.

При т. нар. твърда гуша, често срещана при птиците (особено кокошките), когато съдържанието просто се затлачва и не преминава към мускулестия стомах (мелничката), в човката се вкарват 1-2 лъжички олио и гушата се масажира. Това се повтаря няколко пъти. Ако и това не помогне, остава стопанинът за малко да влезе в ролята на хирург. Взема се едно бръснарско ножче и гушата се цепва около 2-3 см. Птиците не изпитват болка. Съдържанието на гушата се изкарва и след това с тънък копринен конец и игла разрезът се зашива ситно и плътно.
При нападение на агресивни кучета (питбули, стафордшир териери или бултериери) върху домашни животни или себеподобни просто трябва да се хвърли вода срещу лицето на нападащото животно.

Когато кучето се върти на място или прави  напразни безцелни движения напред-назад, държи главата си ниско към земята и гледа уплашено и отчаяно, най-вероятно е получило инсулт. По най-бързия начин трябва да му се даде аналгин срещу болката, фурантрил (чието диуретично действие намалява отока от мозъка) и лъжица мед.
Продължителността на бременността на селскостопанските животни се  помни трудно, тъй като при различните видове е различна. Предлагаме един лесен  начин: кравата носи почти колкото жената – 9 месеца, свинята – 3 месеца, 3 седмици и 3 дни, овцата – 4 месеца, 4 седмици и 4 дни, кучето и котката – 2 месеца, а зайкинята – 1 месец.
Ако в дворното място са се навъдили змии, очевидно в него има много гризачи (мишки, плъхове и др.). Стопаните трябва да вземат мерки да ги унищожат и влечугите сами ще изчезнат, след като няма какво да ядат.

При наличието на много къртици и слепи кучета, които постоянно рият и изяждат всичко, каквото стопаните посадят, съществуват два много лесни начина за справяне с тази напаст: Пресните купчинки се преместват с мотика или с дъска, в дупката се вкарват отровни примамки за мишки във вид на паста (например „Ракумин“) и пръстта отново се връща на мястото си. Нищо не трябва да се пипа с  голи ръце, защото къртиците ще надушат примамката. Втората хитрост е в дупките да се вкара едно пластмасово шише от вода, безалкохолно или бира – без капачка и с отстранено (изрязано) дъно. Когато вятърът започне да свири в шишетата, под земята се получава  нещо като ултразвук, който в тесните ходове се усилва стократно. Всички подземни досадници тутакси ще изчезнат.

При натравяне на овца след пасане на отровни треви (чемерика, хвощ и др.) пастирът трябва да действа бързо още на пасището. Постъпва се така, както правят всички опитни стари овчари – пуска се кръв. Това става лесно. С нещо остро – нож, стъкло, ножичка и др., се отрязва крайчецът (върха) на едното, а може и на двете уши. Целта е да изтече малко количество от кръвта на пострадалото животно.

Овцата има оток отдолу между двете долни челюсти, а такъв оток може да има и под  гърдите – сигурно е, тя е опаразитена с метил. Трябва да се дадат на животното   някои от препаратите „Албендазол“,  „Довистом“, „Панвермин“, „Абантел“, „Вермитан“ и др.
Конят си трие задните части в стената, яслата, дереците  или по други части в обора, особено нощно време – означава, че със сигурност  има глисти, наречени оксиури, в правото черво и ануса. Дават му се „Булмектин“, „Вермитан“ и др. Ако стопанинът не разполага с тези препарати под ръка, трябва да даде на животното цели зърна ръж в по-голямо количество – 3-4 кг.

Ако зайкинята изяжда малките си след раждането им, значи й липсва чиста питейна вода. Втората по-малко вероятна причина е, че на майката не достигат протеини (белтъчини). Трябва да й се даде люцерново сено или сено от други бобови култури – фий, леща, боб, соя и др.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки