Тъмната страна на едно „слънчево“ управление


Тъмната страна на едно „слънчево“ управление
Пазарджик ще запомни датата 12 януари 2015 г., когато бе извършено показното убийство на секретарката на кмета Попов. Снимката е от фаталния ден, пред дома й
09 Октомври 2015, Петък


В глуха улица ли е разследването на убийството на Татяна Стоянова

Автор: Десант

На 12 октомври се навършват девет месеца от жестокото поръчково убийство на Татяна Стоянова – началник на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов и пресаташе на общината. 33-годишната жена, която според Попов, а и според всички, които са работили с нея, се явяваше дясната ръка на градоначалника, беше  разстреляна с шест куршума. Това се случи навръх именния й ден, малко след като паркира джипа си „Нисан Кашкай” в двора на луксозната кооперация, в която наскоро си бе купила апартамент от 105 кв. м.
Ден по-късно тогавашният главен секретар на МВР Светослав Лазаров пристигна в Пазарджик, за да ръководи лично и на място разследването.

На 21 януари се проведе съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на зам. главния прокурор Борислав Лазаров и главния секретар на МВР Светослав Лазаров, предизвикано от трите поръчкови убийства, станали от началото на годината - в София, Пловдив и Пазарджик бяха застреляни строителният предприемач Митко Дамянов и съпругата му, собственикът на заложна къща Димитър Стоянов и Татяна Стоянова.
След съвещанието премиерът Бойко Борисов заяви, че престъпленията ще бъдат разкрити до седмица. В средата на март двумесечният срок, предвиден за разследване на покушението над Татяна Стоянова, бе удължен с още четири месеца.

На 4 април, в отговор на депутатски въпрос, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви от парламентарната трибуна, че убийството на Стоянова е заради финансови интереси и полицията вече е разкрила няколко души, които са съпричастни към престъплението. Бъчварова отказа обаче да съобщи повече подробности.
Според източници от разследването покушението срещу Татяна Стоянова е поръчано от бизнесмен, който е платил сериозна комисиона, за да се сдобие с терен в центъра на Пазарджик. Разследващите установили, че Стоянова е имала ключова роля в уговарянето на комисионата и предаването на парите. Въпреки че е платена сериозната сума, сделката се е провалила, атрактивният имот е купен от друг, а парите от тлъстия подкуп не са върнати.

В този момент, а и сега разследването се води от Софийската градска прокуратура. Последва дълго и абсолютно мълчание от всички участници в досъдебното производство.
На 7 август говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов съобщи, че разследването за убийството на началника на кабинета на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова е удължено. По думите му, по случая се работи много активно, разпитани са свидетели, но съдебно-техническата експертиза все още не е приключена. И освен това няма обвинени лица.

Коментарите по случая си приличат

Малко е да се каже, че това показно убийство потресе Пазарджик – то разтърси като земетресение града, унищожи мита за спокойствието и сигурността, постигнати за двата мандата на кмета Тодор Попов, стана повод за разкрития и коментари, вкл. от депутати и известни политици, в които изобилстваха думите мафия, бандитизъм, икономически интереси, политическа поръчка.
След разстрела на Стоянова пазарджишките депутати Атанас Атанасов (РБ) и Димитър Димитров (БСП-Лява България), както и местният общински съветник Румен Петков, а също така и бившата депутатка от БСП и действащ адвокат Татяна Дончева свързаха показното убийство с работата на Стоянова в кметството и с управлението на града от Тодор Попов.

Депутатът Атанас Атанасов заяви, че Пазарджик се управлява тоталитарно и че лично той е внесъл в прокуратурата сигнал за корупционни схеми. Татяна Дончева отиде по-нататък и коментира, че Пазарджик се управлява от Делян Пеевски чрез Тодор Попов, а показното убийство на Стоянова е разчистване на сметки. Румен Петков пък нарече Стоянова "преторианецът на Попов" и окачестви разстрела й като „кърваво писмо до кмета Тодор Попов".

Румен Петков и бивш наемател на заведение в общинския парк "Острова" говориха пред местната кабелна телевизия "Телекабел" за нарушения при търговете за продажба и отдаване под наем на общинска собственост. Цитирани бяха служители в едно от заведенията, които твърдят, че дневният оборот от двете най-големи кафенета на "Острова" всяка вечер се носел на ръка на Татяна Стоянова.

Освен това Румен Петков (който между другото е бивш следовател) подчерта, че Татяна Стоянова е оказвала груб натиск върху общински съветници, които гласували против внесени от кмета предложения за разпореждане с общинска собственост, като по неговите думи над 50 подобни решения са отменени от административни съдилища, вкл. и от ВАС.
За капак общинският съветник обвини кмета, че незаконно задържал с години депозитите на лица и фирми, участвали в общински търгове. Самият Румен Петков съди кметството за невърнат депозит от 90 000 лева.

Случайно ли Тодор Попов попадна под прицел

Около три седмици след като вътрешният министър Румяна Бъчварова бе „погрешно” разбрана от повечето медии, че физическият убиец на Татяна Стоянова е разкрит, се случи нещо, което може да се тълкува като потвърждение, че показният разстрел е бил действително кърваво писмо до кмета Тодор Попов.
Кметът на Пазарджик стана главно действащо лице в журналистическо разследване на bTv, показващо го като собственик на огромно имение и луксозен апартамент, без да има нужните доходи за придобиването им.

Не друг, а самият Попов окачестви разкритията като политическа поръчка и зловещ сценарий, част от който било и убийството на неговата дясна ръка Татяна Стоянова.
"Колкото и да не ми се иска да вярвам, но прочитът на събитията от началото на тази година почва да ме кара да  мисля и да допускам, че това, което се случва, е наистина неприятен и зловещ сценарий, чието начало беше поставено на 12 януари (когато пред дома й бе разстреляна началничката на кабинета на кмета и пиар на общината Татяна Стоянова). Логиката на събитията следва точно това. Впоследствие всички внушения, които се направиха след този инцидент, бяха в контекста на това да се внушава за неща, свързани с неприемливи и незаконни действия от покойната Татяна Стоянова.

За съжаление позволяваха си да го правят хора, заемащи определени властови позиции. Няма до този момент нищо ясно и това ме кара да мисля, че тази поредица от събития, включително и продължаващите сега, ме кара да мисля, че става ясно какъв е сценарият. Аз лично се страхувам докъде биха стигнали сценаристите", заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов на нарочна пресконференция.

Докъде наистина биха стигнали „сценаристите”

Фактите са относително прости: Има продължаващо повече от 9 месеца досъдебно производство за убийството на началничката на кабинета на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова и отговорни фактори като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова говорят за икономически интереси в основата на престъплението.
Преди всичко, видимо става дума за престъпни икономически интереси, чието удовлетворяване е минавало през кабинета на кмета Тодор Попов и дори през Общинския съвет.

На второ място: В ход са продължаващи над половин година проверки на прокуратурата и НАП за богатството на кмета Тодор Попов и дали то съответства на официалните му доходи.
На трето, но не по значение място, е мнението на самия Тодор Попов, че е жертва на зловещ сценарий. Кой може да задейства сценария, в който има поръчково убийство и участват национални медии, НАП и прокуратурата?

Четвърто: Мнозина задават закономерния въпрос: „Кой би имал полза от смъртта на Татяна Стоянова?” и логично поставят сред потенциалните заинтересовани и самият кмет. Хипотезата е, че дълги години работа за и с Тодор Попов г-ца Стоянова като негова „дясна ръка” е научила и видяла опасно много неща, участвала е в тъмни сделки, демонстрирала е същия висок стандарт на живот, както и кмета, а е възможно дори да го е изнудвала с вероятността да се разприказва за това, което знае и в което е участвала.
Това е много зловеща, но съществуваща хипотеза.

Има още една такава зловеща хипотеза: физическият убиец на Татяна Стоянова е станал на свой ред жертва на поръчково убийство, без килърът да знае кого ликвидира. Така се прекъсва и една от възможните следи към поръчителите, но „кървавото писмо” остава.
Да се надяваме, че рано или късно всички действащи лица в този зловещ трилър ще попаднат под светлината на прожекторите. И то не другаде, а по пътя към съдебната зала...

Градски легенди
Хората в Пазарджик си задават въпроси, на които чакат отговор: щом действително Татяна е била дясната ръка на кмета, не е логично той да не е знаел какви ги върши тя. Ако не знае какви ги върши дясната му ръка, какъв успешен кмет е бил той!? От друга страна, ако е бил успешен кмет и е знаел какво върши дясната му ръка, включително ако има нещо незаконно, това не го ли превръща в съучастник?!


Някои тайни за управлението на Пазарджик бяха погребани заедно с Таня Стоянова

В категории: Разследвания , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Cherlin
09.08.2016 21:20:05
0
0
A few years ago I'd have to pay someone for this innfmratioo. http://auvxckn.com [url=http://mrmezhnbyc.com]mrmezhnbyc[/url] [link=http://xghanpwuac.com]xghanpwuac[/link]
4
Bono
09.08.2016 13:42:02
0
0
I was really confused, and this answered all my <a href="http://sccvgiww.com">qutseions.</a>
3
Billybob
08.08.2016 19:50:34
0
0
Back in school, I'm doing so much learginn. http://fioegdajth.com [url=http://ftaeirq.com]ftaeirq[/url] [link=http://gcntxlkhr.com]gcntxlkhr[/link]
2
Dontarrious
08.08.2016 05:07:24
0
0
Good job <a href="http://qwtwjneh.com">maknig</a> it appear easy.
1
Frenchie
07.08.2016 21:42:50
0
0
"As a reader pointed out to me, 22% means that, say, one grandparent was 7/8ths black, which somebody would have likely noticed"Not at all. If you hate "being wrong" Steve, be as skeptical of your "readers" as you are of population geitiecnsts.22% "admixture" *may* mean a 7/8 grandparent of that race, *or*, it can mean systemic admixture from that source in one's family tree, possibly from sources much more ancient than a "grandparent."
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки