Ще слезе ли Русия на земята при атаките си в Сирия


Ще слезе ли Русия на  земята при атаките си в Сирия
Засега руснаците извършват само въздушни удари на сирийска територия
09 Октомври 2015, Петък


Според източници от Пентагона Москва замисля сухопътна операция, Путин отрича, но пък чеченците са готови да влязат в бой


Прехвърлянето на руски войски в Сирия и доставките на оръжие свидетелстват за вероятното намерение на ръководството на РФ да започне широко мащабна наземна операция срещу терористичните организации. Такива подозрения изказаха в началото на седмицата, запазвайки анонимност, два източника от Пентагона в разговор по телевизионния канал Си Ен Ен.

Събеседниците на медията предполагат, че ако започне сухопътна операция, то тя ще бъде насочена срещу въстаниците и опозицията, борещи се против режима на Башар Асад, а не срещу „Ислямска държава“. Те уточняват, че въоръжението на руските войски се състои от артилерия и четири установки за реактивните системи БМ-30 „Смерч“. Оръжието е било забелязано между градовете Хомс и Идлиб, твърдят от Си Ен Ен.
Както обясняват пред журналистите от Пентагона, Русия засилва „сухопътната си дейност“ в подкрепа на правителствената армия на Сирия в борбата й срещу противниците на Башар Асад.

По данни на телевизионния канал, преди няколко седмици шест артилерийски установки са били разположени в пристанището на Литакия. Първоначално властите в САЩ са предположили, че те са необходими за защита на базата. Но един от събеседниците на Си Ен Ен е на мнение, че по-скоро въоръжението е нужно за наземна операция, която може да започне в близките няколко дни.

Източниците от Пентагона разказват също, че Москва е изпратила в Сирия оборудване за заглушаване на радиосигнали. Апаратурата, уточняват от телевизионния канал, може да бъде използвана срещу радарите на международната коалиция, бореща се с „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ.

Междувременно ТАСС предаде, че шефът на Съвета на федерацията (горната камара на руската Дума, б. р.) Валентина Матвиенко е заявила по време на среща с говорителя на сената на Националното събрание на Йордания Абдеррауф Ар Равабда, че Русия няма да участва в никакви сухопътни операции и е готова да си сътрудничи с всички държави в общата борба срещу световното зло – тероризма. Тя е констатирала, че руската намеса е „само подкрепа на военновъздушните сили на редовната сирийска армия и кюрдското опълчение срещу ИД“.

Матвиенко е припомнила, че в Багдад е бил създаден координационен център, в състава на който влизат Русия, Ирак, Сирия и Иран. „Ние разбираме, че без нужната координация е невъзможно да се борим с „Ислямска държава“ и да я унищожим“ – е изтъкнала тя и е предложила всички, които са реално заинтересовани от унищожението на джихадистите, да се присъединят към този координационен център.

Това, че Русия не планира сухопътни действия в Сирия потвърди и специалният представител на руския президент за Близкия изток и страните от Африка, зам.-шефът на Министерството на външните работи на РФ Михаил Богданов. Пред „Интерфакс“  той заяви, че Путин ясно и твърдо е казал „не“ по въпроса.

По-рано шефът на комисията по правата на военнослужещите Сергей Кривенко отбеляза, че руските власти в пълно съответствие със законодателството могат сами да изпратят сухопътни войски в Сирия. Той предполага, че думите на президента Владимир Путин за това, че там ще се проведе изключително само въздушна операция, са казани с цел да се запази общественото спокойствие. Кривенко припомни също, че последно пехотинци са били включвани във военните действия в Южна Осетия.

Преди дни президентът на Чечения Рамзан Кадиров призова в Сирия да се изпрати и сухопътна войска. „Обидно е, че там са само военновъздушните сили и не се използва пехота“ – изнедоволства той, заявявайки че „хиляди доброволци“ са готови да тръгнат на война с „тези шейтани“. 
„Ние самите първи ще влезем в бой. Готвим се за това вече почти година“ – уточнява Кадиров. Той е убеден, че щом терористите в Сирия разберат, че към тях потеглят военнослужещи от Чечения, те бързо ще се разкарат оттам. „Познаваме ги добре, воювали сме с тях, унищожавали сме ги на наша територия. И те ни знаят“ – многозначително отбелязва чеченският лидер.

При това, по думите му, терористите засега нямат представа какво означава истинска война, доколкото са имали работа само с бомбардировки и нямат никакъв опит от реални военни действия. Докато чеченските военнослужещи са напълно подготвени за бойни акции, а доброволците стават все повече и повече – добавя Кадиров.

В сряда „Ройтерс“ предаде, че сирийската армия и съюзнически военни групировки са провели наземна операция срещу позиции на бунтовниците в Западна Сирия в сряда, подкрепяни по въздух от руски изтребители. Това е първата координирана мащабна операция между сирийски и руски части, след като Москва започна въздушните удари миналата седмица – отбелязва агенцията. Не е ясно обаче дали след комбинираната атака правителствените сили са се придвижили напред.

На 1 октомври, позовавайки се на осведомени източници, „Ройтерс“ оповести, че Иран и подкрепяната от Ливан групировка „Хизбула“ имат намерение да започнат сухопътна операция в Сирия. По данни на събеседника на информационната агенция, стотици въоръжени ирански военни са пристигнали на сирийска територия преди две седмици, за да воюват в северните й части, завладени от бунтовниците. Целта им е да върнат обратно контрола върху тях в ръцете на Башар Асад. 
Че хиляди бойци от „Хизбула", иранската елитна военна част Корпус на гвардейците на Ислямската революция, сирийската армия и милиции са мобилизирани за щурмуване на зоната северно от централния град Хомс, съобщават и от ДПА.

Въпросната зона, която е бастион на сирийската опозиция почти от самото начало на конфликта в страната още преди повече от четири и половина години, е контролирана от няколко групировки, сред които местният клон на „Ал Кайда“, известен като „Джебхат ан Нусра“ (Фронт на победата). Смята се обаче, че „Ислямска държава" няма присъствие в района.Междувременно „Ню Йорк таймс“ съобщи, че коалицията, начело със САЩ, готви мащабно настъпление срещу град Рака, считан за столица на ИД. Миналата седмица президентът Барак Обама наредил на Пентагона да достави оръжия и боеприпаси на умерената сирийска опозиция. Според авторитетната американска медия главна роля в интензифицирането на въздушната война ще се поеме от бойните самолети на САЩ, разположени в базата Инджирлик в Турция.

В сряда говорителят на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков обяви, че руското военно ведомство е откликнало на молбата на Пентагона да разгледат предложението за координирани съвместни действия в рамките на борбата срещу джихадистите и е много вероятно тази идея да бъде приета и реализирана. Още в същия ден подробностите бяха обсъдени на експертно равнище между представители на руското военно ведомство и на Пентагона.

И докато Великите сили размахват оръжие в Сирия и умуват как занапред ще водят борбата – къде срещу джихадистите, къде срещу поддръжниците на Асад, къде – срещу противниците му и т. н., журналистът от Нова телевизия Николай Дойнов, завръщайки се от турско-сирийската граница, коментира тези дни: „Сред сирийците, с които се срещнах, не видях почитатели на Сирийската свободна армия или на „Ислямска държава", нито пък поддръжници на Башар Асад. Видях хора, които искат всички да си ходят от Сирия. Сред тези „всички" са Турция, Западът, САЩ, ЕС и Русия"! Самата Русия водещият определи като „поредната велика сила, която влезе в Сирия и започна да прави това, което правят и останалите“.


Според чеченския лидер Рамзан Кадиров е обидно, че Москва не използва пехота

В категории: Международна политика , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
tradeagent Nr05078s pllayboy h
11.10.2015 15:50:10
0
0
rusia polsva opita na sajusnite sili v irakskite vojni kadeto parvo se zavladjava vasdushnoto prostranstvo i sled kato sa slomeni glavnite sili na protivnika togava idvat okupazionnite sili no ruskite okupazionni sili verojatno njama da dojdat zashtoto frontovete sa mnogo obarkani i promenlivi ne e iskljusheno kurdite da se saedinjat s njakoi frakzii v siria ili irak ili njakoi drugi arabski grupirovki
no verojatno kolkoto poveshe honorari polusha za podobni prognosi tolkova po pravilni biha mogli da badat
2
съвременни на 92 г безпартиен
10.10.2015 17:50:10
0
0
САМО ПРИ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СТРАНИ ИМА ВОЕННИ ПАРАДИ ПРИ ПРАЗНУВАНЕ НА ГОДИШНИИ ОТ ВЛАСТТА./НАЙ СИЛНО ИЗРАЗЕНИ Е СЕВ,КОРЕЯ/ЗАТВОРЕН КОНЦЛАГЕР/,СССР/РУСИЯ/,ДОКАТО НАРОДИТЕ ИМ ВОДЯТ БЕДЕН ЖИВОТ И СТРАНИТЕ ОГРАДЕНИ С НЕПЕСТЪПНИ ГРАНИЦИ /И СТРЕЛЯ ЗА НАРУШАВАНЕ.ПРИ ТЯХ НЯМА ИЗБОРИ ./АКО ИМА В НЯКОИ СА ФОРМАЛНИ/ ЕДНА ПАРТИЯ ,ЕДИН ВОЖД.БРАТСВО ,РАВЕНСТВО,СВОБОДА С ОМРАЗА ,ПРИВИЛЕГИИ ,ДИКТАТУРА.В БЪЛГАРИЯ/Е НАЙ СИЛНО ИЗРАЗЕНО.ДОЙДОХА НА ВЛАСТ С ЖАЖДА ЗА МЪСТ.
1
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
10.10.2015 05:31:25
0
0
znashi dobre e da ima ekspertni grupi za barsa obrabotka na informazii i mnenia po vashni za balgaria i nejnite sajusnizi vaprosi kato otgovornosta za reshenieta da se nosi ot slushitelite v ministerstvata koito imat pravata da gi reshavat az naprimer spored konstituziata imam pravo na mnenia i da gi smenjam kolkoto pati si iskam imam pravo da vsemam reshenia koito sa svarsani s vsishko koeto kasae moi lishni interesi i zatova vsemam reshenie njakoi ot milionite balgarski i nebalgarski milioneri da mi podarjat naj malko 5 miliona evro us $ leva i drugi valuti za da otida da si lekuvam mosashnata preumora kojato e ot desetiletia otkogato sam prinuden isnuden da varsha nasilstvena umstvena rabota za posnati i neposnati balgari i nebalgari kojato e posnata ,nareshena oshte ot turska okupazia na balgaria i drugi strani i narodi kato UMSTVENA ANGARIA
a shto se otnasja za moeto mnenie za investizii toe she shte se radvam na investizii vav vsjaka prijatelska na mene i prijateli investitori strana
no shte sadejstvam ako imam djal % ot investiziite za da ne si israshodvam mislovnite energii kato UMSTVENA ANGARIA a az lishno moga da investiram v tesi rodove narodi strani kadeto imam dobri prijateli no ne rabolepni laskateli
i sled kato sasdam mnogodetno semejstvo s ljubimi sheni a dotogava planovete
za investizii sa skriti pod kodovo ima HAHO handel hotelerie moshe i pod kodovoto ime graf von monte karlo ili ,madama ot paris panama ,ili senora ot las vegas ili don donsho ot dunav
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки