Отпускат кредити и за производство на пшеница


Отпускат кредити и за производство на пшеница
13 Октомври 2015, Вторник


Зърнопроизводителите могат да получат кредит за закупуване на минерални торове и семена за производство на пшеница, реколта 2016 г.


Заемът ще е с годишен лихвен процент от 4,5%, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”.
Кредитите ще се погасяват до 3 октомври 2016 г. Те ще се обезпечават с ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция.
Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 120 процента.

Земеделските стопани са длъжни да застраховат посевите, които са обект на договора за кредит, като застраховката покрива пълния размер на получените средства по договор, както и вещните обезпечения, като стойността на застрахованото имущество следва да е не по-малко от 120 процента от размера на кредита.

За кредит могат да кандидатстват физически и юридически лица, както и кооперации, които са регистрирани като земеделски стопани. Те трябва да са изрядни платци към бюджета, да нямат просрочени задължения към ДФ „Земеделие”, да не са свързани лица с търговеца на минерални торове и семена, да не са в процедура по несъстоятелност или в обявена такава, както и да не са в производство по ликвидация. Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 80 лв. на хектар за закупуване на минерален тор и 40 лв. на хектар за закупуване на семена.

Документи за кандидатстване се приемат в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” на областните дирекции на ДФЗ до 16 ноември 2015 г. Крайната дата за изплащане на средствата е 18 декември 2015 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки