Парламентът все по-трудно събира кворум, но ударно гласува


Парламентът все по-трудно събира кворум, но ударно гласува
В пленарната зала на парламента все по-често едвам се събира кворум
09 Октомври 2015, Петък


Депутати от временни мнозинства по интереси първо усложняват нещата, а после гасят пожари

Автор: Анна Александрова

Впоследната седмица преди изборната ваканция на парламента за пореден път се видя, че в навечерието на вот хамлетовският въпрос за родните законодатели е: „Ще има или няма да има кворум?”. От друга страна, при присъствието в зала на половината плюс 1-2-3 народни представители някои сериозни законопроекти минават с гласовете на 1/3 или дори по-малко от общия брой на парламентаристите – често без никакви дебати (дебатирането се отлага, когато ще се гласуват на второ четене член по член) или пък с подкрепата на странни временни мнозинства по интереси.

Пример за такова нещо е неочакваното съгласие между депутати от ГЕРБ и БСП по промените в Закона за военното разузнаване, който мнозина с основание нарекоха „Антибакалов”, а премиерът Борисов в аванс обясни, че президентът непременно ще наложи вето. Със сигурност ще наложи – обяви го и началничката на кабинета му Екатерина Захариева – но проблемът е защо нещата първо трябва да се усложняват, а после да се гасят пожари.
И като стана дума за пожари – така започнаха  пленарните заседание в четвъртък и в сряда – кворумът бе сглобяван едва след третата регистрация за деня.

А иначе доста бързо депутатите освободиха Мая Манолова от правомощията й на народен представител и бившата соцактивистка се закле като омбудсман. Малко по-късно предшественикът й на поста обществен защитник Константин Пенчев бе избран за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Другите нови попълнения в Конституционния съд са от квотата на президента – това са първият премиер на СДС Филип Димитров и преподавателят по конституционно право проф. Мариана Карагьозова – Финкова, която е съпруга на бившия министър на здравеопазването Божидар Финков.

Аха да стане пожар и покрай санкциите срещу Русия

И като стана дума за странните съвместни гласувания на депутати от БСП и ГЕРБ, поредният дясно-ляв колаборационизъм дойде покрай предложението на „БСП-Лява България“ да се обяви срещу разширяване на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, а правителството да изготви и план за поетапната им  отмяна, който да бъде представен на Съвета по външните работи на ЕС.

И ако в това предложение има логика – най-малкото заради загубите, които търпят от ембаргото българският туризъм и производителите на селскостопанска продукция и хранителни стоки, то тя напълно отсъства от гласуването на първо четене на един законопроект, минал преди седмица практически в същия вид, но от друг носител.
В сряда депутатите приеха на първо четене с 65 гласа (половината плюс един от участвалите в гласуването) промените в Закона за убежището и бежанците, предвиждащи общи процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила.

По време на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че преди седмица е бил приет същият закон, внесен от Тунчер Кърджалиев от ДПС. „Кой закон приемаме днес и на кой правим изменение днес? На този от 2014 г. или на този от петък? Предлагам този законопроект да бъде оттеглен от МС и когато бъде синхронизиран с приетия такъв отпреди седмица, тогава да го разгледаме", призова Байрактаров.
Председателят на НС Цецка Цачева потвърди, че той е прав и парламентът се е произнесъл по законопроекта на Тунчер Кърджалиев, но няма формална пречка и този проект да бъде разгледан. Според нейните думи, не е невъзможно по един и същ закон да има няколко законопроекта, които трябва да бъдат подложени на дебат и да се гласуват.

С висока скорост и сурвачки

В същата тази сряда, в режим на удължено работно време, депутатите пуснаха на първо четене няколко много важни законопроекта, които обаче реално ще бъдат или не приети след изборите. Един от разгледаните на висока скорост проектозакони е изцяло новият Кодекс за застраховането, който мина без нито един глас „против", въпреки че засяга практически всеки българин и регулира един огромен и много сериозен бизнес, какъвто е застраховането.

Застраховките на МПС съставляват над 70 на сто от пазара по общо застраховане и в практиката на Комисията за финансов надзор са установени значителен брой случаи, при които клиенти възразяват срещу недобре извършен ремонт на возилата им. В тази връзка се предлага застраховател да може да възлага отстраняване на вреди по моторни превозни средства само на външен изпълнител, който има застраховка „Гражданска отговорност”, покриваща отговорността му за вреди, настъпили вследствие на негово действие или бездействие.

Новият Кодекс въвежда нов режим за определяне на капиталовите изисквания на застрахователя и презастрахователя, за изчисляване на техническите резерви, както и нови принципи за инвестиране на активите като гаранция за финансовата стабилност и изпълнение на задълженията по застрахователните и презастрахователите договори.
Мнозина веднага прогнозираха неминуемо поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” – нещо, за което се говори от месеци в средите на застрахователите. Според председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, има основание за поскъпване на полиците с около 7%, но това надали ще се случи заради голямата конкуренция между отделните компании, предлагащи автомобилни застраховки.

Освен това се очаква поскъпване и на винетките за пътуване по републиканската пътна мрежа, което означава, че милионите автомобилисти трябва да имат нагласата, че ще са сред сурваканите за Нова година.


„Кой закон приемаме днес и на кой правим изменение“ – не скри изумлението си депутатът от ПФ Димитър Байрактаров

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки