Правен спор между собственик на имот и наемател


08 Октомври 2015, Четвъртък


Имам частна фирма и преди половин година отдадох под наем фирмено помещение на друго юридическо лице. Наемателят обаче отказва да заплати текущите разходи


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

по експлоатацията на обекта - ток, вода и други. Преди седмица поисках да прекратя договорните ни взаимоотношения, като по договор имам право едностранно да го направя, но наемателят не иска да подпише уведомлението, защото е дал депозит, който по договор трябва да бъде върнат.
Сумата от депозита обаче далеч не покрива разходите за ток и вода.
Въпросът ми е следният: Какво да направя, за да възстановя владението си върху имота в този случай?
Мариана Трифонова,
София

Уредбата, която ви интересува, се съдържа в Закона за собствеността (ЗС). Съгласно чл. 108 от ЗС собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи без да има основание за това.
Освен това чл. 109 от с. з. разпорежда, че собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.

По реда на регламентираното в чл. 310 и сл. от Гражданския процесуален кодекс бързо производство се разглеждат исковете за опразване на наети помещения, както е във вашия случай.
Ето защо с оглед изложеното е необходимо да се обърнете към адвокат за завеждането на съдебни дела, за защита на вашите права и законни интереси по отношение на собствения ви недвижим имот.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки