Ще възпитаваме ли родоотстъпници


Ще възпитаваме ли родоотстъпници
08 Октомври 2015, Четвъртък


Младите вече няма от кого да се учат на морал



Отказът на Григор Димитров да играе срещу Унгария рефлектира с различни емоции в обществото ни. От „Осанна!“ и „Разпни го, предателя” до „Защо само на него да разчитаме... Нямаме ли други тенисисти?”.
Независимо от обществените реакции, считам, че това е положително явление, защото с тях обществото ни показа, че все още е будно. Щеше да бъде катастрофално, ако беше реагирало с „Не ми пука!”.

От гледната точка на педагог обаче мисля, че тези реакции идват със закъснение. Къде бяха те, когато Стилян Петров постави ултиматум, че не желае Христо Стоичков за треньор. За да запази спокойствие в отбора, в негов стил Камата уважи каприза му и напусна с достойнство. Е, и какво стана с футбола? Матей Казийски отказва да играе в националния отбор заради конфликт със съответната федерация. А Димитър Бербатов, по неясни причини, се наслаждава на загубите на националния отбор по футбол??!
Ако любителите на спорта – този конгломерат от емоции, реагира по своему, което, както посочих по-горе, е положителен факт, недопустимо е ръководителите на спорта, федерациите, Министерството на спорта и държавното ръководство да не вземат отношение по тези постъпки.

Когато имаше военна служба, се знаеше, че във военно време за отказ или дезертьорство да защитаваш българския флаг наказанието е незабавно – екзекуция.
В мирно време в нашата територия (в нашата, защото Анди Мъри отказа участие във финал по тенис, за да участва в отбора на родината си, за същата проява – купа Дейвис), тези наши „елитни дезертьори“, вместо да остават в забвение от съзнанието на подрастващите поколения, ежедневници непрекъснато ги натрапват с големи снимки с моменти от тяхното комфортно лично ежедневие и интервюта на по-млади репортери, които основателно не знаят какво да запитат.

Това е нашето общество. Така възпитава своята младеж. Ще припомним една мъдрост на Аристотел (384-322 г. пр.н.е.), надживяла вековете: „Съдбините на империята зависят от възпитанието на младежта”. Виждаме всеки ден възпитанието и поведението на нашата младеж. При допитване преди известно време кой ще защитава държавата ни при необходимост, с желаещите няма да може да се сформира дори една рота!

Кой допусна да се стигне до това състояние със загубеното поколение на Прехода?
В началото на деветдесетте години на миналия век новоизлюпените сини демократи, увлечени в икономическото разграбване на страната, не пожалиха и структура, създавана четиридесет и пет години, която осигуряваше на цялото население отдих, спортуване, условия за високи спортни постижения и най-важното – предпоставки и условия за възпитаване на младежта!
Коя институция възпитава днес българската младеж?

Изоставени от държавните ведомства, обществените организации и при недостатъчен родителски контрол една част от децата станаха и стават все по-лесна плячка на секти, наркодилъри, педофили и различни бандитски групировки. А други се приютиха на топло в денонощните компютърни зали и дискотеки.
За всичко това платихме и ще плащаме голям кръвен данък. А всичко това можеше да не се случи, ако...

Апропо, предлагам в новия закон за спорта да се приеме член, който да гласи: Спортист, отказал участие в националния отбор, да му бъдат отнети правата да извършва педагогическа дейност на територията на България.
За да не допуснем младежта да бъде възпитавана като родоотстъпници!
Александър Ченгер
Департамент по спорт
при СУ „Св. Климент Охридски“,
София


В категории: Горещи новини , Трибуна

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
серьожа кючуков
01.01.2017 18:59:06
0
0
Докато федерациите са прибежище на търгаши-дегенерати и обикновени психопати (виж БФЛкА например и пропагандатора, разпространителя-венцесловец на аматьорското съчинение за 9 лева натворено от поизпращелия вече треньор в Софийски гарнизон, битуващ в БФЛА като първи ку...близец на Добри...) - дотогава читавото в българския спорт ще бяга от България и националните отбори! Защото не желае на негов гръб и за негова сметка да градят имидж отрепки и крадци на публични и частни ресурси!
1
БЪЛГАРИН
09.10.2015 10:12:38
0
0
Как може да има още толкова дебилни комуняги като този. Толкова добре бяха възпитали младите в патриотизъм, че като паднаха границите всички хукнаха да бягат.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки