В екофермата край „Спиралата на билките“


В екофермата край „Спиралата на билките“
Край лехите с екозеленчуци на воля пасат кончета, които посетителите може да пояздят
12 Октомври 2015, Понеделник


Все по-малко са местата в България, към които още не е посегнала човешка ръка и не са се развъртели багери и бетоновози в опит да „разсадят“ из гори,

Автор: Яна Славянска

дюни и поляни  модерни масивни строежи.
Родено в годините на усилен строителен бум и безотговорно отношение на властимащите към майката природа, младото поколение неусетно израства в бетонните джунгли – без досег с чист въздух и освежаваща зеленина. За много от днешните деца приказките, излезли изпод „шипковия храст“, най-общо казано, звучат като фентъзи – почти като „Джурасик парк“ или култовия „Аватар“.

Стигнахме до там, че Европейският съюз и разни международни фондации чрез редица финансови механизми щедро стимулират изграждането на демонстрационни екоцентрове, които да показват на подрастващите що е то природа, какво ни дава тя и как да я опазваме.
С идеята да дадат шанс на българчетата да опознаят богатството на величествената Странджа планина, неколцина млади ентусиасти са се заели с помощта на фондация „Живот с достойнство“ и финансиране от т. нар. Холандска програма да изградят край Синеморец демонстрационен екоцентър в терен от „Натура 2000“, който да запознава ученици с редките видове в защитената местност и поддържането на крехкото екоравновесие в нея.

Реализацията на проекта започва през ноември миналата година и приключва в края на този месец. В екофермата, където на воля препускат десетина коне, погледът спира т.нар. „Спирала на билките“, в която са посадени риган, мащерка, босилек, градински чай и розмарин. Край нея е обособена малка зеленчукова градина, в която се отглеждат органично различни зеленчуци – домати, краставици, зеле и др. Изграден е и дървен навес, украсен с информационни табла, представящи видовете животни, риби, влечуги и растения, виреещи в Природен парк „Странджа“, както и природните забележителности в устието и по течението на Велека.

Демонстрационният център показва как най-щадящо може да се използват природните богатства – токът в него се осигурява с фотосоларен панел, водата се черпи от кладенец, използва се сепарираща компостна тоалетна, отпадъците се събират разделно и се компостират, превръщайки се в органична тор, която се използва в тукашното екоземеделие.
Децата, които досега са посетили това вълнуващо кътче в югоизточния край на родината ни, са изработили украшения от мидички и други естествени материали, които придават още по-мило очарование на това прекрасно място.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки