Напусна ни първият „Апостол на българщината" Ян Чарлз Андерсон


Напусна ни първият „Апостол на  българщината
09 Октомври 2015, Петък


На 3 октомври т. г. на 64-годишна възраст ни напусна един истински българин по сърце и искрен почитател на българския фолклор, Апостолът на българщината Ян Чарлз Андерсон.

Автор: Снимка: Минко Пеев

С неговата внушителна финансова подкрепа точно преди 13 години, на 1 октомври, бе създаден и се разви в годините Национален фолклорен ансамбъл „Българе", многократно доказал професионализма си на българската и световна сцена.
Ян Чарлз Андерсон е сред учредителите и на Фондация „Българе", сдружение „Пазители на българщината" и е един от създателите и спомоществователите на популярния ежегоден Международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна, чиито осем издания не биха били възможни без неговото специално финансово участие.

Той  спонсорира и създаването на филмовата версия на първия спектакъл на „Българе" – „Това е България!", на триото български тенори „Уникалните гласове" и техния първи спектакъл, на трио „Сопрано", на диск с творби на именития ни композитор Красимир Кюркчийски в изпълнение на хора на АМТИ-Пловдив и още редица други културни проекти.

През 2011 г. българският държавен глава Георги Първанов удостои Ян Андерсон с „Почетния знак на президента" като чужденец с най-голям принос за развитието на съвременната българска култура. През 2014 г. сдружение „Пазители на българщината" единодушно го избра за първи носител на отличието „Апостол на българщината".
От времето на Джеймс Баучер България не е имала такъв предан приятел сред британските граждани като Ян Чарлз Андерсон. Той избра да живее в България, където е семейството му и където растат двамата му сина, които са с българско гражданство.

Въпреки че не е българин по произход, Ян Андерсон беше българин по сърце и като истински народен будител извършваше своята благородна дейност за запазването и развитието на богатото българско фолклорно наследство. С безкористната си подкрепа за българската култура през последните 14 години и с пословичната си скромност, той се превърна в предизвикателство и пример за подражание в областта на меценатството за родолюбиво настроения български елит.

На 4 октомври над 250 близки и приятели на Ян Андерсон се събраха в гробищния парк „Св. Архангел Михаил" в столичния квартал „Бояна“, за да изпратят в последния му път този невероятен чужденец, избрал да бъде погребан в българска народна носия на българска земя.


В категории: Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Патриот
14.10.2015 12:24:33
2
0
Жалко че си е отишъл такъв човек,можел е да помага и още. Като държавата е абдикирала от фолклора, явно патриотите и апостолите ще си ги "внасяме" отвън, за да ни коказват как се прави - искрено и безвъзмездно, за българщината. Дано стореното от него в подкрепа на българското не бъде забравено.
Поклон пред паметта му и съболезнования към близките и приятелите!
5
Марина, на 26 години
11.10.2015 15:20:19
1
0
Искрен поклон пред направеното от този забележителен човек!
Наистина ще бъде добре за такива като мен, които не са познавали лично Ян Чарлз Андерсон, да научат повече за него и за любовта му към България и нашия фолклор. Идеята за книга е много добра,но нека наистина бъде написана от хората,с които е живял тук и които го познават най-добре.
Светла му памет!
4
Николай
11.10.2015 09:17:07
1
0
Поклон пред паметта на истинския Апостол на българщината - Ян Андерсон!
250 човека да те изпратят в последния ти път - това са 250 приятели, които искрено скърбят. Смятам, че писалата преди мен Яна е права. Призовавам ансамбъл "Българе" и всички, които близко са го познавали, да направят възможното да бъде написана и издадена книга за този чужденец - българин по сърце. Колкото по-рано го направят, толкова по-добре! България тепърва трябва да осъзнае какво е загубила със смъртта на Ян Чарлз Андерсон.
Мир на праха му!
3
Яна
11.10.2015 09:01:09
1
0
Срещах този невероятен човек всяко лято на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, облечен в българска народна носия.Тази година за първи път го нямаше. Едва сега разбрах защо. Нещата, които Ян Андерсон е направил за българския фолклор само за десетина години са шамар за псевдопатриотите в държавата ни днес. Българите трябва да научим повече за живота на този удивителен чужденец, влюбен в България. Мисля си, че хората, които са го познавали по-отблизо, трябва да съберат мнението си и спомените си за него в една илюстрирана със снимки книга в негова памет, каквато този искрен апостол на българщината заслужава.Нека това, което той безкористно и от сърце е направил за нас, българите да не бъде забравяно и след столетие!
2
патриот ,българофил от ес.
10.10.2015 18:14:38
0
0
ТОЗИ 'БЪЛГАРИН''ОТ НОРВЕДКИ ПРОИЗХОД АПРАВИ ЗА СРАМ НАШИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО СА ДРУГО ФИЛИ НО НЕ И БЪЛГАРОФИЛИ .ЯВЛЕНИЕИОТ 1878 ДО ДНЕС..ПО РАЗЛЕЛЕНТНАРОД НЯМАДРУГ В СВЕТА.НАЙ МНОГО СМЕ ПОСТАДАЛИ ОТ РУСОФИЛИТЕ,КОИТО УБИХИ ВИДНИ БЪЛГАРИ ,,ПАТРИОТ /СТМБОЛОВ,СТАМБОЛИИСКИ,БАБА ТОНКА /И РОДА И/ИКОЛА ПЕТКОВ,СТАНКЕТО,ЦАР БОРИС ТРЕТИ И ДР./ПО НАРЕЖДАНЕ НА ''ГОСУДАРИТЕ '' ОТ ВЪН./
1
tradeagent Nr05078s pllayboy h
10.10.2015 07:59:05
0
0
ima mnogo vasmoshni raslishni mnenia rasmishlenia razsashdenia koito ne spodeljam besuslovno no spodeljam s shitatelite i poshitatelite i nabljudatelite i podslushvatelite kato naprimer mnogo balgari i nebalgari sa rasdeleni po vaprosite na exogamiata i endogamiata exogamia sa shenitbi s shushdenzi a endogamia e meshdu sanarodnizi njakoi po patrioti si rasmishljavat taka ako imam ljubovnizi ili se oshenja za bogati balgarki ili shushdenki koito otgovarjat na prestavite mi resultata moshe da bade 3:3 trima sina i 3 dashteri
ako imam turski ljubovnizi shte mi se napomnja za 500 godini tursko,,,prisastvie,, i moshe da si ispatja ot kurdskite ljubovnizi ako imam evrejski ljubovnizi moshe da si ispatja ot arabskite ljubovnizi
no ako imam prijateli turzi ili evrei koito da dadat skrito pari na takiva madame parfjum LILIen BETTENkur ili kato na BARonessin von TYSSEN s ugovorkata da mi spomogat da vsema pravilni finansovi i ljubovni i drugi reshenia to ne moga da reshavam protiv lishnite interesi kato imam napredvid she USA OBAMA podari na prijatelja si jordanskia kral 1 miliard us $ pod formata za borba s terorisma a saudirkite i drugi arabski shejhove podarjavat miliardi us $
pod formata na borba s terorisma i drugi formi putin podarjava pari na negovite hora pod raslishni formi ili im spomaga da pravjat pari kato na ruskia evrein abramovish kojto napravil nad 10 miliarda ne bes blagovolenieto na putinovzi a gi opasva ne bes blagovolenieto na anglijskia kralski dvor a na mene moshe da mi podarjat pari da se borja v spalnjata mi ili po kurortite s mladi hubavi moshe i prosti tutki zashtoto predposhitam ljubovnite zeluvki na ANA pred zeluvkite na dashterite na turskite sultani ,,,tova e pesen ot asparuh leshnikov i ako se slusha redovno moshe i po televisia SKAT moshe da podkrepi balgarshtinata i balgarkite da ustanovjat i premahnat vsishki preshki i prishini i prishiniteli koito preshat da se zeluvat s REFERA VASKO ako iskat refera vasko da prisashda duspi v tehni polsi .
i kato doprinasjam za ljubovta i ako vsevishnite reshat problemi v moja polsa i bes da postradvat nevinni moshe i da imame zdravi pokolenia sinove i dashteri s formulata 3:3 i formulata HAHO





Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки