Порои, градушки и слани унищожават реколтата


Порои, градушки и слани унищожават реколтата
06 Октомври 2015, Вторник


Повече от 30% от селскостопанската продукция се унищожава поради неблагоприятните климатични условия, съобщават от ДФ „Земеделие".


През следващите пет години фермерите ще получат като компенсации помощ от 138 милиона лева.
Схемата за подпомагане за периода 2015-2020 г. бе одобрена от Европейската комисия и цели да се компенсират щетите на стопаните, причинени от градушка, буря, слана, заледяване, порои и суша.

Подпомагането е директна помощ в размер до 80% от средните производствени разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. Те се изчисляват на база технологични карти по информация, предоставена от Системата за агропазарна информация.
Земеделски стопани, които не са сключили застраховки, покриващи минимум 50% от средногодишното им производство или свързаните им с него доходи, могат да получат само половината от държавната помощ.

Субсидията се предоставя на малки, средни и големи предприятия в растениевъдния сектор, които отглеждат земеделски култури и притежават констативни протоколи за напълно унищожени площи. Те се издават от експертни комисии към общинските служби по земеделие или от съответната областна дирекция по земеделие.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки