Коледните добавки за пенсионерите отново се превръщат в евтин трилър


Коледните добавки за пенсионерите отново се превръщат в евтин трилър
Владислав Горанов демонстрира оптимизъм, че при това изпълнение на бюджета ще има възможност да се заделят пари за коледни добавки
09 Октомври 2015, Петък


Всяка година по традиция финансовият и социалният министър се вживяват в ролята на лошото и доброто ченге

Автор: Ани Петрова

Не е ли време прословутите коледните добавки към пенсиите на хората от третата възраст да станат скучна нормалност – т.е. даденост – вместо всяка година финансовият и социалният министър да се вживяват в ролята на лошото и доброто ченге, а диалогът помежду им да държи пенсионерите под напрежение до последния момент.

И тази година като миналата. Калфин казва, че ще има добавки, дори и Горанов обещава същото и до време от Министерство на финансите идват едни оптимистични сводки за преизпълнение на приходите – ум да ти зайде. После единият министър дава заден ход, а другият дипломатично обяснява, че се прави всичко възможно, а накрая премиерът Борисов ще удари с юмрук по масата, за да е ясно кой командва министрите.

Но засега е сигурно, че нищо не е сигурно. Например вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин не е съвсем сигурен дали ще има коледни добавки за пенсионерите, въпреки че в правителството имало разбиране за необходимостта от такива „благинки” за Коледа и Великден.
„От възможностите на бюджета зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите.
Има разбиране в правителството, че са необходими коледни и великденски добавки. Това е една от мерките, които предприемаме с хората с много ниски пенсии. Надявам се тази година бюджетът да има възможност декември месец да го направим”, заяви Калфин при поредната си поява в сутрешен телевизионен блок.

Което е повод да припомним, че в края на септември министърът на финансите Владислав Горанов демонстрира оптимизъм, че при това изпълнение на бюджета ще има възможност да се заделят пари за коледни добавки на най-бедните пенсионери.
„Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа, и то с подобен мащаб”, рече Горанов и поясни, че са необходими около 50 млн. лв. Нека уточним и мащаба – става дума за по около 40 лева за хората с пенсии до 286 лева.

По друг повод той съобщи, че към 23 септември 2015 г. в бюджета са постъпили с 1,638 млрд. лв. повече данъци и осигуровки спрямо същия период на миналата година. Номиналният ръст е с 10% при среден растеж на икономиката от 2%. И за да не си помисли някой, че не четем месечните отчети на Министерство на финансите – към края на месец август 2015 г. се отчита излишък по консолидираната фискална програма в размер на 622,0 млн. лв., докато година по-рано се съобщаваше за дефицит в размер на 1,275 млрд. лева.

Междувременно нямаше как да не се забележи специфичният отпечатък, който здравният министър Петър Москов оставя върху цялата система на здравеопазването.  То не бяха здравни осигуровки за 10 години назад, както и прес-конференции с футболна фланелка, революционни идеи и еволюционно свикване да се губят басовете с премиера за резултатите от футболни мачове...

Образно казано, Москов направо може да бъде единица мярка за трусове в публичното пространство, предизвикани от изцепки. Последната е на тема пръстови отпечатъци (виж по-долу), достъп до болници и аптеки, челен турски опит и поредно доказателство, че министърът категорично не умее да е господар на мълчанието, поради което остава роб на думите си.

Малко е да се каже, че свои и чужди депутати бяха умерено втрещени от липсата на предварително обсъждане на тази Москова идея. Очевидно той ще трябва спешно да мине курс по овладяване на подтика да говори едно към гьотере.
От думите му разбрахме, че здравното министерство е в процес на разработка на специално приложение за смартфон, даващо възможност да получаваме съобщение, ако има здравноосигурително събитие на наше име – например поставили ни са артериален стент в далечна болница, пък ние да не знаем.

Всъщност, както е известно, познанието носи печал, поне така пише в Еклесиаста. Но там никъде не се казва, че един ден здравните министерства ще разработват приложения за смартфони с операционна система „Андроид” например…
Всъщност биха могли да ни идентифицират по болници и аптеки, освен с пръстови отпечатъци, и по ириса. И като бонус да ни правят безплатна ирисова диагностика…


Ивайло Калфин не е съвсем сигурен дали по Коледа ще има някой и друг лев върху пенсията

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
мамата
12.10.2015 17:47:12
0
0
Крайно време е да се спре с тези добавки за Коледа и Великден ,защото с тях се поощряват единствено хората с ниски пенсии.А кои са с ниски пенсии - в по-голямата си част това са хора ,недостатъчно работили ,или съзнателно осигурявали се на минимална заплата. Никой ли не си дава сметка,че по този начин се демотивират хората изобщо да се осигуряват,камо ли да правят това върху реалните си доходи.Много по-хитро е да дочакаш една социална пенсия,която е почти колкото минималната за осигурителен стаж от 40 години и после започват социални помощи за отопление,за ток,добавки за Коледа и Великден,пакети с храна и още такива.Има и нещо друго,голяма част от пенсионерите са мюсюлмани.Как ли приемат една добавка за Коледа или Великден.За мен е най-справедливо пенсиите да се повишават,като се увеличава тежестта на всяка година трудов стаж.В края на краищата пенсия се дава за години положен труд,а не за тарикатлък.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки