Варна се проваля с мегапроект за 115 млн. лв.


Варна се проваля с мегапроект за 115 млн. лв.
Два месеца преди финала на проекта за интегриран градски транспорт във Варна единствената придобивка за града са новите автобуси
09 Октомври 2015, Петък


Морският град трябваше вече да има скоростна лента за автобуси, велоалеи, модерни спирки, информационни табла, които обаче ги няма

Автор: Илияна Христова

Скоростно автобусно трасе по дължината на целия град, 16 км велоалеи, 30 нови спирки, 60 машини за продажба на билети на автобусните спирки, 24 други автомати из града, 398 устройства за валидиране на билети в автобусите, модерна система за смарт карти, ремонт на 27 кръстовища, 84 информационни табла за движението на автобусите по спирките, 3 микробуса за трудноподвижни хора, цялостна достъпност за инвалиди, километри нов асфалт, бордюри и тротоари...

Всичко това е част от мегапроекта за интегриран градски транспорт във Варна, чиято стойност е 115 млн. лв., като 91 милиона от тях би трябвало да са от европейската програма „Регионално развитие”, а останалите – от общинския бюджет.
Всички тези благини трябваше да са факт вече във Варна, тъй като срокът за приключване на проекта е ноември 2015 г. Но ги няма. Скандалът е много голям.
Варна е на крачка да профука най-значимия си проект в последните години. Два месеца преди финала налице са единствено 70 нови автобуса и няколко заключени и неизползвани велостоянки!

С основание варненци може да питат къде са придобивките, какво стана с милионите, какъв е този резил  – готови пари дадени, а насреща няма нищо.
Договорът бе сключен през 2012 г., като Варна бе един от петте големи български града, в които благодарение на европейските милиони градският транспорт трябваше цялостно да бъде модернизиран.
Работата започна едва през 2014 г., а една от причините за забавянето станаха извънредните избори в средата на 2013 г. Но, разбира се, това не е оправдание. Времето преди и след вота също бе пропиляно.

Първоначално краят на проекта бе предвиден за юли 2015 г., но бе удължен поради забатачена обществена поръчка на общинската фирма „Градски транспорт”. Проточиха се и други процедури. В момента текат спешни действия по изграждане на бързия коридор, но повече от ясно е, че огромната част от мащабната инициатива няма да свърши навреме. По новия план всички дейности трябва да приключат до 30 ноември, а през декември е срокът за цялостното отчитане на документацията. Проваленият проект е бомбата, която ще гръмне след местния вот.

В момента конкурентите на Иван Портних (ГЕРБ) плахо подхвърлят темата, тъй като се страхуват да не бъдат обвинени в черен пиар. Кметът логично мълчи. Ако Портних падне, наследникът му със сигурност ще извади на показ „наследството” и провалът с транспорта ще се окаже най-добре пазената тайна на администрацията на гербаджиите.
Обяснение ще трябва да даде и самият Портних, дори и да спечели отново. Стартът на втория му мандат ще е точно на финала на проекта и той ще трябва да обясни къде са велоалеите, спирките, информационните табла...

Кашата е още по-голяма, тъй като част от малкото извършени към момента дейности са платени не с европейски пари, а с общински. Това също е въпрос, който трябва да се изясни впоследствие.
Любопитно е също така, че преди частичния вот през 2013 г. централният булевард „Владислав” бе асфалтиран с 5 млн. лв. от националния бюджет, макар да се знаеше, че може и с европейски средства малко по-късно, благодарение на проекта.

Но ГЕРБ не можеше да чака – искаше предизборно да асфалтира! Сега тези 5 млн. лв. са извадени от европейското финансиране и остават за сметка на българските данъкоплатци.
Изходът е интегрираният градски транспорт да бъде прехвърлен за следващия програмен период. Европейската практика сочи, че дори и това да стане, проектът ще бъде с орязано финансиране спрямо неизпълнените дейности. Ако Варна все някой ден ги извърши, това вече ще бъде за сметка на общинската хазна. Т.е., отново за сметка на варненските данъкоплатци.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки