Ще интегрираме ли циганите, преди да станем ние малцинство


Ще интегрираме ли циганите, преди да станем ние малцинство
09 Октомври 2015, Петък


Държавата инатливо продължава да налива милиони така, че нито стигат до циганите, нито ги вадят от блатото на социалния паразитизъм

Автор: Борислав Михайлов

Имаме новина, както казваше някога Николай Бареков, докато упражняваше една по-древна професия от евродепутатстването и обгрижваше гостите в телевизионното си студио като 30-годишна циганка – малко внуче.
Преди дни бе съобщено, че администрацията на Министерския съвет ще инвестира 2 млн. лева за „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020”. При това изпълнителят ще бъде избран с обществена поръчка, а парите идват от новата европейска програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”.

Мнозина биха казали, че този мониторинг може да се върши и от дома, направо от компютъра. Приложението „Гугъл стрийт” дава възможност за съвсем прилични, макар и виртуални, разходки не само в циганските гета и катуни, но и в онези китни селища, където ромските „царе” и барони живеят – извинете за повторението – като царе и барони.

Нямате си на представа, както казват някои, колко сте близо до истината. Наистина ще има работа и за хората с компютрите. Защото след изготвянето на анализа на българското законодателство, отделните структури и идентифициране на добрите практики при ромската интеграция (все работа за хора зад бюро), част от средствата ще отидат за закупуване на сървъри със система за архивиране, компютри и обучение на общо 600 експерти, както и за възнаграждения на екипа по проекта.

Дали ще се намери поне един ром сред тези експерти? Както и да е, няма да е възпитано да прогнозираме, че ползата от предстоящия мониторинг ще е съпоставима с файдата за населението на Катуница от всекидневната сводка за нивото на река Дунав, но не било учудващо. Дори и ако сред т.нар. експерти сложат за цвят неколцина и от мургавите ни събратя.

Едно 15-годишно десетилетие

Всъщност новината е в друга посока и има преди всичко поколенченско значение.
Вероятно малцина знаят, че годините от 2005-а до 2015-а бяха обявени за десетилетие на ромското включване. То се застъпи с програмния период на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г. Така на практика ромското включване ще продължи най-малко 15 години, което е над средната възраст за създаване на поколение от младите циганки. През периода на това включване имаше и хора, които буквално ги хвана ток, щото се прехранваха с крадене на жици от далекопроводи, но това е друга тема.

Но само си представете – десет години включване и после още пет години реципиенти на национална стратегия и европейска програма. Преди да навлезем в дълбоката тема за това колко много пари са изтекли по дълбоко неефективен начин, нека си зададем въпроса дали някой знае колко точно мургави наши събратя могат бъдат посочени като пример за добре свършена работа по включването – изучени, с професии, с добра работа и с добър социален статус. Защото това е крайната цел на всяко подобно приключение, а не закачането със сезал по мрежата за ниско напрежение в Столипиново и Филиповци примерно.

Резултатът е неизвестен, поне на родна почва, тъй като на международен терен българските роми успешно се включват в социалните системи на обединена Европа.
Аман-заман, не е виновен, който яде баницата, а който му я дава. Баница за стотици милиони!

Пари за дупка в морето

Държавата не знае точния размер на парите от националния бюджет, международни организации и външни донори, които са похарчени за интеграция на ромите през изминалите 15 години. Това призна в края на предишната сесия на парламента вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
От справката на Министерство на труда и социалната политика е видно, че след присъединяването ни към ЕС през 2007 г. средствата стават значително повече спрямо периода 2000-2006 г.

По програма ФАР в годините преди членството ни в ЕС за интеграция на роми са разходвани над 40 млн. евро, а други близо 20 млн. евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, са били инвестирани в началото на века за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик.
Други стотици милиони евро са разходвани за интегриране на ромската общност по европейските програми след 2007 г. Най-много пари са дошли по ОП „Развитие на човешките ресурси” и по „Регионално развитие”.

Освен това за изпълнението на поетите ангажименти по международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.”. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е трябвало да инвестира и 1,26 млрд. лева за подобряване на жилищните условия на ромите, но средствата не са били осигурени, става ясно още от справката на Ивайло Калфин. Но пък само през 2014 г. са изразходвани близо 41 млн. лв. за ремонт на общо 123 училища и детски градини, от които са се възползвали 8382 ромски деца. Парите са осигурени от ОП „Регионално развитие”.

В стария програмен период по ОП „Развитие на човешките ресурси” са изпълнени 154 проекта по схема „Интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в образователната система”, за което са разходвани 22,2 млн. лв. По ОП „Развитие на човешките ресурси” през новия програмен период се предвижда за „социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите” да бъдат разходвани около 130 млн. лева.

В края на юли т. г. правителството огласи свой мониторингов доклад, в който пише, че за седем години България е насочила 37 млн. евро от еврофондовете за интеграция на хора в неравностойно положение, като в голямата си част парите са дадени за интеграция на ромите. Докладът дава информация за извършеното от ресорните институции по приоритетите на стратегията - образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и медии, върховенство на закона и недискриминация.

Един от най-големите европроекти, по който са отпуснати средства на стойност 21,8 млн. лв., е за образователна интеграция на деца от етническите малцинства в 153 училища и ще действа до октомври 2015 г.
В доклада се посочва, че за миналата година са приобщени 370 деца от малцинствата в училище. От Министерството на труда и социалната политика пък се хвалят с това, че са намерили работа на 28 591 роми. Друга хвалба е, че се "изнасят лекции пред лица от ромски произход с цел запознаване с правата и задълженията им като граждани на България".

Защото те правата си като граждани на ЕС си ги знаят, нали?
През 2011 г., по време на първия си премиерски мандат, премиерът Борисов отговори на парламентарния контрол на въпрос за ромската интеграция. Както знаем, той има доста различен стил на говорене от бившия дипломат и евродепутат Ивайло Калфин. Поради което си струва да си припомним част от този отговор, който е в стил „право куме, та в очи”.

Бойко Борисов обясни, че са констатирани редица нарушения при харченето на много милиони. По думите му, голяма част от средствата за интеграция на ромите са похарчени за административни разходи, наеми на помещения, командировки, заплати на ръководители по места, като често координатори са били директорите на фондации.
Резултатите от проверките са дадени на прокуратурата, каза премиерът и допълни, че по такива сигнали се работи в поне 10 окръжни прокуратури.

Оказа се, че с пари за интеграция на ромите е купен автомобил, при това на името на физическо лица, а не на организация. НПО-та при проверките са представили само отчети за изразходване на средства без съответните документи. Две организации, ръководени от едно физическо лице, са получавали средства по два проекта от ромския фонд. Те, както и други подобни, са били финансирани и от Центъра за образователна интеграции на деца и ученици от малцинствата. Организациите също така отчитат голям обем разходи за граждански договори, без да е ясно дали дейностите по тях действително са извършвани. Закупувани са учебници, а всъщност те се предоставят безплатно. Също така с пари за интеграция на ромите са плащани наеми на паркинги, бензин, ремонт на автобуси, без да се посочва собствеността им.

Основните резултати в областта на образованието с положителен ефект върху ромската група са въвеждането на целодневна организация на учебния ден за учениците до V клас; прилагането на програми, фокусирани върху превенцията и ограничаването на преждевременното напускане на училище; изпълнението на политики за преодоляване обособяването по етническа принадлежност на децата и учениците и повишаване обхвата за допълнително обучение по български език.

Нека повторим – това са крайъгълни камъни, маркиращи ефективността на парите, дадени за интеграция на ромите в периода до 2011 г. Сега тактически се отчитат успехи  в унисон със стратегическата цел да се изхарчат още милиони – без значение дали от джоба на европейските, или на българските данъкоплатци.

Но парите продължават да текат като река. Циганите нямат особена полза от тях и това е видно с просто око. Истината е, че нямат и нищо общо и със злоупотребата с тях – просто някои забогатяха покрай ромите, докато те усъвършенстваха своите 100 сравнително честни начина (по крилатата фраза на Остап Бендер) за паразитиране на гърба на социалните системи у нас и в Европа, за търговия с гласове по време на избори, а на места – дори и за платено демонстриране на обичаи и облекла, характерни за изповядващите радикален ислям.

Казано с едно изречение: някои незаконно забогатяха с парите, които трябваше да изучат и научат хиляди циганчета как се правят пари с честен труд. Междувременно десетки хиляди българи, най-вече от третата възраст, се оказаха толкова до шия в блатото на социалното изключване (какъв сложен евфемизъм за бедност), колкото и мнозинството роми.
Ще останат ли стотици милиони за десетилетие на включване на българите? А дано, ама надали...

Анализирай това
Някои незаконно забогатяха с парите, които трябваше да изучат хиляди циганчета как се правят пари с честен труд. Междувременно десетки хиляди българи, най-вече от третата възраст, се оказаха толкова до шия в блатото на социалното изключване (какъв сложен евфемизъм за бедност), колкото и мнозинството роми.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки