ЕС с нов план за справяне с миграционната криза


09 Октомври 2015, Петък


От Брюксел най-сетне замислят депортацията на над 400 хиляди пришълци от Близкия изток и Африка


Европейският съюз се готви в продължение на няколко седмици да изсели от Европа стотици хиляди имигранти, получили отказ на молбите си за предоставянето им на статут на бежанци. Този секретен план на Брюксел бе оповестен от „Таймс“ в сряда, като изданието се позовава на документи, с които редакцията му разполага.

Евросъюзът заплашва да прекрати помощта си, търговските сделки и видовите споразумения, ако страни като Нигер и Еритрея откажат да приемат обратно своите икономически мигранти, се казва в публикацията. По данни на „Таймс“, планът на евросъюзниците предвижда също в държавите от ЕС да бъдат задържани хиляди чужденци от Близкия изток и Африка, за да се предотвратят опитите им да избегнат депортацията си.
По сведения на изданието, тези мерки може да бъдат предприети както към гражданите на Нигер и Еритрея, така и към бежанците от Афганистан, Либия и Сирия.

Очаква се да бъдат отхвърлени заявленията за предоставяне на статут на бежанец на повече от 400 хиляди човека, които са пристигнали в страните от Евросъюза през първата половина на 2015 г.
Великобритания, която не е част от Шенгенската зона, няма да участва в депортацията на нелегалните мигранти, отбелязва изданието. В същото време външният министър на страната Тереза Мей заявява, че подкрепя инициативата, надявайки се, че тази стъпка ще помогне за спирането на наплива от извънконтинентални пришълци към френския град Кале, откъдето те се опитват да преминат в Обединеното кралство.

Съгласно въпросния план, който, по данни на „Таймс“ Брюксел се кани да реализира, съдействие за депортацията ще окаже европейската агенция за безопасността на външните граници „Фронтекс“. А на страните, които се противопоставят на този процес, ще бъде налагана глоба.

Покрай проблема с т. нар. бежанци обаче европейските лидери се опитват да намерят и положителни моменти в случващото се. Във вторник председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви в Страсбург, че европейците трябва да се гордеят, че имигрантите се стремят към Европа, тъй като те си я представят като по-добро място за живот от всяко друго. „Защо те не се насочат към Русия, Китай, САЩ или страните от Персийския залив?!“ – запита риторично той. По думите му тези хора са напуснали родината си, защото ги преследват (?!) и предлага да не говорим за тях като за „орда варвари, гангстери или организирани банди“.

В сряда с огромен интерес бе очаквано „историческото изявление“ на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд пред ЕП в Страсбург, посветено на миграционната криза в Европа. Подобно съвместно обръщение на лидерите на Германия и Франция не е имало от есента на 1989 г., след падането на Берлинската стена.
Речите и на Оланд, и на Меркел пред евродепутатите бяха изпълнени с призиви за тясно сътрудничество и обединяване на усилията на отделните държави за преодоляване на кризата с бежанците, като изрично бе подчертано, че изграждането на гранични огради няма да помогне. Изтъкнато бе, че защитата на външните граници на ЕС ще има успех само ако се решат конфликтите в местата, откъдето възникват миграционните потоци.

Между редовете в речта на бундесканцлера се промъкна и един вид потвърждение на информацията на „Таймс“. „Трябва да постигнем споразумение за връщането на тези, които нямат право да остават в Европа“ – недвусмислено отсече Меркел. Тя бе категорична, че Дъблинското споразумение вече е остаряло и недостатъчно за решаването на проблема; че трябва да има нов подход към солидарността и че следва стриктно да се спазват процедурите за даване на бежански статут.
Германският лидер обърна внимание и на нуждата за интеграция на тези, които ще останат на Стария континент, като подчерта, че под това се разбира преди всичко те да спазват правилата и законите на ЕС!


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки