В Пазарджик: За два мандата Тодор Попов „спести” над 900 заплати


В Пазарджик: За два мандата Тодор Попов „спести” над 900 заплати
Въпрос с повишена трудност – как точно от кметска заплата се спестяват милиони лева?
09 Октомври 2015, Петък


Половин година не стигна на НАП и прокуратурата да проверят дали богатството на градоначалника съответства на доходите му

Автор: Екип на Десант

Десет месеца преди да изтече вторият му мандат, кметът на Пазарджик Тодор Попов се прочу в национален мащаб с имение, поразяващо с размерите и лукса си. Оказа се, че през последните година-две градоначалникът е съумял да построи за себе си хасиенда, която впечатлява дори онези българи, които вече са претръпнали за луксозните строежи в разни „весели” митничарски „села”, както и за мутробарока, завладял богаташките квартали на много от градовете ни.

Само за сравнение – палатът на циганския „цар” Киро в Катуница е евтин символ на богатство в сравнение с комплекса от постройки и изкуствената река в имението на Тодор Попов, скрити зад висока и скъпа (а също и незаконна, според строителните стандарти) ограда в пазарджишкото село Паталеница.
Парадоксалното е, че местни медии – например „Телекабел ТВ” – доста по-рано от телевизия bTv опитаха да сезират компетентните органи за явното несъответствие между доходите и богатството на Тодор Попов – но сигналите им останаха глас в пустиня.

„Бомбата” гръмна след журналистическо разследване на bTv, което бе онагледено с кадри от впечатляващото имение, заснети от въздуха с помощта на дрон (дистанционно управляем безпилотен летателен апарат). В опита си да покажат всички гледни точки журналистите дадоха думата както на кмета Тодор Попов, така и на строителни експерти –оценители на имоти, а разтвориха и данъчните декларации на Попов и съпругата му.

В края на април "Телекабел ТВ" попита защо чак сега компетентните органи реагират, след като още през януари в свои репортажи и предавания пазарджишкият кабелен оператор и Нова телевизия също показаха въпросните имоти, а журналисти от регионалната кабелна телевизия подадоха и заявления за достъп до обществена информация до НАП, Община Пазарджик, Агенцията по вписванията и "Местни данъци и такси", но така и не получиха конкретен отговор на отправените въпроси.

Какви са фактите

„Чисто новото имение, което обитава кметът на Пазарджик Тодор Попов, е построено през 2014 г. в село Паталеница. От птичи поглед се вижда покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник". С тези думи започва разследването на bTv за кметския имот.

Заплатата на кмета на Пазарджик е около 2000 лв. и през последните седем години, откакто е на поста, Попов не е декларирал никакви спестявания. От няколко години съпругата му започва да се занимава с личен бизнес, а четирите ѝ фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет. 

В репортажа лицензиран оценител казва, че себестойността на построеното в имота е не по-малко от 1,5 млн. лева. Има и разговор с общинския съветник в ОбС-Пазарджик Румен Петков, който заявява, че за себе си отдавна е установил несъответствие между доходите и имотното състояние на кмета Тодор Попов.
„По преценка на специалисти само оградата му е над 150 000 лв. Влагоуловителната система за басейна е над 80 000 лв.”, казва Петков.

Оправданията на кмета

По-късно пред репортер на телевизията кметът Тодор Попов обяснява, че наистина има имот и селска къща в Паталеница, които са на негово име и не се крие. По време на разговора той уточнява, че само 3,5 дка от имота са негови, а останалата площ и сгради били на приятели.
Градоначалникът на Пазарджик прави скица на имота, за да покаже коя част е на негово име и коя – на неговите приятели. „Тук е (парцелът на) баба Янка, тя – баба Янка – граничи с басейна. Това е оранжерийка. Там сме си направили оранжерия да си садим розови домати и краставици, такава покрита градина. Тази оранжерия е селска, тя струва 2000 лв.

Това е, и тая инвестиция е толкова. Там съм си направил една пристройка, тя е с две такива помещения, като ми идват приятели на гости, да има къде да спят. А къщата е еднофамилна. Долу имам хол, трапезария и кухня, ето може да видите плана, и горе имам две спални за децата, една за мен и за жена ми”, разказа по скицата кметът.
За сградата срещу басейна Тодор Попов казва, че е фитнес. „То е около 50 квадрата, където си спортувам. Това е гараж, това си е гараж и това е. Общо къщата ми с всички неща заедно със пристройките струва около 300 000 лв., всичко. Оградата струва 86 000 лв.”, обяснява кметът.

„За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лв доходи”, твърди Тодор Попов, въпреки че подобни доходи не фигурират в декларациите в Сметната палата.
В декларациите си кметът на Пазарджик е обявил 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, посочени в задължителната декларация за държавните служители, през последните седем години са под 700 000 лв., се изтъква в разследването на bTv.

В което също така се посочва, че кметът кара джип BMW за поне 118 000 лева. Кара го лично градоначалникът и никой никога не е видял скъпият автомобил да се ползва от някой общинар. Обяснението на Тодор Попов е, че това е кола, предоставена на община Пазарджик от собственика на местната фирма „Мио”. Но дори и погледнато формално, това не е нормално, тъй като тази фирма е спечелила обществената поръчка за снабдяване с хлебни изделия на  детските градини в Пазарджик. Прилича на „благодарност” за добра услуга и определено навява на мисълта за конфликт на интереси.

В мнозина битува мнението, че дори национална телевизия като bTv не прави и огласява подобни журналистически разследвания без одобрение от най-високо място – например лично от премиера. За това ще стане дума по-късно. Факт е обаче, че НАП и прокуратурата чуха на секундата bTv, а не обърнаха внимание на същата, по същество, информация, изнесена от местната „Телекабел ТВ”.

„Националната агенция по приходите (НАП) вече е образувала проверка на имущественото състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ще се установи по надлежна методика, през която са минавали много публични личности, дали има основание за упреците, които бяха отправени в ефира на една национална медия спрямо него”.
Това съобщи пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов малко повече от 15 часа след като bTv излъчи в централната си новинарска емисия анонс на последвалото журналистическо разследване, в което се твърди, че Тодор Попов живее в собствено имение за 1,5 млн. лева и поддържа стандарт на милионер, а вече втори мандат получава заплата от 2 000 лева месечно.

Междувременно стана ясно, че и прокуратурата в Пазарджик се е самосезирала след предаванията на телевизията и е започнала проверка.
Самият Тодор Попов, който е юрист по образование и адвокат по професия, обмисля няколко дни как да реагира на случващото се, след което даде пресконференция, по време на която изложи своята версия за имотите си, проверките и поръчителите им.
"Всички сме наясно, в това число и аз, че всичко това и създалата се медийна ситуация е част от започналата вече предизборна борба преди местните избори и според мен абсолютно неслучайно е, че това се случва месец след като обявих, че ще се кандидатирам отново за трети мандат",  заяви кметът на Пазарджик.

Той изрази несъгласие с оценката на лицензирания оценител, който заяви, че за придобиването на такъв терен и построяването на това, което се вижда, са нужни минимум 1,5 млн. лева.
Попов стигна и по-далеч. „Колкото и да не ми се иска да вярвам, но прочитът на събитията от началото на тази година почва да ме кара да  мисля и да допускам, че това, което се случва е наистина неприятен и зловещ сценарий, чието начало беше поставено на 12 януари (когато пред дома й бе разстреляна началничката на кабинета на кмета и пиар на общината Татяна Стоянова)”, заяви Тодор Попов на същата тази пресконференция, свикана от него, за да обясни своята гледна точка за нещата.

Още една приятелска услуга

Случайно или не, телевизия bTv излъчи следващия епизод от журналистическото си разследване за милионерския стандарт на живот на кмета на Пазарджик Тодор Попов на следващия ден след пресконференцията, на която той обяви, че се чувства жертва на сценарий.
Този път репортерите проверяваха сигнал, че семейството на Тодор Попов обитава, освен луксозния апартамент в Пазарджик и имението в Паталеница -  и дом в луксозен затворен комплекс с басейн в столичния квартал „Витоша”.

Според сигнала семейството живее в два апартамента от по 100 квадрата и два гаража, като жилищата са обединени в едно. Справка в имотния регистър показва, че въпросните два апартамента с гараж са собственост на фирма „Заводски строежи" - Пазарджик.
Фирма „Заводски строежи" ПС изпълнява множество обществени поръчки за милиони левове в Пазарджик. Тя е построила автогарата в града, ремонтира улици, детски площадки, закупува апетитни общински имоти в Пазарджик.

Собственик на компанията е семейната фирма на д-р Михаил Тиков - притежател на най-голямата верига болници в България, между които е и „Софиямед”.
"На място правим проверка дали семейството на кмета е действителният ползвател. Откриваме, че двата апартамента имат обща пощенска кутия. Портиерът потвърждава, че г-жа Силвия Попова живее на адреса", разказва репортерът на bTv. По-късно по телефона съпругата на Тодор Попов отказва да коментира с думите: „Моля ви съответно да не ми нарушавате личното пространство и да звъните. Каквото има, има си разследващи органи, те ще си установят".


Тежката дума на счетоводните експерти

Пред bTv консултантът Стефан Стоянов, който управлява счетоводна и правна кантора, разтълкува счетоводните отчети на всички компании на семейството на кмета на Пазарджик. Той обръща внимание, че две от фирмите реализират печалби без никакви разходи.

„Две от фирмите имат нула разходи за дейността, нямат материални активи и реализират за този период само приходи в десетки хиляди лева всяка една от тях... Това е възможно при специфични дейности, като комисионерски сделки”, обясни Стоянов.
Друга особеност на тези две фирми е, че нямат персонал, нито офиси: „Нямат разходи за персонал, осигуровки, офиси, консумативи, суровини или каквито и да било други разходи”.

Третата фирма – ТУМОРОУ, еднолична собственост на съпругата на кмета, също има необичайна бизнес практика, показва анализът на консултанта. Тя има едва 8 хиляди приход от дейността си за последната отчетена година. Но е взела 100 хиляди лева кредит, който е даден за заплати на собственика. Или, иначе казано, г-жа Попова е взела фирмен заем, който си е дала като заплата, а фирмата остава на загуба със 100 000 лева
„Ние в нашата практика, от 1992 г. работим, в нашата практика не сме имали такъв случай. Част от нещата са бих казал необичайни. Приходите са 8 хиляди, кредитът е 100 хиляди.

Странното тук е нещо друго - че тя има нула разходи, освен разходите за заплати. Нула активи, нула разходи, малко необичайно изглежда”, откровен бе Стоянов.
Счетоводителите откриват и един доход от 2012 г., чийто източник не е ясен – заплата на г-жа Попова от над 200 000 лева, изплатена от друго дружество, което не е нейно.
Някой ден, когато приключат проверките на НАП и прокуратурата, вероятно произходът и разпореждането с тези стотици хиляди ще бъдат изяснени.

Както вече стана дума, на 22 април НАП и прокуратурата се самосезираха и обявиха, че започват проверка на доходите на кмета на Пазарджик Тодор Попов и семейството му.
На 19 юни от прокуратурата в Пазарджик съобщиха, че по тяхно искане срокът на предварителната проверка за имотното състояние и доходите на Тодор Попов ще бъде удължен с още месец, тъй като все още не са приключили данъчните ревизии на седем юридически лица, за които има данни, че са свързани със съпругата на кмета.

От  огласените междувременно от Сметната палата данъчни декларации на семейството става видно, че кметът на Пазарджик Тодор Попов и съпругата му Силвия Попова са декларирали апартамент от 169 квадратни метра площ в Пазарджик и 3 парцела имоти в село Паталеница на площ от 2901 квадратни метра, на които са застроени 3 къщи с обща площ 566 квадратни метра. По данни на Тодор Попов тези имоти са придобити за общо 197 хиляди лева, платени чрез банкови кредити. Съпругата на кмета е получила от заеми 240 хиляди лева. Тя има 100% дялово участие в три фирми и части от още две. Личните заеми на Тодор Попов пък са на обща стойност 38 хиляди лева. Семейство Попови са заявили, че не притежават моторни превозни средства.

На 24 септември Димитрия Ганчева, говорител на Окръжна прокуратура-Пазарджик, оповести, че проверката е удължена с още месец. Както и при предишното удължаване на срока преди месец, като причина за проточването на продължаващата вече половин година проверка се посочва обстоятелството, че данъчните органи все още не са готови с ревизионните актове. При новите обстоятелства резултатите от проверката би следвало да станат ясни два дни преди местните избори на 25 октомври.

Какво е надробил градоначалникът

„От 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки”. Това съобщи в студиото на bTv общинският съветник Румен Петков от БСП веднага след като телевизията излъчи  разследването си за имотното състояние на кмета  Тодор Попов. Заедно с общинския съветник от ГЕРБ Тодор Георгиев, Румен Петков обяви, че ОбС-Пазарджик неведнъж е разглеждал съмнителни сделки. Общината е в остър финансов дефицит, който продължава вече няколко години. Общите дългове надхвърлят 30 млн. лева при собствени приходи 20-22 млн. лева, заявиха те.

„Многократно са разглеждани редица сделки с непазарни начални цени и с един участник, които "създават съмнения и предпоставки за недобри практики", допълни Тодор Георгиев.
Двамата общински съветници отбелязаха, че пред градския парламент на Пазарджик не е бил поставян въпросът за имотите на кмета Тодор Попов. По повод огромната къща на кмета в село Паталеница Тодор Георгиев попита защо след като този имот е строен поне година и половина, институциите не са реагирали. "Къде е била държавата през тези година и половина, когато са подавани празни декларации", каза съветникът от ГЕРБ.
Общинският съветник от БСП Румен Петков призова НАП и Сметната палата да установят дали кметът е декларирал имот в село Црънча.

Прости сметки
Ако заплатата на кмета на Пазарджик чисто възлиза на около 1500 лв., а цената на къщата му, която предизвика медиен интерес, е около 1 500 000 лв. ( макар че според някои е доста повече), тогава излиза, че за да се сдобие по законен начин с този имот, Тодор Попов трябва да е кметувал 1000 месеца и да е получил 1000 месечни заплати, при това без да има и стотинка други разходи като за храна, вода и електричество например.
Тоест, Попов е трябвало да кметува 83 години (!), за да се сдобие по законен начин с този имот от доходите си като кмет. На всички е известно, че той е бил такъв само 8 години. Остава без отговор въпросът: От къде са парите?



И премиерът го дава разочарован от него

Поредният ритник в рухващото скеле, което Тодор Попов гради, за да стигне до трети кметски мандат, бе нанесен от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На 9 май т.г. той буквално не допусна кмета на Пазарджик Тодор Попов да присъства на откриването на новия мост над река Луда Яна по пътя между Пазарджик и Пловдив.
„ГЕРБ ще има свой кандидат за кмет на Пазарджик и няма да подкрепи, както на миналите избори сегашния градоначалник Тодор Попов – съобщи Борисов. (И спази обещанието си – по-късно ГЕРБ издигнаха като свой кандидат Найден Шопов). – За сегашния – с това, което видяхме по телевизията, не виждам шанс за него и трябва да намери начин да се оправдае.

Поне от това, което видяхме, съм разочарован. Мисля, че съм ясен", подчерта премиерът.
А Тодор Попов продължава да вярва, че има шанс да спечели трети кметски мандат. В града все така се садят теменужки под път и над път, което не променя факта, че Пазарджик е на едно от последните места от областните центрове по усвояване на средства от оперативните програми на ЕС.

Всъщност дори в рамките на Пазарджишка област, управляваната от Тодор Попов община е опашкар – тук усвоените европари са средно по 205 лева на жител, докато в община Панагюрище се падат по 2494 лева на човек.
Конкурентите на Тодор Попов в надпреварата за кметското място не пропускат да се позовават на тези факти, докато той самият продължава да твърди, че е най-успешният кмет на Пазарджик.

Според специалисти, изборите в Пазарджик със сигурност ще се решат на втори тур и шансовете на досегашния градоначалник да повтори триумфа си от миналия вот намаляват главоломно с всеки изминал ден.
Като най-сериозен опонент и кандидат за кметския стол все повече хора припознават и одобряват кандидатурата на  известния пазарджишки предприемач Благо Солов – собственик на голяма мебелна компания.

Благо Солов е известен със своя професионализъм, със способността си да създава работни места и да осигурява работа на хората, както и със своята човечност и дарителство за много благотворителни каузи.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки