Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
09 Октомври 2015, Петък


Докато науката върви напред, бедните стават по-малко, животът – по-скъп, а ИД продължава да руши древни паметници


Джихадистите взривиха Триумфалната арка в Палмира

Най-емблематичният паметник на древна Палмира – внушителната Триумфална арка, извисяваща снага сред руините вече почти две хилядолетия – е безвъзвратно изгубена за идните поколения, след като вандалски бе взривена от бойците на „Ислямска държава“. Несметно богатият някога античен град, провъзгласен от ЮНЕСКО за паметник на световното наследство, от май тази година е под контрола на джихадистите. Допреди това той се посещаваше годишно от над 150 хиляди туристи от цял свят.

Съобщението за разрушаването на безценната старина се появи първоначално в социалните мрежи и по-късно информацията бе потвърдена от сирийската държавна агенция по опазването на древните паметници Маамун Абдулкарим в интервю за „Ройтерс“. По думите му терористите взривяват вече здания и без религиозно значение. 
„Сякаш проклятие застига този град и очаквам, че занапред новините оттам само ще ни шокират“. Ако Палмира остане в ръцете на джихадистите, той е обречен – категоричен е Абдулкарим.
Неотдавна от ЮНЕСКО констатираха, че процесите на разхищаване и унищожаване на културни ценности от Сирия са достигнали наистина „промишлени мащаби“.


Намериха останки от праисторически „бобър“

Палеонтолози са открили на територията на САЩ останки от млекопитаещо, населявало Земята едновременно с динозаврите преди около 60 милиона години. Находката позволява на учените по-добре да се ориентират в еволюцията и разцвета на млекопитаещите след изчезването на мастодонтите от лицето на планетата.

Вкаменелостите от животното са намерени в щата Ню Мексико. Съществото е наречено Kimbetopsalis simmonsae (кимбетопсалис) по името на съществуващите в местонахождението му геологически формации. Кимбетопсалисът е бил дълъг около 60 см и е тежал между 10 и 40 килограма. Той имал удължени предни резци, което му е позволявало да хрупа клони и листа.

Въпреки че на външен вид праисторическото млекопитаещо твърде много наподобява съвременен бобър, то няма родствена връзка с изграждащия бентове гризач, а се отнася към напълно изчезнал клас млекопитаещи, появили се едновременно с динозаврите и развивали се паралелно с тях. Той е преживял катаклизма, станал причина за измирането на 75% от видовете, населяващи Земята, и дълго време популацията му процъфтявала, докато преди 35 милиона години бил изместен от гризачите.

По мнението на д-р Стив Брусат от Университета в Единбург, взел участие в проучването на праисторическото същество, находката може да хвърли светлина върху възхода на млекопитаещите след изчезването на динозаврите. „Независимо че млекопитаещите и динозаврите са се появили на планетата приблизително едновременно,  мастодонтите успяват да достигнат големи размери, докато млекопитаещите остават малки – не по-големи от бурсуците“ – пояснява изследователят и добавя, че след изчезването на конкурентите им млекопитаещите започнали да нарастват като размери и да усвояват новите условия, включително променяйки хранителните си навици.


Световната банка вдигна прага на бедността

Световната банка промени стойността на показателя за чертата на бедността от 1,25 на 1,9 долара на ден. Върху това е повлияло различието в жизнения стандарт в отделните страни и снижаването на реалната покупателна способност.
„Взели сме 15-те най-бедни страни и внимателно проучихме всички аспекти на това как живеят хората в тях, особено каква е тяхната потребителска кошница. В резултат на това експертите са стигнали до извода, че сега на бедните са нужни ежедневно 1,9 долара, за да си купят същите продукти, за които са плащали по 1,25 долара през 2008 г.“ - уточнява шефът на Световната банка Джим Йон Ким.

По прогнозни данни на институцията броят на хората, живеещи в условията на крайна бедност, тази година ще е около 702 милиона души, като за първи път в историята на човечеството е по-малко от 10% от общото население на планетата – общо 9,6%. За сравнение, през 2012 г. този показател е бил 12,8 на сто или 902 милиона човека, предава „Ройтерс“.


Американци станаха шампиони по... бради и мустаци

В Австрия тези дни се състоя поредното световно първенство, на което се състезаваха притежателите на най-необичайните и стилни бради и мустаци. Пред журито в австрийския град Леоганг се явиха 318 брадати и мустакати мъже от 20 държави.

В крайна сметка победители в шест от 18-те категории на надпреварата станаха представителите на Съединените щати. Немските участници отнесоха общо пет награди. Четири отличия присъди съдийската колегия на четирима от състезателите на домакините.
Едни от най-атрактивните съревнования в шампионата бяха за най-хубавата брада ала Гарибалди – широка и със закръглени долни краища, за „брада – свободен стил“, „мускетарска брадичка“ и пр.


Мъжът изневерява, жената влиза в затвора

Жена от Саудитска Арабия заснела тайно с телефона си изневярата на съпруга си с домашната им помощница и за отмъщение качила видеото в социалната мрежа. И докато болшинството от коментарите били на нейна страна и тя получила поздравления за доблестта и смелостта си, в същото време я заплашва затвор. Причината е, че с тази си постъпка саудитката попада под ударите на съществуващия в страната Закон за информационните технологии и клеветата.

Нормативният акт предвижда наказание за тези, които използват мобилен телефон с камера или друго оборудване за заснемане с цел оклеветяването на друг човек, уточнява адвокатът Маджид Карууб. Според него унизената съпруга може да бъде осъдена на една година затвор или да бъде глобена 500 000 саудитски риала, равняващо се на 118 400 евро.


Вече са ясни Нобеловите лауреати
за медицина, химия и физика


Нобеловата награда за медицина за 2015 г. бе присъдена едновременно на  ирландеца Уилям Кембъл и японеца Сатоши Омура, както и на китайката Юю Ту, която става първият учен от Китай, който печели престижната награда.
Отличието се връчва за откриване на нова терапия срещу инфекции, причинени от паразити, и заразяване  с малария.

Трима са и учените, които ще си поделят Нобела по химия – шведът Томас Линдал, американецът Пол Модрич и роденият в Турция Азиз Санджар, който е и с американско гражданство. Техните постижения са свързани с изследване на механизмите за „ремонт" на ДНК.
Японецът Такаки Каджита и канадецът Артър Б. Макдоналд пък са удостоени с Нобелова награда за физика. Призът  им се присъжда за осцилациите на неутрино, които показват, че то има маса.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки